Adım Adım Pardus 2008 kurulumu

h@y@let
30-06-2008, 21:07   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
887 mesaj

Pardus 2008 Kurulum CD mizi takıyoruz ve bilgisayarımızı CDROM desteği ile başlatıyoruz. Karşımıza alttaki kurulum penceresi geliyor. ENTER tuşuna basarak devam ediyoruz.

Pardus2008 kurulum için hazırlığını yaparken kısa süre bekliyoruz.

Pardus Lisanlarını kabul etmeniz gereken bu pencerede GPL Metnini okuyarak yada doğrudan İLERİ butonuna tıklayarak kuruluma devam edelim.

Pardus 2008 CD mizin doğruluğunu mutlaka kontrol edelim ve CD hatalarından kaynaklanan bir sorun yaşamayalım. Doğruluk %100 onaylanırsa kuruluma İLERİ diyerek devam edelim.

Klavye düzeninizi seçiniz, klavyeyi test edip İLERİ deyiniz. (F-Q tercihinize bağlı)

Buradan zaman-saat dilimini seçiniz. Zaten öntanımlı olarak bize uygun geliyor. Türkiye kullanıcıları burayı hiçbirşey yapmadan İLERİ diyerek geçebilir.

Burada sistemimiz kurulunca çalışacağımız oturumu oluşturmamız isteniyor. Kullanıcı adını ve şifreyi girerek Kullanıcı Ekle butonuna tıklayın. Birden Fazla kullanıcı ekleyebilirsiniz. Not: Eklediğiniz kullanıcıya resimde görüldüğü gibi Yönetici Hakları vermeyi ihmal etmeyin. Kurulumdan sonra yetki alamayabilirsiniz. Yani root olamazsınız, bir dizi işlem gerektirebilir. Biz yetki verip devam edelim.

Bu bölümde sistem yetkileri için gereken parolayı oluşturacaksınız. Güvenliğinizi sağlayacak parolayı giriniz. İsteyen alttaki Makine Adını kısaltabilir yada değiştirebilir.

Disk bölümlendirme ekranında Harddiskinizde başka sistemler kurulu olduğunuda göz önüne alarak Ok ile gösterilen bölümü seçerek İLERİ butonuna tıkayın. (Yani Diski Kendiniz bölümlendireceksiniz)

Burada üstteki okun olduğu yerden bir menü açılır ve oradan sistemin kurulacağı Pardus Sistem Dosyaları İçin (Zorunlu) bölümünü seçin. Ben 8 Gb lik diskimin 7 Gb sini ayırdım, Takas bölümü için 1Gb civarı yer bıraktım. Sizde diskinizde 1-2 Gb kadar bir boşluk bırakın. Uygula diyin.

Evet altı kırımızı çizilmiş bölüm sistemin kurulacağı bölüm. Şimdi mavi çizgili bölümü Takas alanı yapacağım.Menüden Takas alanını seçin ve UYGULA dedikten sonra İLERİ butonuna tıklayın. (Not: Pardus takas (swap olarakta bilinir) alanını RAM gibi kullanarak diğer sistemlerden çok daha hızlı çalışır)

Gördüğünüz gibi Sistem ve Takas alanları oluşturuldu. UYGULA ve İLERİ diyerek devam edelim.

Burada sistem yükleyicisini nereye kuracağımız isteniyor. Önerilen resimde gösterildiği gibidir. Ok ile işaretli bölümü seçerek İLERİ deyiniz.

Pardusun, seçilen disk bölümlerini biçimlendirerek bilgisayarınıza kuracağını gösteren uyarı penceresini Tamam. Devam et diyerek geçiniz.

Pardus Seçili disk bölümlerini ext3 formatında biçimlendiriyor bu ekranda. Tabi Siz bunları görmüyorsunuz çünkü YALI size kolay ve enerjik bir görünümle eşlik ediyor.

