3G-HSDPA-EDGE-GPRS simgeleri?

Morgengabe
24-08-2009, 20:45   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj

Selam arkadaşlar,
SE W910i telefonum var (hat vodafone). bu simgeler kafamı karıştırdı. Önce şu resme bakmanızı rica ediyorum:

Şebeke çekim sinyalinin olduğu yer var ya, orada E simgesi var normalde. Bunun EDGE anlamına geldiğini biliyorum. Ama telefonu bilgisayar bağlayıp internete bağlandığımda PC Suite bağlantı türünü GPRS gösteriyor. Bunu EDGE olarak göstermesi gerekmiyor mu?

Arada bir 3G sinyali alıyorum. ama yukarıdaki resimde olduğu gibi 3G simgesi çıkmıyor. Orada H simgesi beliriyor ve şebeke çekim sinyalinin olduğu yerdeki E'de G'ye dönüşüyor. Biraz araştırma yaptım ve H'nin HSDPA olduğunu, bununda 3G'den bir adım ilerde bir teknoloji olduğunu öğrendim. yani bi anlamda 3,5G (yanlış anlamamışsam tabi). Ama o anda telefonu bilgisayar bağlayp internete bağlandığımda PC Suite UMTS (3G) olarak gösterdi bunu. Bunu da HSDPA olarak göstermesi gerekmiyor muydu? Ayrıca E'nin yerine gelen G ne anlama geliyor (GPRS değlidir umarım)?

Bir de Turkcell hattım var. yarın vakit bulabilirsem Turkcell 3G'ye abone olacağım ve onu deneyeceğim. Vodafone 10 liraya 250 MB paket veriyor, Turkcell 9,5 liraya 100 MB. Ama vodafone beni 3G'nin olmadığı yerde EDGE yerine GPRS ile internete bağlıyorsa aldığım hattı anında iptal ettirir Turkcelle devam ederim...