64 Bit işlemciler ne kadar uygun?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
trankilizan
18-07-2005, 11:39   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
23 mesaj

Selam Arkadaşlarş
Donanım sayfasını izleyenleriniz görmüştür,gecikmelide olsa bir sistem toplamaya çalışıyorum ve İşlemci ve anakart dışında (o da Bursa'da bulamadığım için)tüm sistem
bileşenleri tamamlandı.Bugün online sipariş vermeye karar vermiştim.Karar verdiğim
işlemci,AMD Athlon 64,3200 939 pin Venice idi.
Ancak dün konuştuğum bir bilgisayar satıcı ve toplayıcısı (kendisi aslında Intel'in ticaretini yapıyor)kararımın doğru olmadığını söyledi ve sebep olarakta şunları öne sürdü
1)Windows XP pro (şu anda genellikle kullandığımız).64 Bit işlemcileri desteklemiyor .Bu nedenle 64 Bit işlemciler  hız, ve işlevsellikte 32 Bitlerin gerisinde kalıyor.
2)Windows XP pro x64(yeni çıkan) destekliyor ama çok problemli çalışıyor çünkü donanım
sürücülerinin  64 Biti destekleyen sürümleri henüz bulunmuyor.
Bu durumda 64 Bit işlemci ile en ucuz 32 bitlik işlemciden alabileceğim performansı
bile sağlayamayacağımı söyledi.
Kafam çok karıştı ve siparişlerimi sizlerden gelecek yanıta göre ertelemeye karar verdim.
Söylenenler nekadar doğru? Şimdi ne yapmalıyım.
İlginiz ve cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

SilencE
18-07-2005, 12:04   |  #2  
Yıllanmış Üye
150 mesaj

Ben kendi çapımda yardımcı olmaya çalışayım...
1-Athlon64 ler her ne kadar 64bit olsa bile, 32bit programlarla da sorunsuz çalışıyorlar. Evet, ofis programlarında Pentiumlara oranla%3-%5 arası performans kaybı oluyor, ancak bu göze batan bir fark değil. Ayrıca bunun sebebi 64-32 bit farkı değil, yıllardır programların intel işlemcilere göre optimize edilmesi.
2-Bu konuyu forumdaki diğer üstadlara bırakayım, çünkü 64bit windows deneyimim olmadı

Saygılar

Son Düzenleme: SilencE ~ 18 Temmuz 2005 12:06
trankilizan
18-07-2005, 12:31   |  #3  
OP Yeni Üye
23 mesaj

Önce baştaki hatadan dolayı özür dilerim .İşyeri bilgisayarında işlerin arasında böyle oluyor.
SilencE acele cevabın için sağol. Pentiumlar derken hangilerini kastediyorsun?Yeni çıkan 915 ,925 lerimi yoksa eski prescot'larımı
ayrıca bana satıcının söylediği AMD Sempron'unda gerisinde kalacağı tarzında idi.Ancak 64 bit işlemciler 32 Bit uygulamaları(32 Bit işlemci kadar) destekleyebiliyorsa sorun olmamalı.Destekleyemiyorsa
o zaman sorun büyük demektir.Bu durumda böyle pahalı fiyatlarla satılabilmesini izah etmek güç.

ozzeybek
18-07-2005, 13:04   |  #4  
Yıllanmış Üye
357 mesaj

64 bit CPU lar şu anda geçiş aşamasında ve Server Sistemler dışında bir takım sorunları bulunmakta. Öncelikle 64 bit diye bilinen cpu'ların gerçek çekirdeklerinin 48 bit olması gibi. Bunun dışında Microsoft Firmasının 64 bit e  öncelikle Server Yazılımları üzerine destek vermesi. Bununla baraber ne kadar Windows xp X64 ü çıkarsa dahi tam bir destek vermemesi. Drivers sorunları. Gibi. Fakat 64 bit'ler şu anda çok az bir performans kaybı olmasına ragmen 32 bit uygulamaları hatasız uygulamakta. Geleceğin 64 bit ve daha üstü olacağı kesin ama bu süreç biraz uzun olacağıda kesin...

sehrikalp
18-07-2005, 13:20   |  #5  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

AMD 3500 64bit işlemci epox 9npa nforce 4 ultra anakartla kullanıyorum. önceki sistemimde amd 3200+ 32bit işlemci kullanıyordum. 1 gb dual ddr400 kulanıyorum . 64 bit 3500 inanılmaz bir performans artışı sağladı. sistemimin bu kadar seri çalıştığına hiç rastlamadım. işlemci overclocksuz max 38-41 derecede çalışıyor. yani 32 bit en kral programı zorlanmadan çalıştırıyor. idle pozisyonda işlemci ısısı 35 derece. özellikle oyunlarda belirginm performans artışı gözledim. işlemcimin 3200 den 3500 e çıkması da bir performans artışı sebebi olabilir. ama bu kadar fazla olması ilginç. örneğin adobe photoshop cs'in açılışında componentlerin yüklenmesini neredeyse göremiyorsunuz. ayrıca işlemcinin kutusunda bile yazıyor: 32/64 bit processor diye. kim demiş 32 bit işlemleri yapamaz diye. öyle şey olur mu hiç? 9 dakikada Windows xp prof kurabiliyorum. var mı böyle bişey.

Recep Baltaş
18-07-2005, 14:21   |  #6  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Arkadaşım senin satıcı bence fazla sallamış.64 Bit in sadece bikaç avatajını saycak olursak:

Örneğin şu sistemi alıyorsun:
amd 939 pin 3000 venice
MSI K8N SLI platinium

Şimdi bu sistemle beraber geleceğe dönük yapacakların:

İleride çıkacak x2 yani çift çekirdekli işlemcilerin için tam destek
yine çıkacak yeni hard diskler için sata II desteği
Yine ileride ekran kartında performnas sorunu olması diye SLI desteği
Ses kartında sorun yaşama diye 8 kanal ses...
ve en önemlisi de 1-2 seneye kalmadan kapımızda olacak olan 64 bit oyunlar ve işletim sistemlerini çalıştırabilme şansı...

trankilizan
18-07-2005, 15:07   |  #7  
OP Yeni Üye
23 mesaj

Teşekkürler Arkadaşlar,
CHIP Mayıs 2005, Sf.38 de şunlar yazıyor:
"64 Bit'lik AMD (veya intel) işlemciler 32 Bit modları da destekliyor.Hem 32Bit
hem 64 Bit işlevleri yerine getirebiliyor"
Geleceğe yönelik de düşünüldüğünde 64 Bit işlemcilerin önemi anlaşılıyor.
Gene de insan bugünü de düşünmeden edemiyor.Çünkü AMD Sempron ile Athlon 64 arasında
yaklaşık 150 dolar fark var.(anakart fiyat farkı da ayrı).Eğer hiç bir üstünlük sağlamayacaksa bu fark verileceğine şimdi ucuzunu alıp yaygınlaştığında 64 e dönüş
yapmak en doğrusu olabilir.
Bu arada şunu da söylemeliyim.Oyuncu değilim ancak internet uygulamalarını çoklu
çalıştırmam gerekiyor.(gerekirse 512 mb ile internete bağlanacağım).
İntel'de düşünmüyorum,AMD'nin stabil çalışmasına ihtiyacım var.
Bu durumda benim için ne düşünürsünüz?(Maddi durumumun fena olmadığını da söylemeliyim).
Benim yermde olsaydınız ne yapardınız?

trankilizan
18-07-2005, 15:10   |  #8  
OP Yeni Üye
23 mesaj

Recep Arkadaş ,yazdıklarını okuyamadan üstteki satırları yazmıştım.Çok sağol.

trankilizan
19-07-2005, 13:15   |  #9  
OP Yeni Üye
23 mesaj

Sorduğum soru biraz boğuntuya geldi.64 Bitin üstünlüklerini anladım.Fakat Soket A ile 939 arasında (anakartı da sayarsak)önemli bir fiyat farkı çıkıyor.64'ün alımı ileriye de bırakılabilir (ki o zaman fiyatları belki sempron gibi olacak)Yani bu gün zayıflıkları
varsa 32 bit düşünülebilir.
Ancak asıl merak ettiğim şu.İnce yatık kaliteli bir kasa aldım(CoolerMaster)Bu kasa ile birlikte mümkün olduğunca sessiz ve serin çalışacak bir işlemciye ihtiyacım var.Oyuncu
olmadığım ve overclock yapmayacağım için bu mümkün görünse de çoklu internet uygulamaları
(çoklu download vb.)olabilecek.İşte bu durumda aradığım sakin çalışmayı 64 işlemcilerlemi
yoksa sempron gibi işlemcilerlemi daha rahat gerçekleştirebilirim?
Özellikle her ikisinin de kulanımını gören arkadaşlar lütfen yazsınlar.Kararımı kesinlikle
bu belirleyecek.

jaina
19-07-2005, 15:35   |  #10  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Bir defa socket A ile socket 939 arasındaki en büyük fark ANAKART da başlar.

Çünkü Socket A anakat olarak nforce2 kullanırken socket 939 ya nf3, genel olarakda nf4 kullanır.

İlk olarak Sempron alırsan socket 939 dan çok daha yavaş bir sistem elde edersin niye?
1. İlk olarak ramlerini Dual kullanamayacağından, yüzde 20 lere varan performans düşüşü yaşarsın.
2. Harddisk olarak sata kullanamazsın ve daha sonra raid0 gibi sistemi roket yapan bir avantajın olmaz.
3. Her ne kadar oyuncu olmasanda artık agp devri kapanıyor, pcie değer kazanacak ve agp li bir sistem gün geçtikçe değer kaybediyor.
4. Yeni amd lerde 64 bitin yanında artık SSE3 komut desteğide geldi.
Ayrıca bunların hepsinden önce geleceğe yatırım yapıyorsun.
Yahu socket A ile 939 karşılaştırılamaz bile, dağlar kadar fark var.

Kim demiş yahu 32 bitde sorunu var? Sence böyle birşey olsa bu kadar insan 939 a yönelir mi?
Birde intelde artık 64 bit işlemciler çıkarıyor, performans düşüşü olsa bunu yaparmı ıntel?

Kesinlike kafana takılmasın ve 939 socket al, sıcaklık sorunun çok daha aza iner. Eğer hiç oyun oynamıyorsanda fansız bir ekran kartı (x300 gibi en giriş seviyesi) kartlar tercih edebilirsin. Kim 32 bitde bu işlemci yavaş kalıyor diyorsa bil ki
bol keseden atıyordur.

trankilizan
20-07-2005, 13:26   |  #11  
OP Yeni Üye
23 mesaj

Jaina,ayrıntılı yanıtın için sağol;oldukça açıklayıcı oldu benim için.
Eksiklerimi buradan okuduklarımla kapatmaya çalışıyorum ve sürekli yeni şeyler öğreniyorum
Örneğin benim harddiskim zaten SATA,Western Digital 250 GB SATA sisteme yerleştirilmeyi sabırsızlıkla bekliyor.
İşlemci konusunda anlaştığımıza göre kafamda bir iki küçük soru daha oluştu:
MSI Neo2 Platinum'u en uygun anakart olarak belirlemiştim.(henüz almadım)
http://www.gigatek.com.tr/urun.php?id=1030
SLI desteğinin oyun dışında gerekebileceğini sanmadığım için(yanılıyorsam söyleyin)bu anakart(110 dolar gibi ekonomik fiyatıda düşünüldüğünde)oldukça uygun göründü bana.
Tekrar edersem oyun oynamasamda film seyretme ve download etme gibi alışkanlıklarım var
ve görüntü ve sesi en iyi bir biçimde almak istiyorum.
Benim için daha uygun bir anakart tavsiye edebilirmisiniz?
Son olarak üstteki anakartı alırsam   ekran kartı ATI'mi NVidia 'mı olmalı  yoksa farketmezmi? Şimdiden teşekkürler.

