5800 Turkey Country Variant

Kapalı Hesap (113439)
05-04-2010, 01:13   |  #1  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
464 mesaj

Nokia 5800 telefonlar için v.40 güncellemesi hakkında nokia avrupa tartışma/forum kısmında başlık açıp durumu sordum hem de diğer başlıkları takip ederek bazı bilgiler edindim. Bunları sizlerle paylaşmak istedim malum forumumuzda birçok 5800 kullanıcısı var. aslında mesele sadece 5800 ile ile ilgili değil. Nokianın güncelleme yayınlama prosedürü ile ilgili. Bildiğiniz üzere Nokia güncellemeleri telefonun ürün koduna göre gönderiyor . Bunları ise şöyle bir sınıflamaya tabi tutmuş  : special edition, branded, country variant and generic.   Bizim ülke country variant sınıflamasına giriyor . varyant yani  türk dil kurumuna göre ; Bazı özellikleriyle grubtan veya ana tipten sapmış herhangi bir şey, değişken . demek.  Farklı ülke manasında kısaltabiliriz bunu da .. country variant sınıfına dahil olan ürün kodları güncellemeleri hemen alamıyor bazen birkaç hafta , bazen birkaç ay boyunca beklemeleri gerekiyor . bunun süresi belli olmuyormuş.. oldukça değişken . Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki bu güncelleme bekleyişi sadece Türkiye'yedeki 5800lere özgü bir durum değil .. aynı durum İngiltere ve Almanyadaki pek çok 5800 için geçerli ve hepsi aynı sıkıntıyı yaşıyor. Bu durumda nokiaya geçmiş yazımlarımda biraz fazla haksızlık ettiğimi de belirtmeliyim ancak otur ....... üstüne bekle güncellemeni veya nss kullan gitsin diyenler de doğru bir tavır sergilemediler. bu araştırmayı yapmamım sebebi de bu oldu. 
Dönelim güncelleme meselesine evet v.40 ı nokia software updater üzerinden alabilmemiz için beklememiz gerek ve bunun süresi de belirsiz. Nokianın güncellemeleri ne zaman yayınlayacağı ile ilgili bir verisi yüzde 95 olmuyormuş. böyle bir yükümlülük de taşımıyorlarmış.
Türkiye gibi country variant code a sahip ülkelerin bu güncellemeleri öncelikli olarak alamayış sebeplerini de açacak olursam ; bu genellikle dil paketinden veya ülke yasalarından kaynaklanıyor. aldıgım cevaplar genellikle bu yönde oldu . Bir kişi de nokia care center yani bizim burdaki nokia shoplara gidip güncellemeyi yaptırmamızı tavsiye etti. beklemek istemeyenler için.  Nss meselesine laf gelince de yazdıgım şeyi hemen siteden kaldırdı adminler. Nss kullanıp telefonu güncellemek kesinlikle garanti dışı bırakıyormuş ve her telefon koduna özgü bir güncelleme geldiğini ısrarla belirttiler. Nss ile güncelleme yapıp telefonda birtakım sorunların yaşanması buna bağlıymış.
Generic handsets (genel) sınıflamasındaki telefonları güncellemeyi hemen alıyormuş.
Branded handsets sınıflamasındaki ( markalı telefonlar ) güncellemeyi servis sağlayacısı onayladıkları zaman ancak alabiliyormuş. örneğin Vodafone ne zaman onaylarsa .. gibi
Country variants sınıflamasındakiler yukarıda izah ettiğim gibi çeşitli nedenlerden dolayı bir süre beklemek zorunda ( süresi  belirsiz )
Special edition handsets  sınıflamasında olanlar ise güncellemeyi asla alamıyor . Orta doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsıyor bu.

Şunu da belirtmeliyim ki türkiyedeki 5800lerin hepsi de counrty variant koda sahip değil, bunlar güncellemesini rahatça yapabiliyor . Ancak genellikle country variant kodlar yaygın ve beklemek durumundayız.
Durumu merak edenler için araştırdım öğrendim. umarım açıklayıcı olmuştur. ingilizcemin elverdiği ölçüde meseleyi anlamaya ve sizlere aktarmaya gayret ettim.
Amacım ortamı germek ya da bir tartışma yaratmak değil sadece bilgilendirmedir. 5800 almak isteyenler için de aydınlatıcı olabilir. umut tacirliği yapmamak lazım insanlara . 5800 mükemmel hemen koş al demek yerine bilgilendirmek gerek önce. 

