Arkadaşlar dün 5800dan wifi aracılığyla nete bağlandım ve gezinirken yabancı sitelerde birşeyler okudum ingilizcemin elverdiği kadarıyla şu yazıyordu:
"v.60 güncellemsi çıkınca nokia 5800ın işlemci 434 mhz olarak kullanılacak"
yani bu güncelleme sayesinde işlemciyi daha iyi kullanacağız 5800ın işlemcisi 369 mhz yani artış olacak.
Bir sorum daha var duyduklarıma göre bilgisayarda olduğu gibi telefonlara overclock çekilebilirmiş bilgisi olan var mı?
5800 işlemci güçlendirme
Evet bu doğru..(işlemci gibi parçaların arttırılması)
NoteBook anlatmıştı forumdada.. Özetlersek:
Bazı yetkililere bir sertfikamsı yetki veriliyormuş ve bu yetkililer bu telefonlar üzerinde istediklerini yapıyorlarmış. Örneğin 5800'a n97 yazılımını yüklemek gibi..
Hatırlatıyım !... Eğer böyle bir overclock işlemi yapıpta telefonunuzda önce ısınma olup, sonra aniden güm diye ses gelirse şaşırmayın çünkü başına gelenler varmış :)
5800 işlemcisi zaten 434 mhz.
"CPUARM 11 434 MHz processor"
5800 işlemcisi zaten 434 mhz.
http://www.gsmarena.com/nokia_5800_xpressmusic-2537.php
"CPUARM 11 434 MHz processor"
her site farklı söylüyor ama normalde 369 mhz kanıt sunuyorum nokia 5235 ve 5230 2 mp kameraya sahip 5800 3.2 mp kameraya sahip fakat daha kötü foto çekiyor nedeni ise 5230 ve 5235in 434 mhz 5800 369 mhz işlemcisinin olması aynı durum 55300 için geçerli mi onu bilmiyorum
Benim 5800xm de Speedy Go diye bir yazılım yükledim. Bu yazılım ile donanım özelliklerine baktığımızda işlemci tipi ARM11
işlemci hızı ise 434Mhz görülüyor zaten.
Yazılım versiyonum ise v50
Dolayısıyla işlemci hızı zaten 434Mhz. Sizde Speedy Go programını yükleyerek kendi telefonunuzun hızına bakabilirsiniz.
Benim bu konuda bilgim ise şöyle Nokia 5800 ve N97 de aynı işlemci var ama çakal Nokia 5800'i çıkardığında işlemcisini downclock (yani hız azaltma) yaparak piyasaya sürdü.Daha sonra çıkan yazılımlar ile telefonu normal hızı olan 434Mhz'e çekti.(v40 veya v50 yazılımı ile)
Arkadaşlar dün 5800dan wifi aracılığyla nete bağlandım ve gezinirken yabancı sitelerde birşeyler okudum ingilizcemin elverdiği kadarıyla şu yazıyordu:
"v.60 güncellemsi çıkınca nokia 5800ın işlemci 434 mhz olarak kullanılacak"
yani bu güncelleme sayesinde işlemciyi daha iyi kullanacağız 5800ın işlemcisi 369 mhz yani artış olacak.
Bir sorum daha var duyduklarıma göre bilgisayarda olduğu gibi telefonlara overclock çekilebilirmiş bilgisi olan var mı?
Sadece overclock değil, pc'de yapabileceğiniz mantığında her şeyi yapabilirsiniz aslında.
Örneğin bir bilgisayara hem Windows XP hem Windows 7 yükleyebilirsiniz.Ancak kullandığınız bilgisayarın ekran kartı özellikleri yeni programları kaldırmıyorsa Windows 'nin aero özelliği çalışmaz.
Cep telefonu da bunun gibi bir şeydir.Örneğin , cep telefonunuz içerisinde titreşim motoru yoksa istediğiniz kadar titreşim programı yükleyin titreşim sağlayamazsınız.
Buradan yoka çıkarak , cep telefonunuza overclock atmak çözüm değildir.Mesela Samsung D880 Duos isimli telefonun ana fabrikasyon özelliklerine girerek telefonun ses şiddetini istediğiniz kadar kısıp arttırabiliyorsunuz.Ancak olması gereken 106 DB'den yukarıya bir ayara çektiğinizde telefon cızırdamaya başlıyor ve biraz zorlarsanız hopörlör patlıyor.
Şu anda Nokia Servisler ve bazı yetkili firmalarda Nokia ve diğer markaların verdiği yetkiler var.Bu yetkiler ile telefonlara istedikleri programı yükleyebiliyorlar.Mesela ,dokunmatik bir telefon olan Nokia 5800 XM'nin dokunmatik özelliği dahil bütün özelliklerini dokunmatik olmayan Nokia 5320 XM'ye yükleyebiliyorlar.Ama Nokia 5320 XM'nin temel özelliğinde dokunmatik özelliği olmadığı için dokunmatiği çalışmıyor.
