2 işletim sistemi kurdum fakat biri görünmüyor

mekist
02-07-2008, 00:07   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj

bilgisayarımda 2 tane işletim sistemi kuruluydu.Bir tanesine format attım diğerine hiç dokunmadım.
şimdi açılış ekranında 2 tane işletim sistemi gelmesi gerekiyor benim seçim yapıp gireyim ama gelmiyo ve direkt en son kurduğum xp ye giriyo
seçim yapacağım ekranı nasıl getirebilirim.
Yardımlarınızı bekliyorum çok önemli programlar ve verilerim var sistemde
şimdiden teşekkür ederim.

Batıkan Doğan
02-07-2008, 00:19   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,366 mesaj

Sisteminde Vista ve XP'mi var. Eğer Vista kurulu sisteme XP kurarsan XP, Vista'nın önyükleme girdisini tanımadığı için siler. Bunu söylüyorsan VistaBootPro ve EasyBCD adlı araçları kullanabilirsin. Yapman gereken ilk önce Vista önyükleme girdisini yüklemen sonra Vista üzerinden XP önyüklemesini eklemen gerek. Aşağıdaki bağlantıdan resimli anlatımına ulaşabilirsin. Gülümseme

Son Düzenleme: Batıkan Doğan ~ 02 Temmuz 2008 00:20
mekist
02-07-2008, 00:27   |  #3  
OP Taze Üye
10 mesaj

her iki sistemde xp değişirmi yapacaklarım

Batıkan Doğan
02-07-2008, 00:31   |  #4  
Yıllanmış Üye
1,366 mesaj
mekist
her iki sistemde xp değişirmi yapacakları
O zaman sadece EasyBCD adlı program işini görecektir. Programı açtıktan sonra karşına gelen ekranda "Add/Remove Entries" bölümüne girip ilk önce işletim sisteminin olduğu sürücüyü seç, işletim sistemi olarak XP'yi seç ve ad belirttikten sonra "Add"a tıklayarak önyükleme (boot) girdisini oluştur. Sonra da "Save" tuşuyla ayarları kaydedip çık. Bu kadar. Bir sonraki açılışta yine sana hangi işletim sistemini seçmek istediğini soracaktır. Gülümseme

EasyBCD: http://neosmart.net/downloads/so ... EasyBCD%201.7.2.exe

Son Düzenleme: Batıkan Doğan ~ 02 Temmuz 2008 00:34
mekist
02-07-2008, 00:42   |  #5  
OP Taze Üye
10 mesaj

programı kurudm yanlız aşağıdaki gibi uyarı geliyor

daha sonra buna evet dedikten sonrada aşağıdaki ekran geliyor

Batıkan Doğan
02-07-2008, 00:45   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,366 mesaj

Kullandığın XP hangi sürücüdeyse o ekranda "OK" tuşuna basmayı denedin mi?

mekist
02-07-2008, 00:49   |  #7  
OP Taze Üye
10 mesaj

denedim aşağıdaki ekran geliyor.

daha sonra bunada tıklayınca aşağıdaki ekran geliyor

mekist
02-07-2008, 01:13   |  #8  
OP Taze Üye
10 mesaj

ne oldu arkadaş cevap yazmadın

Batıkan Doğan
02-07-2008, 02:59   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,366 mesaj

Kusura bakma bu sorun hakkında araştırma yaptım ama bir sonuca ulaşamadım. İlk defa bu hatayı görüyorum EasyBCD'de. Ama diğer arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaklardır.

Son Düzenleme: Batıkan Doğan ~ 02 Temmuz 2008 03:00
iboera
02-07-2008, 04:35   |  #10  
iboera avatarı
Yeni Üye
33 mesaj

Bak dostum. 2 işletim sistemim vardı birine format attım demişsin biraz komik olmuş. lütfen alınma. ama önce hard diskin tek partitionuna 2 işletim sistemi kurduğunda 1ne format atsanda ikisi gider. format 1 sürücüyü biçimlendirmek deme. komple silmişsin yani o yüzden gelmiyor. eğer hard diskini 2ye böldün ve birini c: diğerini diğer x: bölüme kurduğunu düşünürsek birine format attım dediğinde;
-doğru diyeri çalışıyor halde olması lazım ve arkadaşımızın anlattığı programla aktif hale gelir diyebilelim.

