5 voltun 12 volta girişi ile ilgili problem

Cmshooter
27-06-2007, 16:00   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj

selamlar..deneyimli arkadaslar;

uzun zamandır bilgisyarımda sorun vardı..oyunlarda donuyordu..dondugunda restart attıgımda boot ekranında donup kalıyordu..bazen 5dk bekledikten sonra boot ekranını giçiyordu..geçen gün bilgisayarcıya götürdüm benim çözemediğim bi sorun die.adam inceledi falan;

psu dan gelen 12 voltluk girise 5 voltluk bi fan baglamısım ve bu yuzden anakartın üzerinde bi chip in bozuldugunu ve anakartın kendini kitledigini söledi.ben bunu yaklasik 1 seneyi askin zamandir kullaniyorum böyle bir sorun cikmadi..5 ay önce adama götürmüstüm adam servise göndermisti ve geldi anakart 5 ay sonra gene bu sorunu cikardi..adam dedigi sorun bana pek mantıklı gelmedi acikcası.kadiköyde üstündeki chip i 10-15 dolara değişirler dedi yada yeni anakart alıncak dedi anakartımın modeli p4p800 s-x 478pin

sizce sorun gercekten bumudur yoksa adamdan anakartı alacagım içinmi böyle diyor ?

işlemci p4 3.0 ghz processor
ekran kartı geforce 256 mb fx5500
ram 2*512mb
hdd 80gb pata 200gb sata samsung
şimdiden tskler..

Son Düzenleme: Serkan Karadaş ~ 27 Haziran 2007 16:27
ExCeLLiuM
27-06-2007, 18:35   |  #2  
ExCeLLiuM avatarı
Yıllanmış Üye
1,149 mesaj

5 voltluk dediği fan hala üzerindemi. Üzerindeyse çıkar 12V luk al ve onu tak. Ya da PSU dan gelen kırmızı kabloları bağla o 5V luk fana. Kırmızı kablolar 5V tur.
Ayrıca, fana sen gücü PSU dan direkt vermişssen anakartın bozulması tamamen safsata olur. Anakarttan vermişsen belki bir ihtimal. 5V luk fana 12 V vermek fanı bozar. Motorunu yakar. Yani başka bir sorun teşkil etmez herhalde.
Chip bozulduğu için anakartın kendini kitlemesi bana mantıksız geliyor. Bir kısadevre olduğunda PSU güvenlik için akımı kesebilir.
Sonra o bozuk chiple anakart nasıl çalıştı? Anakart üzerinde fazladan bir yonga koyulmaz herhalde. Hepsinin bir amacı vardır. Bir yonganın bozulmasının ardından anakartın çalışacağını hiç sanmıyorum. Ayrıca o yonga değişilir söylemişler sana. Bu işte oldukça zordur. Bu parçaları temine debileceklerini sanmıyorum. Belki aynı yonga bulunan başka bir karttan söküp takacaklar, ancak anakarttaki yongaları değiştirip takacak alet ve edevatın Türkiyedeki elektronikçilerde bulunacağını hiç tahmin etmiyorum.

Sen servise değilde başka bir Bilgisayarcıya götür kartını. Bir kaç yere getirip göster.

Son Düzenleme: ExCeLLiuM ~ 27 Haziran 2007 18:41
irfankeskin61
27-06-2007, 21:56   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,248 mesaj

5 v'luk fan 12 voltluk güç sağlayıcı üzerinde ne gibi bir etki yapmış olabilirki? Başka bişeden olmasın problemin senin...

Cmshooter
01-07-2007, 13:36   |  #4  
OP Taze Üye
4 mesaj

peki sizce sorun edir?oyunun ortasında donması,
büyük veri transferi yaparkan takılması?
acaip sinir bi durum :(