Overclock oldukca riskli bir iştir.Yaptığınız iş insanın kalbini söküp yeniden yerine takmak gibi bir şeydir.Yanlış bir iş yaparsanız elinizdeki telefona veda edebilirsiniz.
Ben bu güne kadar bir kez overclock yaptırdım.3210 marka bir telefonum vardı.Overclock yaptırdım ve 8210 marka telefonun özelliklerini yüklettim.Ama çoğu özellikleri çalışmadı o ayrı.Telefonum kendine geldi evet ama biraz zor kendine geldi (: Ve bu işi ben kendim yapmadım.İşi bilen bir arkadaşıma yaptırdım.Kendim yapsam büyük bir ihtimalle telefona veda ederdim.
Bir kez de eski bir laptop'da overclock yaptık bir arkadaşımla.O laptopu şu anda kışın Uludağ'da kızak olarak kullanıyor arkadaşım (:
Haydi kolay gelsin.
Son Düzenleme: NoteBook ~ 26 Temmuz 2010 19:14
5800 Xpressmusic v31 güncellemesiyle 434MHZ ye overclocklanmıştır.Ve bunun üzerine çıkılmamasının bir sebebi olduğunu düşünüyorum.Bazı yabancı ve türk arkadaşlarımız 600MHz lerde stabil , bazılarınında çakıldığını söylemişler.Stabil çalışanlardada aşırı tüketim olduğundan pil süresi oldukça düşmüş ve pil ömürlerinin tükenmeside cabası.Bende bir 5800 sahibi olduğumdan tavsiye etmiyorum.Telefonda ekstradan işlemci hızı istemenizede bir neden bulamadım.Amaç menülerdeki gezintiyi hızlandırmaksa siz 5800'a ne yaparsanız yapın Sybian OS hızlanmayacaktır.Yinede yapmak istiyorum derseniz
http://www.eastmobiles.com/index ... 90:mobile-overclock
Burda kısa,öz ve ingilizce bir anlatım yapılmış.
5800 Xpressmusic v31 güncellemesiyle 434MHZ ye overclocklanmıştır.Ve bunun üzerine çıkılmamasının bir sebebi olduğunu düşünüyorum.Bazı yabancı ve türk arkadaşlarımız 600MHz lerde stabil , bazılarınında çakıldığını söylemişler.Stabil çalışanlardada aşırı tüketim olduğundan pil süresi oldukça düşmüş ve pil ömürlerinin tükenmeside cabası.Bende bir 5800 sahibi olduğumdan tavsiye etmiyorum.Telefonda ekstradan işlemci hızı istemenizede bir neden bulamadım.Amaç menülerdeki gezintiyi hızlandırmaksa siz 5800'a ne yaparsanız yapın Sybian OS hızlanmayacaktır.Yinede yapmak istiyorum dersenizhttp://www.eastmobiles.com/index ... 90:mobile-overclock
Burda kısa,öz ve ingilizce bir anlatım yapılmış.
işlemci hızı artınca kamerası daha güzel çeker ondan sordum ama yükseltmesem daha iyi hiç risk almaya değmez nasılsa fotoğraf makinesi var 2 yıl sonrada n8 alırım olur biter
Notebook arkadaşın bahsettiği yetkilere jargon tabirle "root" denmektedir. Teknik servislere bu yetki verilse de bazı amatör gruplar da telefonlarda "root" işlemini illegal olarak yapabilmektedir. Bu sayede örneğin Samsung Touchwiz arayüzü Nexus One modeline entegre edilebilmektedir.
Overclock konusuna gelince 5800 modelinin hız aşırtması 3.1 sürümüyle zaten yapılmıştı. Bu modelde hız aşırtma size zaten pek birşey kazandırmaz. Ancak üst donanımlı telefonlarda hız aşırtma olağan bir şekilde kullanılmaktadır. Nexus One, HTC Desire, HTC HD2 gibi telefonlar hız aşırtmasından geçirilmişlerdir. Bizzat sahip olduğum HTC HD2 modelini küçük bir programla 1.0 GHz den 1.2 GHz ye çıkarabiliyorum. Cihaz biraz ısınıyor ve pil tüketimi artıyor. Onun haricinde aşırı bir yüklenmeye rastlamadım. Ceplerde hız aşırtma ile ilgili makalemi okuyabilirsiniz :
Ben 5800 işlemcisi 369 mhz die biliyom. Ama sonraki güncellemelerle overclock edilmiş. Bence overclock hiç bir zaman çözüm diil çünkü adamın bunu belirli bir hızda sunmasının sebepleri var. Ayrıca diğer donanımlar işlemciyi taşımassa işlemci fazla ısınorsa fln filan telefonla vedalaşırsın.
Bu arada bunu 5800 ile yazdım!