Lütfen yazdıklarımın ardından birileri buraya v.40 çıktı yüklesene , nss kullansana bunlara ne gerek var gibisinden birşey söylemesin şimdiden belirteyim. Bilgilendirmeyi yapmamın amacı  Nokia software updater üzerinden , Ovi veya Ota yöntemi gibi yasal yollardan güncellemenin gecikmesinin nedenlerini ortaya koymaktı. bir nebze başarabildiysem ne mutlu bana .

saygılar

_hEro
05-04-2010, 01:29   |  #2  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj

Çok teşekkürler numbb.
NSS ile asla güncellemedim.Güncellemicemde.Defalarca telefonlar görüştüm ama,o foruma yazmak hiç aklıma gelmemişti.Neyseki sen akıl etmişsin.
Telefonda defalarca kod değiştirmenin garanti  dışı bırakacağını Nokia Shoplar da güncelletebileceğimi söylemişlerdi
.Bu ülkeleri gruplama olayınıda sayende öğrenmiş oldum ve artık güncellemenin geleceğini düşünmüyorum.
Umarım beni utandırırlar tabi.

Ahmet_79
05-04-2010, 01:44   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
11,538 mesaj

Açıklama için teşekkürler, oldukça net ve aydınlatıcı olmuş.

NaMa
05-04-2010, 04:22   |  #4  
Yıllanmış Üye
188 mesaj

olurmu bea öle şey ati nie her ekran kartına ayrı driver çıkarmıyo ozaman :D bırak ala sen işlemciler aynı ramler aynı ne farkı varda telefonun donanimsal yazılımları farklı olsun güzel bi araştırma yapsaydın şu yanıtıda bulabilirdin şimdi yeni bi yazılım çıkar bunu direk piyasaya koyup butun tellerde bunu yukleyınce nolur o yazılım hatalıysa ? farz et yaktı 2.gun telefonları nokia herkeze telefonmu verecek :D yada konuşma yaparken konuşmuyo telefon bi anda butun 5800ların sustugunu dusun ne ayıp :D bu nedenle sırayla gönderiyo bakıyo önemli bi hata yok ilk kuranlarda yolla digerine sırayla gönderiyo hepsine işte

Son Düzenleme: Serkan Karadaş ~ 06 Nisan 2010 21:12
Kapalı Hesap (113439)
05-04-2010, 11:56   |  #5  
OP Kapalı Hesap
464 mesaj

bir haftadır bilgi topluyorum forumdan insanlarla konusuyorum gecenin bir saati burada bilgileri aktarıyorum ;
sana benim yalan borcum mu var ?  ingilizce biliyorsan gir bak araştır ,
http://discussions.europe.nokia. ... dates/bd-p/swupdate   olur mu olmaz mı görürsün. Şu an neredeyse her iki başlıktan biri  5800 v.40 güncelleme problemi ile ilgili daha doğrusu güncelleme gecikmesi.

saygılar .

Kapalı Hesap (113439)
05-04-2010, 13:00   |  #6  
OP Kapalı Hesap
464 mesaj
Alıntı: _hEro  
Çok teşekkürler numbb.
NSS ile asla güncellemedim.Güncellemicemde.Defalarca telefonlar görüştüm ama,o foruma yazmak hiç aklıma gelmemişti.Neyseki sen akıl etmişsin.
Telefonda defalarca kod değiştirmenin garanti  dışı bırakacağını Nokia Shoplar da güncelletebileceğimi söylemişlerdi
.Bu ülkeleri gruplama olayınıda sayende öğrenmiş oldum ve artık güncellemenin geleceğini düşünmüyorum.
Umarım beni utandırırlar tabi.
sayın hero , güncelleme konusunda umutsuzluğa kapılmayın çünkü sizin de okudugunuz gibi country variant koda sahibiz ve er ya da geç güncellemeyi mutlaka alacağız .. tahminime göre en kötü ihtimalle Haziran ayı başında güncellemeyi alırız diyorum . ama büyük konuşmayım yine ne yapacakalrı belli olmaz. Belki de v.40 ın hatalarını düzeltip yeni bir güncelleme hazırlıyor da olabilir nokia çünkü forumda bazı başlıklarda okuduguma göre v.40 ı nokia software updater ile yükledikten sonra çeşitli sorunlarla karşılaşanlar olmuş özellikle  rds diye tabir ettikleri bir sorun. şikayetler oldukça fazla .. güncelleme gecikmesine kızanlar kat kat fazla .. bekleyip göreceğiz . Şükür ettim de güncellemeyi hiç alamayan kod sınıflamasında değiliz. mesela suudi arabistandaki 5800 leri güncellemek için yapabilecekleri tek şey nokia care centera gidip para verip güncelleme yaptırıyorlarmış. o da tabi nokia güncelleme cd.sini göndermişse ... 

saygılar . ben teşekkür ederim .