ama format attıysan zaten ikisi birden gitti demektir boşuna uğraşma önemli birşey yoksa tekrar dene derim. ama birini kurduktan sorna ikincisini kurarken formatlama. farklı bir klarsör belirterek "yani windows değilde vista gibi" kurmaya çalış... haydi kolay gelsin.

iboera
02-07-2008, 04:38   |  #11  
iboera avatarı
Yeni Üye
33 mesaj

Hatalıysam uyar... :D daha öncede dediğim gibi hard diskini her zaman minimum 2 parça tutarsan iyi olur. benim görüşüme göre. önemli bilgilerini her zaman sistemi yüklemediğin yani windowsun olmadığı bölüme yedeklemeni tavsiye ederim.

mekist
02-07-2008, 09:14   |  #12  
OP Taze Üye
10 mesaj

ilgin için sağol ama hardisk 3 parça halinde ve işletim sistemleri farklı bölümlere kurulu
c:          d:             e: olarak hardisk
işletim sistemleri c: ve d: bölümlerine kurulu ben c: bölümüne format attım d: deki sisteme giremiyorum.
formattan önce sorunsuz giriliyordu.

mekist
02-07-2008, 09:18   |  #13  
OP Taze Üye
10 mesaj

hardisk 3 parça farklı parçalarında sistemler kurulu.düşündüğün gibi aynı parçaya format atmadım. c: v d: sürücülerde sistemler yüklü. ben c: sürücüsüe format attım.

PcMaKeR
02-07-2008, 20:17   |  #14  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

başlat çalıştıra c:\boot.ini yaz ve enterla

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\windows
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\windows="Microsoft windows xp professional C Sürücüsü" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(0)\windows="Microsoft windows xp professional D Sürücüsü" /fastdetect

bunları böyle değiştir yada ikinci satırı ekle kaydet ve çık.

Sorun tmmdır.

Kolay gelsin.

Hiçbir programa gerek yok.

secfur
24-08-2008, 20:08   |  #15  
secfur avatarı
Yıllanmış Üye
375 mesaj

arkadaş sana en kolay yoldan anlatacağım.ilk önce harddiskini en az 3'e böleceksin.(c-d-e). işe ilk önce xp yi kurmakla başlayacaksın.kurulup bittikten sonra sıra geldi vistaya sonra vistayıda diğer yerel diskin birine kuracaksın.önemli olan sıralama ilk önce xp sonra vista kurulumunu yaparsan açılış ekranında sana soracak "daha önceki windows sistemi" altında "windows vista" 30 sn hiçbir tercih yapmazsan vista açılır.ok tuşları ile tercih yapabilirsin.şunu söylemem gerekir çok iyi bilmiyorsan kullanman zor olabilir.örneğin xp deyken vistanın kurulduğu yereldiske girip birşeyler silersen vistanın çalışmasını bozabilirsin.bende senin gibi ne xpden nede vistadan vazgeçemiyorum.canım nerde isterse ordan devam ediyorum.tekrar yazıyorum önce xp sonra vista.tekrarlamamın sebebi boşuna zaman kaybın olmasın diye hadi kolay gelsin.

inNteAcoME
24-08-2008, 21:22   |  #16  
Yıllanmış Üye
677 mesaj

PcMaKeR katılıyorum görmeseydim az daha yazıyordum. kesin ve kolaş çözüm ama tehlikeli sakın hata yapma yoksa pc yi açma k işin msdos falan zor iş dikkat!

Osgn
25-08-2008, 11:39   |  #17  
Yıllanmış Üye
349 mesaj
PcMaKeR
başlat çalıştıra c:\boot.ini yaz ve enterla

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\windows
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\windows="Microsoft windows xp professional C Sürücüsü" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(0)\windows="Microsoft windows xp professional D Sürücüsü" /fastdetect

bunları böyle değiştir yada ikinci satırı ekle kaydet ve çık.

Sorun tmmdır.

Kolay gelsin.

Hiçbir programa gerek yok.

Güzel cevap ancak partition bölümlerindeki rakamlara dikkat et. Yani sende boot.ini'de işletim sistemi 1 tane görünüyor olması lazım, ordaki değer 0 ise diğer değeri 1 yap 1 ise 0 ... Tabi 3 bölüm olduğu için rakamları tam tahmin edemiyorum. Ancak her zaman C: D: E: sıralaması 0 1 2 olarak gitmiyor.