2023 Yıllı 3. Çeyrekte Oynadığım Oyunlardan Kısaca

Shely
05-09-2023, 15:05   |  #1  
Shely avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2023

2023 yıllının 3. çeyreğini de bitirmiş bulunuyoruz. Yıllın ilk yarısı o kadar dolu dolu geçti ki 3. çeyrekte resmen oynayacak oyun bulmakta zorlandım. Bu duruma rağmen oynadığım oyunları listelediğimde listemde sağlam oyunların olduğunu gördüm ve 2023 yıllının 3. çeyreğine haksızlık yaptığıma karar verdim çünkü 2023 yıllının ilk yarısı gerçekten efsanevi bir periyot olmuş. Buna benzer bir periyot bir daha ne zaman yaşarız, inanın bilmiyorum. Lafı çok uzatmadan 2023 yıllının 3. çeyreğinde oynadığım ve ayrı bir incelemesini yapmadığım oyunlara göz atalım.

1- Diablo 4  
Bu oyunun kesinlikle ayrı incelemeyi hak eden oyunlardan bir tanesi olduğunu biliyorum. Bu listede olmasının tek nedeni ise oyun hakkında her tarafta bir sürü içeriğin olması oldu. Ne yazmaya çalıştıysam tekrara düştüm ve sonunda kendilerini kısa kısa oyunlar listeme ekledim. Bu yüzden Diablo 4'ü kesinlikle değersiz bir oyun olarak görmeyin. Bu cümlenin tam aksine kendisi cidden bir baş yapıt olmuş. Oyun, hikaye anlatımı açısından en iyi Diablo oyunu olabilir. Bunun yanında harika oyun mekanikleri ile size bulunduğunuz ortamı hissettirmeyi başarmışlar. Oyunun aldığı güncellemelerle mekanik olarak bozulup düzelmesi dışında oyunda bir sorun göremiyorum. Blizzard, oyunun zorluk mekaniği ile oynamayı bırakıp, içerikleri geliştirmeye odaklanırsa elimizde uzun süre oynayacağımız bir şaheser bulunuyor.

Oyun Puanı:  4.5 / 5

2- Shadow of The Colossus  
Çok uzun zamandır oynayacağım diye listemde tuttuğum bir yapımdı. Oyuna başladıktan bir süre sonra bu oyunu daha önce neden oynanamamışım diye üzülmeye başladım ama biraz oynadıktan sonra fark ettim ki Shadow of the Colossus’u daha önce bir çok kez oynamaya başlayıp, hep aynı yerde bırakmışım. Oyunun görsel ve grafik tasarımı kesinlikle bir baş yapıt. Oyun kurgusunun piyasada ki bir çok oyundan farklı ve özgün olduğunu söylemem mümkün ama oyunun kontrolleri belirtiğim pozitif herşeyi alıp bir kenara atmama neden oldu. Bu sefer biraz daha hırs yaptığımdan dolayı oyunu ortalarına kadar oynayabildim. Bu noktadan sonra kendime daha fazla eziyet çektirmenin bir manası olmadığını düşünerek kendisi ile sonsuza kadar vedalaştım. Sanırsam bu oyun hayatımda oynadığım en kötü kontrollere sahip oyun olabilir. Oyunun geçtiği atmosferde herkese hitap etmeyebilir ama ben beğeniştim. Şu kontroller olmasa çok iyi oyunda, neyse….

Oyun Puanı:  3 / 5

3- Watchdog 2  
ilk Watchdog oyunundan sonra beklentilerim tavan yapmıştı. Watchdog 2 ile bu beklentilerim altüst oldu ve oyuna uzun bir süre dokunamadım. En sonunda 2023 yıllının ilk yarısındaki oyun bombardımanından sonra oluşan boşlukta kendilerini uzun uzun oynamaya karar verdim. Oyunu çok uzun zaman sonra oynadığımdan dolayı ilk oyununun etkisi beynimden tamamıyla silinmişti. Bu yüzden 2. oyun bana bu sefer epeyi zevkli ve eğlenceli geldi ama yine de boşa harcanmış bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Son yazdığımın aksine oyun, sunduğu hacker ve aksiyon dinamiklerini harmanlamasından dolayı oyuncular tarafından deneyimlenmesi gereken bir yapıt. Oyunun grafikleri ve kontrolleri başarılı bir şekilde oluşturulmuş. Seslerden ise çok bir şey beklemesiniz daha iyi olabilir.

