2009 Dünya Astronomi Yılı Olarak Kutlanıyor
Galileo, 1609 yılında teleskopu gökyüzüne çevirerek, insanoğlunun gökyüzünü keşfinde önemli bir adım atmıştı. Uluslararası Astronomi Birliği ve UNESCO’nun çağrısıyla Birleşmiş Milletler, teleskopla yapılan bu ilk gökyüzü gözleminin 400. yıldönümü olan 2009’u Dünya Astronomi Yılı ilan etti.
Bu yıl astronomiyle ilgili çeşitli etkinliklerle dolu geçecek. Dünya Astronomi Yılı etkinliklerine ev sahipliği yapan Uluslararası Astronomi Birliği ve onun Türkiye’deki odak noktası Türk Astronomi Derneği, “Evren Sizi Bekliyor” sloganıyla yola çıkarak dünya çapında, özellikle çocuklar ve gençler arasında, anne-babaların ve öğretmenlerin de katılımıyla astronomiye olan ilgiyi canlandırmayı hedefliyor. Çeşitli kuruluşlar 2009 yılı süresince bilgilendirici ve katılımı sağlayıcı etkinliklerle bu alandaki gereksinim ve isteklere yanıt verecek.
Dünya Astronomi Yılı etkinlikleri hem küresel hem bölgesel olarak gerçekleştiriliyor. Her ülkede belirlenen ulusal odak noktaları, etkinlikleri oluşturuyor ve yürütüyor. Bu noktalar, profesyonel ve amatör astronomlar, bilim merkezleri ve eğitimciler arasında işbirlikleri oluşturuyor. Şimdilik 135 ülke, bu etkinliklere katılacağını açıklamış durumda. Bu sayının yıl içerisinde artması bekleniyor.
Türkiye’de Astronomi Yılı boyunca öğrencilere ve halka yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Sergiler, çıplak gözle veya basit teleskoplarla yapılacak gözlemler, Galileo tipi teleskop yapımı, planetaryum gösterileri bunlardan birkaçı. Bu etkinliklerin yüksek katılımlı, şenlikli, ilginç ve bilgilendirici olması amaçlanıyor. Katılımın üniversiteleri, amatör astronomi kulüplerini, öğrenci topluluklarını, gönüllü toplulukları, sivil toplum kuruluşlarını, okulları, halkı özellikle de çocukları ve gençleri kapsaması hedefleniyor. Dünya Astronomi Yılı boyunca Türkiye’de yapılacaklar, herkese açık bir etkinlikler dizisi şeklinde olacak ve yerel üniversitelerdeki astronom ve astrofizikçilerin danışmanlığında, yerel sponsorlar bulunarak sürdürülecek.
Dünya Astronomi Yılı toplam 11 Köşetaşı Proje’yle destekleniyor. Bunların her biri dünya çapında gerçekleştirilen projeler. Köşetaşı Projeler, astronominin topluma sevdirilmesi, özellikle gençlere öğretilmesi, kadın astronomların desteklemesi ve özendirilmesi ve ışık kirliliğinin önlenmesi gibi, ana amaçlara ulaşılmasını sağlayacak. Küresel etkinlikler genel anlamda Köşetaşı Projelere odaklı olsa da, bu etkinlikler Özel Projeler ile desteklenecek. Bu projeler, Köşetaşı Projeler gibi dünya çapında katılıma ve izleyiciye açık olacak.
Ayrıntılı bilgiye Türk Astronomi Birliği tarafından hazırlanan “Astronomi Yılı Broşürü”nden ulaşılabilir.
2009 etkinlikleri