Ve pardus2008 kurulmaya başladı, dilerseniz sürüm notlarını okuyabilirsiniz, yada kurulumu izleyin. Paketler kurulduktan sonra %100'e ulaşacak ve tekrar % 1'den aynı paketlerin Yapılandırma işlemi devam edecek, %100 olduğu zaman kurulumun sonuna geldik demektir.

Kurulum ve Yapılandırmanın ardından Pardus2008'in başarı ile kurulduğunu göreceksiniz. İLERİ buktonuna tıklayınız. ve sistemi yeniden başlatınız. CD otomatik olarak çıkacaktır zaten. Bilgisayarınızı normal başlatın

Kurulum Esnasında Tanımladığınız Oturumun Şifresini Girin ve Giriş Butonuna Tıklayın (ENTER'layın)

Oturum Açılırken sistemin neleri hazırldağını göreceksiniz

Evet Pardus2008 karşınızda, başarılı bir kurulumun ardından sizi yenilenmiş yüzü ile KAPTAN karşılayacak. Sol Menüsünde Gösterdiği Ayarları yapmanızda size yardımcı olacak.

Ağ ayarlarına geldiğinizde wireless ve Ethernet donanımlarınıza bir isim vererek bağlantınızı oluşturun. kullanacağınız bağlantının kutucuğunu işaretleyerek internet bağlantınızı hazır hale getirin.

Kaptanın işi bittiğinde bize yeni bir menü sunacak diğer ayarları buradan başlatarak yapabilirsiniz. BİTİR butonuna tıklayarak Kaptanı gönderiyoruz.

İşte Karşınızda Yepyeni kurulmuş ve oldukça büyük yenilikleri beraberinde getiren PARDUS 2008

Bundan sonrası ise tamamen kullanıcının zevkine kalmıştır. Pardus 2008 sizi her alanda tatmin edecek seçenekleri sunuyor. İstediğiniz gibi ayarlarınıza simgelerinize yada masaüstünüze hükmedebilirsiniz. Ben örnek olması bakımından kendi masaüstüme 3-5 dakikalık bir çaba verdim, beğeninize sundum.

Pardus2008 ekibine çalışmalarından dolayı pardusdestek.com ve #pardusgeyik kanalı sakinleri olarak başarılar dileriz. Her zaman elimizden geleni yapmaya çalışacağız.

Bu çalışma PARDUS resmi sitelerinin içeriklerini barındırır

Bu çalışmayı heryerde kullanabilirsiniz. Kuru bir teşekkür ve kaynak belirtmeniz yeterlidir. Kolay gelsin

swordmaster_65
30-06-2008, 21:10   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,176 mesaj

güzel paylaşım eline sağlık...
Denemek lazım bunuda;)

07BENER07
30-06-2008, 21:21   |  #3  
Yıllanmış Üye
1,699 mesaj

arkadaşım çok teşekkürler
bilgisayara yüklemek istiyorum ne zamandır

waybe
30-06-2008, 21:21   |  #4  
Yıllanmış Üye
2,376 mesaj

eline saglık güzel olmuş

AYKANUS
01-07-2008, 00:35   |  #5  
Yıllanmış Üye
329 mesaj

Arkadaşım çok güzel bir anlatım olmuş anlaşılan bu işten anlıyorsun peki 3B testeği varmı varsa nasıl yaptın benim kartım hd 2600 pro sistem bilgilerinde 3B desteği yok diyor bürsürü kod yazdım sürücü yükledim 4 defa pardusu baştan kurdum yok yok Eğer 3B desteğinin nasıl sağlandığını biliyorsan yardım et

iboera
01-07-2008, 02:53   |  #6  
iboera avatarı
Yeni Üye
33 mesaj

indirmek isteyenler olabilir. Teşekküre gerek yok herkes yapardı aynı şeyi. ;)))

sw_cedays
03-07-2008, 18:41   |  #7  
Yıllanmış Üye
154 mesaj

öncelikle paylaşım için teşekkürler.ben uzun zamandır pardus kullanmak istiyorum.ama pardus hakkında fazla bi bilgim yok. pardusu kurduktan sonra dirverler nasıl olcak nerden bulup yüklicez .bu konuları detaylı bi şekilde açıklarsanız sevinirim.