Oyun Puanı: 3.5 / 5

4- WRC 6  
WRC serisinin ilk oyununu oynadığımda ağzımdan salyalar akmıştı ama bu etki her çıkan WRC oyunuyla biraz daha azaldı ve sonunda bende etki diye bir şey bırakmadı. WRC 6'nın eski bir yarış oyunu olduğunun farkındayım. Bu farkındalık ile oyunu onamaya başladım. “Neden bu oyunu oynuyorsun daha yeni versiyonları var onu oynasaydın kardeşim” diyebilirsiniz ama WRC serisinden oynamayı atladığım tek oyun buydu. Bende serinin bütün oyunlarını, oynadım demek için 6. oyunu oynamaya başladım. Oyunla hiç küçümsenmeyecek bir zamanda geçirdiğimi söylemem gerekiyor. Elinde WRC 6 oyunu olan biri için güzel ve oynanabilir bir oyun olduğunu söyleyebilirim ama elinizde başka bir yarış oyunu varsa alıp oynamanıza hiç gerek yok.

Oyun Puanı: 3 / 5

5- The King Of Fighters 14  
Eskiden evden kaçıp atari salonlarına giderdik. Atari salonlarına gittiğimizde oynadığımız bazı oyunlar vardı. Bunların başında Street Fighter, Mortal Kombat ve tabi ki The King Of Fighters gelirdi. KOF 94 ile 98 arasını atari salonlarına deneyimlemiş biri olarak serinin 14. oyunun görünce alıp deneyimlemek istedim ama açıkcası oyunu bir süre sonra oynamayı bıraktım. Bunun en büyük nedeni ise KOF serisinin 94 ile 98 arasındaki oyunlarına olan saygımdı. Bu oyunlar bende öyle bir etki bırakmış ki bugün bile açıp oynarım ve büyük keyif alırım. KOF 14 deki mekanikler, oyunun hızı, kontroller kesinlikle kötü değil ama eski bir KOF oyuncusu olarak beni içine çekmeyi çok başaramadı. Buna rağmen dövüş oyunlarını veya KOF serisini seviyorsanız, oyun kesinlikle size eğlenceli anlar yaşatacaktır.

Oyun Puanı: 3 / 5

6- Crash Team Rumble  
Playstation 1'de ilk Crash oyununu oynadığım zaman çok etkilenmiştim. Oyunun daha sonraki çıkan serileri de beni ciddi anlamda etkilemeyi başarmıştı. Doğruyu söylemek gerekirse ne zaman bir Crash oyunu çıksa alıp keyifle çok uzun zamanlar oynadığımı söylemem gerekiyor. Buna Crash hayranlığımı dersiniz yoksa Crash serisinin başarısı mı dersiniz bilmem ama benim bildiğim bir şey var ki Crash Team Rumble seriye çok yakışmayan bir oyun olmuş. Oyunun grafikleri, kontrolleri, sesleri yine çok güzel ve cıvıl cıvıl olmasına rağmen oyunun içeriği kendi başına çok oyunculu bir oyun olmak için kesinlikle yeterli olmamış. Oyunu eleştirebileceğim en önemli yeri de tam burası oluyor. Crash Team Rumble içerik olarak çok zayıf kalıyor ki benim düşüncemde Crash evreninin çok oyunculu bir oyun için yeterince içerik sunamayacağı yönündeydi. Buna rağmen Crash oyunlarını ve mekaniklerini seviyorsanız ve oyunu arkadaşlarınızla rekabetçi bir şekilde oynamak istiyorsanız, iyi bir seçenek olabilir.

Oyun Puanı: 3.5 / 5

7- Trepang2  
Eski F.E.A.R oyunlarını kaçınız hatırlıyor ? Bana göre F.E.A.R, FPS oyunlarının seviye atlamasına neden olan oyundur. Korku öğeleri ile birleştirilmiş FPS mekaniği, muhteşem görünüyordu. Buna birde zamanın ötesindeki grafikleri ile savaşlardaki yavaşlatma mekaniği, eklendiği zaman şu anda bile oynanabilecek harika bir oyun ortaya çıkmıştı. Benim gibi düşünenler için Trepang2 harika bir seçenek olacaktır. Oyundaki yavaşlatma mekaniği, hızlı oyun ve yarı gerçek yarı doğaüstü yapısı ile türü seven oyuncuların kesinlikle deneyimlemesi gereken bir yapım olmuş. Oyunu oynarken çok keyif aldığımı ve bitmesin diye çok dua ettiğimi söyleyebilirim ama Trepang2'nin kesinlikle herkese göre bir oyun olmadığını da belirtmem gerekiyor.

