Her yıl 26 Nisan tarihinde aktif olan Chernobil virüsü (win95.CIH) hakkında sizleri uyarmak istiyorum...
Chernobil virüsü adını 1987 yılındaki, Ukrayna'da meydana gelen Chernobil Nükleer Santralindeki patlamadan alır. O patlama sonrası bölgede kanser tehlikesi hala bulunmaktadır. Bu virüs donanıma zarar verdiği bilinen en etkili bilgisayar virüslerinden bir tanesidir. Bilgisayarlara internet, disket veya cdlerle bulaşır. Bulaştıktan sonra varlığını iyi bir anti virüs programınız yoksa algılayamazsınız. Ama aktifleşmeden bir kaç gün öncesinde kendisini hissettirir. Ve her yıl 26 Nisan tarihinde bilgisayarlarınızın ana kart üzerindeki BIOS dediğimiz chipleri bozar, hard disklerinizdeki verilerinizi bir daha kullanılmayacak şekilde tahrip eder... ve yüzlerce dolarlık zarara uğratabilir…
— Chernobil Virüsü'nün varlığı nasıl anlaşılır?
Chernobil virüsü aktifleşmeden birkaç gün önce, exe dosyalarına (kendi kendine çalışabilen uygulamalar) bulaşır. Bu programlardan her hangi birinin çalıştırılması tüm sistemdeki uygulamalarında zarar görmesini sağlar. Bazı programlarda chernobil virüsünün varlığı kolaylıkla anlaşılır.
Microsoft firması dünyada en çok kullanılan işletim sistemi olan Windows'u üretmiştir. Tabi MS Office yani Word, Excel de aynı şirketin ürünüdür. Günümüzde hemen hemen her bilgisayarda olan programlardır. Bu virüsün bulaştığı bilgisayarlarda Word veya Excel açıldığı zaman Rundll32.exe’nin geçersiz işlem yürütme hatasını alabilirsiniz... Aynı şekilde sıkıştırılmış, exe formatlı dosyaların açılmasında "bad sector" hatası alınabilir. İnternet Explorer kendi kendisine hata verip kapatılmak zorunda kalabilir. Bu hatalar Chernobil virüsünün varlığını bize gösterir.
Virüs, SimCity 3000 adlı bilgisayar oyununun kopya CD'lerinde görüldü. DNet firması ise Sin adlı oyunun orijinal demosunda bu virüse rastlandığını duyurdu.
Bilgisayar saatini ileri ya da geri almak ise virüsün aktif hale gelmesini engelliyor.
— Chernobil Virüsü'nden nasıl kurtulabilirsiniz?
Chernobil virüsü özellikle Windows 95, Windows 98, ve Windows Me gibi eski FAT32 sistemlerde sıklıkla görülür. Ama Windows'un XP versiyonlarında da çalışabilen türevlerine de rastlanmıştır. %10-15 lik bir ihtimal de olsa FAT32 dosya sistemine sahip Windows XP'ye de bulaşabilir. Bu nedenle işletim sisteminiz ne olursa olsun, aşağıdaki korunma yöntemlerini uygulamanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
— Chernobil Virüsü'nden korunma yöntemleri
1. Chernobil virüsü, exe uzantılı dosyalara zarar verir. Bu dosyalar sadece Windows ortamında çalışırlar. Sisteminizi MS-Dos ortamında taramanızı sağlayabilecek iyi bir anti virüs programları ile taramalısınız. http://www.simsekpc.com/dwn03.html#09 adresinden indirebileceğiniz F-Prot Anti virüs 3.16d Dos bu alanda en başarılı programlardan biridir. En belirgin özelliği Chernobil bulaşmış dosyaları DOS altında dezenfekte edebilmesidir. Böylece virüs sistem dosyalarına bulaşmış olsa bile, dezenfekte edildiği için, sisteminiz format atılmaya ihtiyaç duymaksızın çalışacaktır.
2. Her yıl 26 Nisan'da aktif olan bu virüs sistemin 26 Nisanı görmeyecek şekilde ayarlanması ile aktifleşmesi engellenebilir. Bunun için sistem tarihini denetim masasından değiştirmelisiniz. Yani en geç 25 Nisan gece 23.59’a kadar sistem tarihinizi 27 Nisan'a alabilirsiniz. Böylece virüs'ün aktifleşmesini durdurabilirsiniz.
3. Eğer tarihi 27 Nisan gibi ileri bir tarihe almadıysanız ve bilgisayarınızda iyi bir anti virüs programı kurulu değilse, kısacası virüsün varlığından emin değilseniz... 26 Nisan da sisteminizi hiç bir şekilde açmayın... )
Son olarak şunu söylemeliyim. Bu bir uyarıdır. Ama virüsün varlığında sonuçları ağır olabilecek bir uyarıdır. Chernobil Virüsünün zararları konusunda tecrübe sahibi biri olarak şimdiden sizleri bilgilendirme ihtiyacı duyuyorum. Umarım Chernobil gibi bir faciayı sizlerde yaşamazsınız.
Alıntıdır....
oda başkasından alıntı yapmış:D
bence 26 nisanda bilgisayarlarımızn fişlerini çekip bilgisayarları açmamak daha mantıklı