arkadaşlar odama 5+1 döşemek istiyorum.hopörlörler tavan köşelerine gelecek şekilde.alacağım markaları hemen hemen belirledim ama bu hopörlörlerin hangileri duvara monte ediliyo ve bunun gibi ince detaylar..bana 5+1 alırken bu açıdan nelere dikkat etmemi önerirsiniz?
5+1 döşenmesi hakkında
5+1 sistemlerinde,
Bir merkez(center) kolon bulunur. Bu senin oturduğun yerin hemen karşısında olmalıdır. İki tanede ön kolonlar mevcuttur. Bunların birini sağön diğerini solön tarafa koyacaksın. (Front Right / Front Left). İki tanede arka kolonlar mevcuttur. Bunlarıda arkasağ ve arkasol tarafa koyacaksın.(Rear Right / Rear Left) ya da (Side Right / Side Left). Bir tanede subwoofer mevcuttur. Bu genelde ön tarafta merkez kolona yakın bir yere konulur. Ancak iyi bir ses almak istiyorsan biraz kapalı ve kendinden uzak bir yere koymalısın. Ancak kontrol düğmeleri üzerindeyse, bu durum zorluk çıkarabilir.
Söylediklerimi oturduğun yere göre dizayn edeceksin. Ayrıca kolonları koyduğun yere göre ses sistemine bağlayacaksın. Mesela merkez kolonu ses sistemindeki merkez çıkışına ki genelde center olarak belirtilir, oraya takmalısın. Aynı şekilde diğerlerinide konumuna göre ampfine bağlayacaksın.
mevcut sistemlerim çogunda vida duvar asma aparatları var eger yoksa bile bunları dıradı bulaman çok kolay
dizilişine gelin 5.1 sistemler de center tv üstüne monte edilir yada sehpa gibi şeylere konur ama burda dikkat edilecek şey center in tv ye yakın ve sag ön ve sol ön uyduların ortasında olmalıdır sub ın ise bunlardan ayrı olarak odanın yerine göre yerleştire bilirsin ama sub sol ön ile sol arka nın arasında olması gerekir arka uydular ise sag ve sol olarak ayarlandıgında artık 5,1 kalitesinde fim izleyebilirsin
bir çok seskartların yazılımında bu olay çok güzel gösterilmiş animasyon halinde
Sol ve sağda ön tarafa surroundlar arkalarına frontlar gelir.. Orta tarafa center ve subwoofer'ı yerleştirebilirsin..
bu geniş açıklaması ile çizdim bunuda standart olarak çizdim ben bu şekilde kullanıyorum ayrıca ben ikitane jbl subbufer kullandıgım için sub ı oraya koydum ama sen bu şekilde yapsanda sorun olmaz
umarım yardımcı olmuşumdur
gerçekten çok yardımcı oldunuz.benim son bi sorum olacak peki bu alacağımız 5+1 sistemlerin kablo uzunlukları yeterli gelmesse kablo ekleme yöntemini tavsiye edermisiniz?hani ses kalitesinde yüksek oranda kalite kaybı olup olmadığı hakkında bilgim yok da..
uzunluklar yeterli gelmedigi taktirde aynı tel kalınlıgında bir kablo kullanarak uzatabilirsin daha sonra banlayarak yalıtımını yaparsın dikkat etmen gereken ise 10 metrenin üzerine çıkma nedeni kablo nekadar uzarsa ses kayıpları başlar
hayırlı olsun
biede 1 girişe 2 hoporlör koymaktan çekin çünkü koloların ohm degeri buna göre düşmekte dir örnegin 8 ohm lu bir girişe +,1 kolon takıldıgında ohm degeri 8 den 4 düşer tabi anfinin tolerans degeride buna oranla düşer ve seste bozukluk olur
Kabloları birbirine bağlaman için herhangi bir elk.çide bir tarafı dişi bir tarafı erkek jack kablosu yaptırabilirsin.Bence bu daha sağlıklı ve kısa devre teması olmaz böylece amfi çıkışlarına zarar vermemiş olursun.
dişi jack girişi böyle olmalı.Hem kablonu kesmemiş olursun.Hemde kabloya takıldıgında bantla tutturulmuş kablo kopar.Benim dediğim gibi yaparsan yerinden çıksa bile tkerar yerıne takabilrsin.