Oyun Puanı: 3.5 / 5

8- Six Days in Fallujah  
Trepang2' nin aksine gerçekçiliğinde ötesine giderek gerçek dünya simülasyonu olarak tasarlanmış olan Six Days in Fallujah ise çok ayrı bir oyun olmuş. Oyun normalde bir FPS oyunu olarak karşımıza çıkıyor ama oyuna daha ilk girdiğiniz anda anlıyorsunuz ki karşınızda bir savaş simülasyonu bulunuyor. Konusu ve içerikleri gerçek yaşam kesitlerinden alınarak yapılmış olan oyun kesinlikle bugüne kadar oynadığım en zor FPS oyunu… Oyunda bir takım olarak hareket etmeniz çok önemli çünkü yapay zeka aynı bölümde bile size farklı şekilerde saldırıyor. Bu saldırıları şekilendiren en önemli unsur ise sizin uyguladığınız taktikler. Yapay zeka sizin taktiklerinizi anlayarak, yeni stratejiler oluşturuyor ve aynı bölümlerde bile farklı farklı tecrübeler yaşıyorsunuz. Bunun yanında hava şartları, dumanlar, ses mekanikleri gerçek hayattaki fiziksel motiflere göre tasarlandığından dolayı kendinizi gerçek bir savaşın içinde hissediyorsunuz. Oyun hakkında söylediğim pozitif şeylere rağmen oyunda geliştirilmesi gereken bir çok noktanın olduğunu da belirtmem gerekiyor. Oyun şu anda PC’de erken erişim aşamasında ve oyunun yapımcıları asıl deneyimin, oyunun konsollara çıkmasından sonra yaşanacağını altını çizerek belirtiyorlar.

Oyun Puanı: 3.5 / 5

9- Far Cry 5  
Yine bir Far Cry oyunu ve yine ben ne diyeceğimi çok bilemiyorum. Bundan dolayı Far Cry 5 için ayrı bir yazı yazmak yerine kısa kısa listeme ekliyorum. Oyunun grafikleri yine bir önceki oyuna göre ufak tefek iyileştirmelerle karşımıza çıkıyor. Bunun dışında bir çok şey bir önceki oyuna göre aynı kalmış ama bazı majör değişikliklerde var. Örnek bir önceki oyunda olduğu gibi oyun süresi uzun olsun diye haritanın bir ucundan diğer ucuna gitmekle çok fazla uğraşmıyoruz. Bu arada Far Cry 5'de bugüne kadar oynarken en çok keyif aldığım Far Cry oyunu olabilir. Far Cry serisinin hepsi zaten çok güzel ama 5. oyunu oynarken ayrı bir keyif aldığımı söylemem gerekiyor.

Oyun Puanı: 4 / 5

10- Jurassic World Evolution  
Eğer dinozorları seviyorsanız ve dinozorların olduğu bir park kurmak ve işletmek istiyorsanız, çok bir tercihinizin olmadığını da biliyor olmanız gerekir. Jurassic Worl Evolution içeriği ile diğer oyunlardan ciddi bir şekilde ayrışıyor ama bunu bir başarıya maalesef dönüştüremiyor. Oyunun grafikleri ve sesleri ortalama bir başarı gösterirken oyunun oynaması da yer yer karışık ve sıkıcı olabiliyor. Bu haliyle oyunun Jurassic park sevenler için iyi ama diğer oyuncular için çok bir şey ifade etmediğini düşünüyorum.

Oyun Puanı: 2 / 5

11- Dirt Rally  
Bu dönemde listeme giren diğer bir rally oyunu olan Dirt Rally, piyasadaki iyi seçeneklerden biri konumunda. Oyunun grafikleri ve sesleri iyi bir şekilde tasarlanmış ve oyuncuya güzel bir şekilde aktarılıyor. Oyunun kontrolleri gerçek bir simülasyon deneyimi yaşatmak için gerçeğe çok yakın bir şekilde tasarlanmış. Bu durum arcade türü sevenleri kendinden uzaklaştırırken gerçek bir deneyim yaşamak isteyenleri de kendine bir o kadar yaklaştırıyor. Dirt Rally oynarken eğlendiğimi, iyi vakit geçirdiğimi söyleyebilirim ama tekrar dönüp oynar mıyım diye soruyorsanız, cevabım hayır olacaktır.