_hEro
05-04-2010, 13:31   |  #7  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj

Umarım dediğiniz gibi olur...Hatalarla karşılaşacaksak zaten gereği yok.Ama "Suudi Arabistan'da güncellemeyi parayla yapıyorlarmış" diyerek "oh" çekecek ya da halime şükredecek değilim.
Bilgilendirme için tekrar sağolun.Yerinde bir konu oldu.

NaMa
05-04-2010, 13:54   |  #8  
Yıllanmış Üye
188 mesaj

ŞÜKRETME İSYAN ET :D
"Haziran ayı başında güncellemeyi alırız" sen haziranda v40ı alırsın biz belki v50yi :D yaw bırak arkadaşım
"Belki de v.40 ın hatalarını düzeltip yeni bir güncelleme hazırlıyor da olabilir nokia çünkü forumda bazı başlıklarda okuduguma göre v.40 ı nokia software updater ile yükledikten sonra çeşitli sorunlarla karşılaşanlar olmuş" hani sorun produce code göre guncelleme yapmayanlarda oluyodu " Nss ile güncelleme yapıp telefonda birtakım sorunların yaşanması buna bağlıymış. " demedinmi ee niye sorun varmış ozaman adamın koduna gelmiş başka kodlada almamış :D sanki bu sorun benim dediğime geldi :D
EKLEMEK İSTERİM DONANIM AYNI YAZILIM AYNI URETICI FIRMA AYNI eğerki bu uretimlerde koda göre farklılık yapıyosa şöle demen lazım benim telefonum niye 2.planda istemiyorum bunu bende aynı parayı ödedim gidin bana yenisini verin ozaman demen lazım telefona göre veriyolarya yazılımı :D

Son Düzenleme: NaMa ~ 05 Nisan 2010 13:57
Karub
05-04-2010, 21:12   |  #9  
Karub avatarı
Yıllanmış Üye
2,652 mesaj

Güzel bir bilgi.. Bir konuda belirtmiştim her telefona ayrı ayrı firmware yolluyorlarmış diye.. Bir arkadaşımda siyah 5800 var. Oda NSS kullanmadan standart bir biçimde v30dan v40'a yükseltmiş...

NoteBook
05-04-2010, 22:07   |  #10  
NoteBook avatarı
Yıllanmış Üye
658 mesaj

numbb bilgi için teşekkürler.
ben 5800 'ımı nss kullanmadan V40'a yükseltmiştim.tam olarak emin olmadan doğru şeyi yapmışım.sizin kadar detaylı bir araştırma yapmamıştım açıkçası.sadece bir kaç nokia bayiine sormuştum ve de onlar da nss kullanmanın telefonu garanti kapsamında bırakacağını söylemişlerdi.ama bu kadar detaylı bir açıklama yapmamışlardı :)
emeğine sağlık yeniden :)

Kapalı Hesap (113439)
06-04-2010, 17:49   |  #11  
OP Kapalı Hesap
464 mesaj

Şükretmeyi elbette mecazi anlamda kullandım önce onu belirteyim , ikincisi v.40 NSU ile yüklenince birkaç belli başlı sorunu var kendisinden kaynaklı ancak NSS ile yüklenince başta şarj sorunu olmak üzere , kendini resetlemeye kadar farklı sorunlar yaratıyor.  Her iki şekilde de sıkıntı var  ancak arasında dağlar kadar fark var bunları yukarıda da belirttim , ortada çelişkili bir durum yok gayet açık . anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az .

ahmet_79, karub ve notebooka teşekkür ederim, saygılar .

NaMa
06-04-2010, 19:04   |  #12  
Yıllanmış Üye
188 mesaj

ey alam :D ey alam :D

"Finlandiyalı üretici, yazılımın 2.1.1.1 sürümünü duyurdu. Ancak bu sürüm ihmal edilmemesi gereken ciddi detaylar içeriyor.

