32 bit ile 64 bit işlemci arasındaki fark öncelikle ram desteği ile kendini gösterir.32 bitlik bir işletim sisteminde işlem başına tahsis edilmiş en fazla 2 GB’lık bir bellek alanına sahip en çok 4 gigabaytlık (GB) sistem belleğini desteklerken 64 bitlik bir işletim sisteminde (eğer anakartınızda takabilecek Yuva bulabiliseniz ) 16 Tb ye kadar sanal belleği destekleme potansiyeline sahip olabilirsin.
64-bit bilgi işlem, performansı bir üst düzeye çıkarmaktadır. Windows XP Professional ve Windows Server 2003’ün 32 bit sürümleri çoğu kullanıcının işletim sistemi gereksinimlerini karşılamaya devam edecektir. Ancak çok miktarda veri ile çalışan kullanıcılar veya büyük oranda bilgiyi kısa sürede işlemesi gereken kuruluşlar için 64 bit, performans ve verimlilik açısından kayda değer bir sıçrama tahtası anlamına gelmektedir.
Şuanda birçoğumuz işlemcilerimizin 64 bit olmasına rağmen 32 bitlik işletim sistemi kullanıyoruz.
Çünki kullandığımız programların birçoğu 64 bitlik yazılım değil.Bu nedenle stabil çalışma elde edilemiyor.Ama pek yakında 64 bit lik işletim sistemleri kullanmamız kaçınılmaz olacaktır..