Oyun Puanı: 3 / 5

12- Frostpunk
This war of mine yapımcılarında psikopat ötesi bir oyun daha… Oyunda yine felaket şartlarda hayata kalmaya çalışıyoruz. Bu adamların hayatlarında gerçekten bir sorun olduğunu düşünmeye başladım. Frostpunk biraz daha strateji tabanlı bir oyun ve bu sefer daha geniş bir kitleyi kontrol etmeye çalışıyoruz. This war of mine’dan farklı olarak karakterler üzerindeki etkimiz daha da azalmış. Frostpunk’da soğuk bir dönemin içinde hayata kalmaya çalışan bir topluluğu yönetiyoruz. Oynarken keyif aldım mı ? evet ama bir süre sonra çok depresif hissetmeye başladığımı da söylemem gerekiyor.

Oyun Puanı: 3/5

13- Final Fantasy 15
Bu kadar oyunun içinde zaman bulup yine kendimi FF serisine gömmeyi başardığımı buradan duyurmak isterim. Oyun benim için bir klasiktir. Muhteşem ötesi karakter geliştirme sistemi, döneminin harika grafikleri, dövüş sisteminin sıra tabanlıdan aktif bir yapıya geçmesi, her zamanki gibi nefes kesen hikayesi ve muhteşem müzikleri ile tam bir aksiyon RPG oyunu sizleri bekliyor. Oyunun yan görevleri hariç ana görevleri ve savaşları çok epik bir şekilde tasarlanmış. Yan görevlerde ise minoş minoş görevlerle uğraşıyorsunuz ama yan görevleri bir kenara bıraksanız bile oyun size 20 saate yakın bir oynama süresi sunuyor ve bu süre dolu dolu geçiyor. Her yönüyle muhteşem bir oyun olan FF 15'i oynamadıysanız kesin oynayın derim.

Oyun Puanı: 4.5/5

14- Tom Clancy’s The Divison  
2016 yıllında çıkmış olan Tom Clancy’s The Divison, zamana meydan okuyan oyunlardan biri olarak bu listede yer alıyor. Oyun bir aksiyon-macera oyunu ama bol miktarda nişancılık öğelerini içeriyor. Oynarken çok keyif aldığım oyunlardan biri olmasına rağmen düşmanların mermilere, mantar tabancası gibi davranıyor olması oyun hakkında söyleyebileceğim en negatif şey olacaktır. Bunun dışında harika grafikleri, güzel tasarlanmış çoklu oyunculu sistemi, bol miktarda envanter seçenekleri, kendi çapındaki haritasının her santimetre karesinin özenle tasarlanmış olması, 2023 yıllında bile övgüyü sonuna kadar hak ediyor.

Oyun Puanı: 4/5

2023 yıllının son çeyreğine doğru giriş yaparken 3.çeyrekte oynadığım oyunları sizlerle kısa kısa paylaştım. Bu paylaşımla sizlere azda olsa bir fikir verdiğimi düşünüyorum. 2023 son çeyreği ise 3. çeyreğe göre biraz daha hareketli geçecek gibi duruyor. Bu liste dışında 2023 yıllının 3.çeyreğinde oynadığım ve ayrıca incelediğim oyunlara da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.


Sea of Stars (Xbox Kısa İnceleme)
Sabotage Stüdyo denilince aklınıza ne gelir bilmem ama benim aklıma ilk gelen şey Oddworld: Soulstrom oluyor. Bu oyunun…medium.com

Wo Long Fallen Dynasty (Xbox Kısa İnceleme)
Son zamanlarda ne tür oyunlar oynuyorum diye kendi kendime bir merak edindim. Bu merakımla birlikte oynadığım oyunlara…medium.com

Oxenfree 2: Lost Signals (İOS Kısa İnceleme)
Oxenfree 2: Lost Signals hakkında konuşmaya çok hızlı bir şekilde girmek istiyorum çünkü oyun hakkında çok karışık…medium.com

Call of Duty: Black Ops Cold War (PS5 Kısa İnceleme)
Son iki aydır oyun bombardımanından sonra bir boşluk bulabildim ve oynamayı atladığım oyunlara bir göz atayım dedim…medium.com

Horizon Forbidden West (PS5 Kısa inceleme)
Playstation (PS) için çıkan özel oyunlar, genellikle başarılı yapıtlar oluyor. Başarılı olarak nitelendiremeyeceğim…medium.com

Ratchet and Clank: Rift Apart (PS5 Kısa İnceleme)
Sony’nin marka oyunlarından biri olan Ratchet and Clank, ilk olarak 2002 yıllında Playstation 2 (PS2) platformuna…medium.com

Devil May Cry 5 (PS5 Kısa İnceleme)
İncelemeye başlamadan önce çok koyu Devil May Cry ve Dante hayranı olduğumu söylemem gerekiyor. Efsane konsol PS2 özel…medium.com