2 boyutlu madde ile gelen büyük başarı...

CHIP Online
08-10-2010, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

O dünyanın tek 2 boyutlu maddesi; ama kimse nasıl kullanılacağını bilmiyor!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/2-bo ... k-basari_22832.html

Resimlerle: Bilimin cevap bulamadığı 10 basit soru

Bu yılın nobel ödülleri dağıtıldı ve fizik dalında iki profesör, iki boyutlu grafin maddesiyle ilgili yaptıkları deneylerden ve araştırmalardan dolayı, ödülün sahibi oldu. Peki nedir bu grafin ve nasıl iki boyutlu oluyor?

Grafin birbirlerine altıgen şekilde bağlı karbon atomlarından meydana geliyor. Nobel ödülü sahiplerinden Andre Geim, uzaydaki her maddenin üç boyutu olamayacağını şu şekilde anlatıyor; "Üç boyutlu dünyamızdaki her şeyin genişliği, yüksekliği ve uzunluğu var. En azından biz öyle sanıyorduk." Geim yaptıkları araştırmaya ve grafine göre; bazı maddeler yalnızca bir atom kalınlığında olduğu için boyutlarından biri olmuyor.

Nobel ödülü sahipleri de grafin günlük yaşamda tam olarak nasıl kullanılabilir, ne işe yarar bilmiyorlar ancak grafinin dünyadaki en ince güçlü madde olduğunu biliyoruz. Ayrıca bir lastik gibi esneyebilen bu iki boyutlu madde, gazı ve sıvıyı da geçirmiyor ama elektriği iletebiliyor.

Tüm konu: 2 boyutlu madde ile gelen büyük başarı...

Resimlerle: Bilimin cevap bulamadığı 10 basit soru

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce Grafin hangi alanlarda işe yarayabilir?

Emir Buğra KÖKSALA
08-10-2010, 22:43   |  #2  
Emir Buğra KÖKSALA avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
74 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

bence 2 boyutlu bir madde düşünülemez. atom bile olsa onunda kapladığı çok küçük bir hacim var. en boy derinlik. yani en azından lisede biz böyle gördük. atomların yanyana dizilmiş olmasına 2 boyutluluk denmesi çok saçma geliyo bana.

OverClocK1ng
09-10-2010, 01:19   |  #3  
OverClocK1ng avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
52 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

Afedersiniz ama siz bu haberi yaparken hiç bir araştırma falan yapmadınız mı?

Grafin in ne işe yaradığı zaten 1 senedir biliniyor. Neden ne işe yaradığını kimse bilmiyor falan yazmışsınız anlayamadım.

Grafin ile 2 sene kadar sonra 1000GHz işlemci üretilebilecek. Elektronların çok yüksek frekanslarda titreştirildiğinde bile bozulmadan elektriği iletebilen bir madde olduğu hatta Grafin ile 750GHz lik transistör prototipi yapıldığı da Internet'te her yerde yazıyor.

Bakınız:






Bu da Türkçe okumak isteyenler olursa Türkçe açıklaması: