Merhabalar,
Geçen gün yine buna çok benzer bir konu açıldı fakat ben de kendi taze bilgilerimi sunmak istedim. İlgilenenlerin işine yarayacağını umuyorum.
Yapacağım şey bir kaç tavsiye ve linkten ibaret.
Bilgisayar ve internet güvenliğinden şüpheci olanlar, pc performansına güvenenler, sisteminde şüpheli öge ya da yazılım bulunduğunu düşünenler, lütfen buraya :)
Sıra sıra verdiğim talimatları uygulayabilirsiniz. Konu biraz uzundur umarım sabırla okur ve uygularsınız.
Günümüzde Total Security (Komple Güvenlik Paketi) denilen yazılımlar mevcuttur. Bitdefender, Norton, Kaspersky gibi dev firmalar bu tür ürünlerini her sene yeni sürümlerini çıkartmaktadırlar. Çoğu kişi gereksiz bulsada bir kaç özelliğini, çok gerekli yazılımlardır. Ben şimdi bu yazılımları nasıl bedavaya getirebileceğimizi size anlatmaya çalışacağım.
Önceliklebir Anti-Virus ve Antispyware koruması edinelim.
Eskiden hem anticasus hem de antivirüs ayrı kullanılabilmekteydik, şimdiise ikisini ayrı kullanmak çok gereksiz. Zaten ücretsiz alternatifler bile her iki seçeneği de mutlaka bize sunuyor.
Avast'ı bir çok kişi dandik görse de 5 ve 6 sürümlerinde çok iyi olduğunu söyleyebilirim, bu yüzden zaten size Avast'ı önerdim.
Avast Free 6 hakkın da belki önyargılarınızı bir nevi giderebilecek yüzeysel bazı test videoları, buyrun inceleyin;
http://www.youtube.com/watch?v=5AzWIYvl39Y
http://www.youtube.com/watch?v=T2Afh5E3Rp0
Antivirüsten sonra en önemli gelen koruma bileşeni Güvenlik duvarı'dır.
Windows'un güvenlik duvarı çoğu durum da yetersiz kalır bu yüzden size ödüllü Comodo Firewall'ı hiç şüphem olmadan önerebilirim.
Sıralama belki iyi değil ama güvenlik konusun da sıralamanın pek bir önemi yoktur. Belki güvenlik duvarından çok daha önemli olan tarayıcı kullanımıdır.
Tarayıcınız her zaman güncel ve iyi ayarlanmış olmalıdır. Ben çoğu kullanıcı için her programı varsayılan ayarı ile kullanmasını öneririm. Daha rahat bir kullanım açısından.
En güvenli tarayıcı; Internet Explorer 9
Eğer XP ya da farklı bir işletim sistemi kullanıyorsanız Google Chrome öneririm.
Tabi işletim sistemi olarak her zaman güncel Windows 7 öneririm. Tabi şu anlık, 8 çıktığından herkesin önerisi o olur. Çünkü hangisi yeni ise o daha güvenlidir.
Windows 7 kullanmanın en büyük avantajlarından biri de, IE 9'u da rahatlıkla kullanabiliriz.
Tamam IE 9 gayet güvenli ve kendini bu konuda kanıtlamış bir tarayıcıama hala bir şeyler eksik. WOT!
Wot bir tarayıcı eklentisidir ve Avast Webrep'in yerine kullanılmalıdır. Avast'ın eklentisi henüz çok yeni olduğu için pasif konumdadır. Yani işini iyi yapmamaktadır. Bu yüzden WOT güvenlik için idael bir seçimdir.
Bir çok komple güvenlik paketinde de mevcut olan parola yöneticisi. Hayatımızı kolaylaştıran ve güvenliğimiz konusun da bir çıta daha atlamamızı sağlayacak olan minik eklenti veya araçtır. Yine ücretsiz olarak karşımıza çıkan ve yine tarayıcımıza kurulacak olan prola yöneticimiz kesinlikle Lastpass olmalıdır.
Artık tarayıcımız gayet sağlam görünüyor. Yine internet ile alakalı diğer bir güvenlik maddemize geçebiliriz yani DNS ayarlarımıza.
Birçok kişi pek önemsemese de DNS önemli bir husustur. Şimdi size önereceğim DNS adresi hem yasak siteleri açmanızı sağlayacaktır, bu güvenlik açısından eksi puan olabilir ama zararlı siteleri de otomatik olarak sizin için bloke edecektir.
Şimdi yaptığımız işlemleri ufaktan gözden geçirebiliriz. Madem ki işletim sistemi olarak Windows 7'yi önerdim onun üzerinden ilerleyeyim.
Windows Live için de bir ebeveyn denetimi yazılımı mevcuttur. Bu Ebeveyn denetimi çocuklarınız için önemli bir etken ve çok daha sağlıklı bir internet ortamı sunabilir. Bir kaç güzel ayarınız ile tabi.
Ebeveyn denetimi artık tüm paralı internet security programların da mevcuttur. Size sunduğum seçenek te onlardan kalır bir yanı olmadığı gibi yine ücretsizdir.
Tune-Up:
Tune up dediğimiz şey pc bakımıdır, düzenli veya düzensiz olarak kayıt defteri onarımı, internet geçmişi ve çerez temizliği, fazla ve çöp dosya temizliği, disk birleştirme işlemleri gibi...
Komple Güvenlik Paketlerin de tune-up araçları bulunmaktadır ama malumunuz paralı oldukları için üçüncü parti ücretsiz bir yazılımı kullanıcağız. En iyi tune-up alternatifi;
Yukarıda verdiğim önerilerin yanına;
-Yine Windows 7'de bulunan yedekleme sistemini beleşe kullanabilirsiniz.
-Modem arayüzüne rahatlıkla erişim olmaması için bir parola kullanmalısınız.
-Gereksiz yazılım ve eklenti kullanmamalısınız. Ayrıca tüm yazılım, eklentileriniz ve işletim sisteminiz her zaman güncel olmalı.
-Herhangi bir program ya da oyun için crack ya da keygen kullanmamalısınız, sistem de açıklar yaratabilirler.
-Güncel download sitelerinden yazılım güncelleğini rahatlıkla takip edebilirsiniz.
Bunlara da ek olarak çoğu popüler yazılım yerine daha az tercih edilen program kullanarak sistemi biraz daha güvenli hale getirebilirsiniz. Çünkü sık kullanılan yazılımda daha sık açıklar görülür.
Örneğin;
Adobe Reader yerine, Foxit Reader
Windows Live Mail yerine, Thunderbird
Microsoft Office yerine, OpenOffice gibi...
Sizlere anti-spam olarak pek önerebileceğim düzgün yazılım yok, zaten spam üzerine çok kaliteli ürünler çıkartılmıyor. Mailler de ölmeye başlıyor, o araçların yapacağı işleri siz daha rahat yapabilirsiniz zaten.
Gerçi Avast Free'ın içinde bir anti-spam modülü mevcut fakat çok ta işe yaradığını görmedim :)
Evet arkadaşlar, diyeceklerim bu kadar güvenli sörfler diliyorum :)
Tabi blinçli bir kullanım bu söylediklerimin hepsine bedeldir. Hem sizin blinç ve tedbirleriniz hem de benim önerilerim ile beleş ve rahat bir bilgisayar kullanımı sizlerin elin de.
Saygılarımı sunarım...
ozkn-okty@hotmail.com