Yapılan açıklamaya göre Nokia bu sürümde bağlantılarda yaşanması muhtemel ciddi birkaç sorunun giderildiğini belirtiyor. Cihazdaki verilerin silinmesine ve flashın zarar görmesine neden olabilen bu hata özellikle Windows 7 kullanıcıları için daha fazla önem teşkil ediyor. Bu önemli iyileştirmenin yanında saat farklarından kaynaklanan problemlerin giderilmesi, rehber senkronizasyonu için küçük düzenlemeler de güncellemede yerini alan detaylardan.
surum notunada baksaydım software updater vs.ninde yazıdıgını gorurdun ingilizcen varya o hatalar nokianın yazılımlarından kaynaklanıyo telefona duzgun atamadıgından o şarj sorunu vs oldu

NoteBook
06-04-2010, 19:30   |  #13  
NoteBook avatarı
Yıllanmış Üye
658 mesaj

e biz de size teşekkür ederiz :)

_hEro
06-04-2010, 23:26   |  #14  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj
Alıntı: numbb  
Şükretmeyi elbette mecazi anlamda kullandım önce onu belirteyim , ikincisi v.40 NSU ile yüklenince birkaç belli başlı sorunu var kendisinden kaynaklı ancak NSS ile yüklenince başta şarj sorunu olmak üzere , kendini resetlemeye kadar farklı sorunlar yaratıyor.  Her iki şekilde de sıkıntı var  ancak arasında dağlar kadar fark var bunları yukarıda da belirttim , ortada çelişkili bir durum yok gayet açık . anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az .

ahmet_79, karub ve notebooka teşekkür ederim, saygılar .

Sanırım yanlış anlaşılma oldu, size karşı bir şey söylemedim, keza teşekkür ederken gayet samimiydim.Diğer yazdıklarım konuya katılmak adına sadece yorum amaçlı.
Sevmem böyle şeyleri, okadar emek gösterip kayda değer bilgiler yazmışsınız.Yanlış anlaşılma olmasın.

mancukya
07-04-2010, 20:58   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj

Bir kere 45326 gibi bir sayi kendininkini güzelce kayitlat update olayini yaparsin sonrasinda eski kodu gene nss ile islersin garanti falan kalkmaz.
Burada söylenen seyler anlamsiz  Nokia ozaman bu aletlere farkli donanim ve donanim icinde sürücümü veriyor hayir kesinlikle hepsi ayni edition farklari var.
Mazeret bulmasi firmalar icin oldukca kolay  Nss ile yükleme yapmiyacaksin kendi kodunu kayitlayip update yaptiktan sonra eski kodu gireceksin ve update olayinida ovu suite ile yapacaksin hic bir sorun falanda olusmaz  olsutgunuda asla görmedim.
Bir kere servisler bunu kullaniyor zaten bu isten anliyan herkezin bildigi sey bunlar

bLiND
13-04-2010, 19:21   |  #16  
Yıllanmış Üye
243 mesaj

numbb teşekkürler aydınlatıcı oldu ama ben nokia shop'ta güncelletsem mi ki diye düşünüyorum :/

Kapalı Hesap (113439)
15-04-2010, 00:13   |  #17  
OP Kapalı Hesap
464 mesaj
Alıntı: bLiND  
numbb teşekkürler aydınlatıcı oldu ama ben nokia shop'ta güncelletsem mi ki diye düşünüyorum :/
öyle de yapabilirsin blind , beklemek istemezsen . bi sakıncası yok garanti kapsamında güncellemeni yapmış olursun. istanbuldaysan bakırköy nokia shop / uğur iletişimde , sabahtan gidince bir- iki saat içinde yapıyorlar

bLiND
15-04-2010, 22:06   |  #18  
Yıllanmış Üye
243 mesaj
Alıntı: numbb  
öyle de yapabilirsin blind , beklemek istemezsen . bi sakıncası yok garanti kapsamında güncellemeni yapmış olursun. istanbuldaysan bakırköy nokia shop / uğur iletişimde , sabahtan gidince bir- iki saat içinde yapı
İstanbul'da değilim ama burada da var bazı yerlerde okudum v40 hatalarla dolu falan biraz daha mı beklesem naapsam kararsız kaldım :S :'(<