Nokia 5800 telefonlar için v.40 güncellemesi hakkında nokia avrupa tartışma/forum kısmında başlık açıp durumu sordum hem de diğer başlıkları takip ederek bazı bilgiler edindim. Bunları sizlerle paylaşmak istedim malum forumumuzda birçok 5800 kullanıcısı var. aslında mesele sadece 5800 ile ile ilgili değil. Nokianın güncelleme yayınlama prosedürü ile ilgili. Bildiğiniz üzere Nokia güncellemeleri telefonun ürün koduna göre gönderiyor . Bunları ise şöyle bir sınıflamaya tabi tutmuş : special edition, branded, country variant and generic. Bizim ülke country variant sınıflamasına giriyor . varyant yani türk dil kurumuna göre ; Bazı özellikleriyle grubtan veya ana tipten sapmış herhangi bir şey, değişken . demek. Farklı ülke manasında kısaltabiliriz bunu da .. country variant sınıfına dahil olan ürün kodları güncellemeleri hemen alamıyor bazen birkaç hafta , bazen birkaç ay boyunca beklemeleri gerekiyor . bunun süresi belli olmuyormuş.. oldukça değişken . Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki bu güncelleme bekleyişi sadece Türkiye'yedeki 5800lere özgü bir durum değil .. aynı durum İngiltere ve Almanyadaki pek çok 5800 için geçerli ve hepsi aynı sıkıntıyı yaşıyor. Bu durumda nokiaya geçmiş yazımlarımda biraz fazla haksızlık ettiğimi de belirtmeliyim ancak otur ....... üstüne bekle güncellemeni veya nss kullan gitsin diyenler de doğru bir tavır sergilemediler. bu araştırmayı yapmamım sebebi de bu oldu.
Dönelim güncelleme meselesine evet v.40 ı nokia software updater üzerinden alabilmemiz için beklememiz gerek ve bunun süresi de belirsiz. Nokianın güncellemeleri ne zaman yayınlayacağı ile ilgili bir verisi yüzde 95 olmuyormuş. böyle bir yükümlülük de taşımıyorlarmış.
Türkiye gibi country variant code a sahip ülkelerin bu güncellemeleri öncelikli olarak alamayış sebeplerini de açacak olursam ; bu genellikle dil paketinden veya ülke yasalarından kaynaklanıyor. aldıgım cevaplar genellikle bu yönde oldu . Bir kişi de nokia care center yani bizim burdaki nokia shoplara gidip güncellemeyi yaptırmamızı tavsiye etti. beklemek istemeyenler için. Nss meselesine laf gelince de yazdıgım şeyi hemen siteden kaldırdı adminler. Nss kullanıp telefonu güncellemek kesinlikle garanti dışı bırakıyormuş ve her telefon koduna özgü bir güncelleme geldiğini ısrarla belirttiler. Nss ile güncelleme yapıp telefonda birtakım sorunların yaşanması buna bağlıymış.
Generic handsets (genel) sınıflamasındaki telefonları güncellemeyi hemen alıyormuş.
Branded handsets sınıflamasındaki ( markalı telefonlar ) güncellemeyi servis sağlayacısı onayladıkları zaman ancak alabiliyormuş. örneğin Vodafone ne zaman onaylarsa .. gibi
Country variants sınıflamasındakiler yukarıda izah ettiğim gibi çeşitli nedenlerden dolayı bir süre beklemek zorunda ( süresi belirsiz )
Special edition handsets sınıflamasında olanlar ise güncellemeyi asla alamıyor . Orta doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsıyor bu.
Şunu da belirtmeliyim ki türkiyedeki 5800lerin hepsi de counrty variant koda sahip değil, bunlar güncellemesini rahatça yapabiliyor . Ancak genellikle country variant kodlar yaygın ve beklemek durumundayız.
Durumu merak edenler için araştırdım öğrendim. umarım açıklayıcı olmuştur. ingilizcemin elverdiği ölçüde meseleyi anlamaya ve sizlere aktarmaya gayret ettim.
Amacım ortamı germek ya da bir tartışma yaratmak değil sadece bilgilendirmedir. 5800 almak isteyenler için de aydınlatıcı olabilir. umut tacirliği yapmamak lazım insanlara . 5800 mükemmel hemen koş al demek yerine bilgilendirmek gerek önce.
Lütfen yazdıklarımın ardından birileri buraya v.40 çıktı yüklesene , nss kullansana bunlara ne gerek var gibisinden birşey söylemesin şimdiden belirteyim. Bilgilendirmeyi yapmamın amacı Nokia software updater üzerinden , Ovi veya Ota yöntemi gibi yasal yollardan güncellemenin gecikmesinin nedenlerini ortaya koymaktı. bir nebze başarabildiysem ne mutlu bana .
saygılar