[Acil]Knoppix 3.3 Hakkında

Bu forum kilitli bir forumdur. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez. Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Musa
08-02-2004, 11:16   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Merhaba.
Chip dergisinin bu ayki (Şubat 2004) vermiş olduğu Knoppix linux dağıtımı ile ilgili acil çözülmesi gereken bir sorunum var.
Bilgisayarım özellikleri:HDD->C 18.5 GB NTFS,D 9.35 GB FAT32,E 9.33 GB FAT32.
İşletim Sistemim:Win XP Pro TR + SP1
bir de ek olarak IBM USB 20 GB lık (FAT32) bir harddiskim var.
Knoppix cdsinden boot edip ilk inceledikten sonra tekrar XP'ye döndüğümde herhangi bir sorun yaşamadım.
İkinci boot etmemde dergide anlatıldığı üzere configuration dosyalarını diskete kaydettim ve tekrar başlattığımda XP yi bu sefer D ve E (FAT32) sürücülerimde tüm dosya ve klasör isimlerinin 8 karakterli hale getirildiğini ve hepsinin büyük harf olduğunu gördüm.
Örneğin; CALISM~1 gibi..
Ve de sağ tıklayıp yeni sekmesine bakınca bu bölümlerde sadece klasör seçeneği olduğunu gördüm.
Ayrıca bu bölümlerdeki *.exe dosyaları da çalıştırılamıyor.
Bu hatanın sebebi nedir?Ve nasıl çözebilirim?
Eskiden olan dosta yaşadığımız 8 karakter sınırı bir XP de nasıl olabilir?
Acilen bu sorunu çözmede yardımlarınıza ihtiyacım var...
Şimdiden teşekkürler...

İrtibat
mail:musaulker@yahoo.com
msn:musaulker@yahoo.com
icq:73230272

hasanyasin
08-02-2004, 11:46   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,100 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Merhaba,
Chip dergisiyle resmi bir bağım olmadığını, derginin savunmasını yapmak gibi bir kaygı taşımadığımı belirteyim baştan. Amacım sorununuzun çözüme kavuşması; fakat bundan önce bir yanlış anlaşılmaya meydan vermemek için kısa bir açıklama yapmayı gerekli görüyorum...

Knoppix tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan bir Linux dağıtımı ve Chip dergisinini yaptığı hizmet de, bu dağıtımı internetten indiremeyen okurlara CD halinde sunmaktan ibaret. Yaşanan ve yaşanacak bu gibi problemlerle ilgili olarak, derginin hiçbir yükümlülüğü bulunmuyor...

Windows ve Linux çok farklı iki işletim sistemi ve Harddiske bakışları da çok ayrı şekillerde gerçekleşiyor. İki farklı işletim sistemini aynı harddisk bölümlerinden "yararlandırmak" her zaman bu gibi sorunlara dair potansiyelleri içinde barındırır.

Sorununuz "kod" tablolarının farklılığından kaynaklanıyor olabilir. Çalışmayan bir exe dosyanın adını değiştirmeye çalışın. Değişiyor mu? Dosya adını değiştirdiğiniz zaman exe dosyalar çalışır hale geliyor mu? Sağ tıklayıp New öğesine gelince açılan alt menüde sadece klasör seçeneği bulunması, C sürücüsünde de geçerli mi? Knoppix'i çalıştırdığınızda, seçenekleri kaydetmek dışında, D ve E sürücülerinde herhangi bir başka işlem yaptınız mı?

Ben bu sorunu hiç yaşamadım ve uzun zamandır Mandrake sistemimde kurulu. Şimdi sorununuzun kaynağına ulaşabilmek için, aynı CD'den bilgisayarımı boot edip dediğiniz gibi sistem seçeneklerini diske yazacağım. Bakalım neler olacak... Gülümseme

Bu arada, siz de sorduğum sorulara cevap vermeye çalışırsanız sevinirim. Olayla ilgili ne kadar çok gözlem yaparsanız, sorunla ilgili o kadar kolay çözüm üretebiliriz...

Musa
08-02-2004, 22:52   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Tabii ki size katılıyorum..Yalnız şunu da belirtmem gerekir;bir sorunum var ve chipden ve forum üyelerinden yardım istemek düşüncesiyle mesaj attım.O bakımdan cevaplarsanız sevinirim.
Sorularınızın cevaplarına gelince:
-Çalışmayan bir exe dosyasının adını değiştirmeye çalışınca bir sorun yaşanmıyor.Örneğin; DEJENERE.EXE ABC.EXE oluyor.Ama küçük harfle yazıp değiştirince bile tekrar büyük harfe geçiyor.
Ve de dosya yine çalışmıyor.Verdiği hata mesajı şöyle:
D:\PROGRAM\ABC.EXE
Dosya adı, dizin adı veya birim etiketi sözdizimi hatalı.
Aynı dosyayı C bölümüne taşıdığımda, örneğin masaüstüne, dosya çalışıyor.
Bu D ve E ve ayrıca USB HDD takılınca G bölümlerinde EXE dosyalarında sorun yaşanıyor. Ve tabii ki tüm dosya ve klasörlerin isimlerinde.Onun dışında rar,doc vs. dosyalar açılıyor,çalışıyor.
-Sağ tıklama meselesine gelince foruma mesaj atmadan önce denemiştim ama demek ki forumda belirtmeyi unutmuşum.
C'de sağ tıklayıp yeni bölümünde normal seçenekler var(eksiksiz).
Bu sorunda D,E ve G(usb) 'de yaşanıyor.
-D ve E de sadece nasıl gözüküyor diye linuxtaki gezginden baktım,yani dosyaları gösteriyor mu diye.Onun dışında sürücülerin olsun,diğerlerinin olsun hiçbir ayarıyla oynamadım.
Fakat bu sorunları yaşadıktan sonra bir de Read-Only seçeneği kaldırıp tekrar başlatayım dedim.Herhangi bir değişiklik olmadı.
Şimdilik bu kadar.Ve de sorun da hala devam ediyor...