sehrikalp
20-07-2005, 14:06   |  #12  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

biraz daha geleceği düşünerek hareket edecek olursan. EPOX 9NPA NFORCE4 ULTRA yı şiddetle tavsiye ederim.

trankilizan
20-07-2005, 14:21   |  #13  
OP Yeni Üye
23 mesaj

Hangi açılardan ,açıklayabilirmisin?

jaina
20-07-2005, 20:29   |  #14  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Kardeş yalnız bana verdiğin linkde anakart bir defa NFORCE3 yani ne slisi, ne PCİE si???

Bir defa sli yapmak istiyorsan anakarta 170 dolar civarı para vermek ZORUNDASIN.
Çünkü asus, msi, gigabyte da bu fiyatı aşağısındaki fiyatlarda tek pcie çıkışı koyuyorlar.
Yani sli avantajı dışında bütün özellikler aynı ( çünkü hepsi nf4) ama sli yok.

Sli almak istiyorsan alabileceğin anakart bu

Kesinlikle işlemcini VENİCE kodlu al.
ODa burada: http://www.gigatek.com.tr/urun.php?id=1403

sehrikalp
20-07-2005, 23:36   |  #15  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

şu linke bir göz at.

jaina
22-07-2005, 12:13   |  #16  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Sehrikalp umarım bu son mesajımı sana atmadığımı anlamışsındır.
Senin dediğin anakartı tabiiki biliyorum
AMa ben trankilizan ile konuşuyordum daha doğrusu o bana bir soru yöneltmişti.
Bende ona cevap verdim. Bir yanlış anlaşılma var.

( Ayrıca dediğin anakart overclock için iyi olsada az pci ve bazı yönlerden yani normal bir ev kullanıcısı için en iyisi MSİ. Verdiğim linkteki. )

...

sehrikalp
22-07-2005, 12:58   |  #17  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

yok merak etme jaina problem yok. ben de verdiğim linki trankilizan için vermiştim. attığım mesajın hemen ardından hangi açılardan olduğunu sormuştu. MSI konusunda herkes iyi diyor. umarım epox alırken hata yapmamışımdır. epey araştırmıştım çünkü. bu arada MSI ne tavsiye edersin. ya da neden tavsiye edersin. yani cevap herkes için olsun. teşekkür ederim şimdiden...

samet_sar
22-07-2005, 18:37   |  #18  
Yıllanmış Üye
104 mesaj

arkadaşım 64bit konfigrasyonlu makinalar geleceğe yatırımdır çünkü şu anda 32 bit uyumlu işletim sistemi var microsoft un yeni işletim sistemi olan longhorn (uzun boynuz)çıktığı zaman verim alıp alamayacağın ortaya çıkacak.BEKLEEEE

jaina
22-07-2005, 21:38   |  #19  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Epox tabii ki kötü değil aslında nf4 de Abit e OC konusunda resmen "toz" yutturdu.
Çünkü bu anakart tamamen DFİ gibi özel bir gurup için üretilmiş, bazı özelliklerden mesela
az pci girişi gibi, feragat edip ancak yüksek hızlara sistemi zorlayabileceğin bir anakart.

MSI ın avantajı bana kalırsa OC siz bir sistem için ideal, kurulumu daha ayrıntısız ve stabil.
Daha ayrıntılı bilgi için şuna bakabilirsin : http://www.pclabs.gen.tr/article.asp?doc=451