Sefa Adak
03-07-2008, 18:52   |  #8  
Yıllanmış Üye
1,824 mesaj

Paylaşım için Tşk'ler..Gerçekten çok gzlmiş yaa Pardus 2008..En sonunda kurucam waLLa..

h@y@let
03-07-2008, 23:32   |  #9  
OP Yıllanmış Üye
887 mesaj

program ekle kaldır bölümünde driver paketleri bulunuyor oradan otomatik kurabilirsin arkadaşım.

baDibere
04-07-2008, 00:59   |  #10  
Yıllanmış Üye
205 mesaj
571.1919
Arkadaşım çok güzel bir anlatım olmuş anlaşılan bu işten anlıyorsun peki 3B testeği varmı varsa nasıl yaptın benim kartım hd 2600 pro sistem bilgilerinde 3B desteği yok diyor bürsürü kod yazdım sürücü yükledim 4 defa pardusu baştan kurdum yok yok Eğer 3B desteğinin nasıl sağlandığını biliyorsan yardım et
Ekran kartınız sanırım ATI,

ati-drivers paketini yükleyin ve Tasma'da Görüntü Yöneticisini bulup flgrx olanı seçin, uygula deyin. Daha sonra bilgisayarı yeniden başlatın.

h@y@let
04-07-2008, 03:38   |  #11  
OP Yıllanmış Üye
887 mesaj

flgrx uygulandıktan sonra pardus açılmıyor yani bende öyle oldu masaüstü gelmeden monitorun gücü kesiliyor.Ekran gelmiyor.

caizaer
07-07-2008, 12:17   |  #12  
Yeni Üye
49 mesaj

Pardus 2008'i buraya tıklayarak videolu olarak kurulumu izleyebilirsiniz.

ersinbakar
07-07-2008, 13:19   |  #13  
Yıllanmış Üye
1,253 mesaj

aylaşımın için teşekkürler bir arkadaşta buraya cd oluşturmasını attımı tamamdır :)

AYKANUS
07-07-2008, 16:23   |  #14  
Yıllanmış Üye
329 mesaj

Evet flgrx yaptıktamn sonra monör açılmıyor

07BENER07
01-09-2008, 11:01   |  #15  
Yıllanmış Üye
1,699 mesaj

arkadaşlar ben pardusu kurdum daha acemiyim :D nu screenshot da olduğu gibi nasıl kenarlara o saati vs ekleyebilirim.??

Mehmet-
01-09-2008, 12:52   |  #16  
Mehmet- avatarı
Yıllanmış Üye
2,296 mesaj
07BENER07
arkadaşlar ben pardusu kurdum daha acemiyim :D nu screenshot da olduğu gibi nasıl kenarlara o saati vs ekleyebilirim.??
Merhabalar arkadaşım ben de ubuntu acemisiyim:) program kurma konusunda bildiğim şeyleri seninle paylaşayım.
Pardus ile ubuntunun çalışma mantığı aynıdır. Ben ubuntuda paket yöneticisini açıyorum. Pardusta paket yöneticisi "pisi" isminde. Orada arama bölümü var.
Mesela windowsta kullandığın messenger programına benzer program istiyorsun. Amsn programı tam bu işe yarıyor. Arama bölümüne Amsn yazıyorsun karşına seçenekler çıkıyor. Amsn yi işaretleyip indir ve kur diyorsun gerisini o hallediyor.
Genel olarak program yükleme mantığı; Windows ortamında kullnadığın programın aynısının veya benzerinin linux ortamında kullanılan sürümlerinin isimlerini bilip paket yöneticisine ismi girip kur demen yeterli.
mesela msn için amsn programı
güzel bir video oynatıcısı için Mplayer şeklinde arama yapıp kur. Bahsettiğim amsn,Mplayer isimleri ubuntuda işe yarıyor. Büyük ihtimal pardusda da çalışır.
Resimdekini kurabilmen için o programın pardus için ismini bulman lazım. Sonrasında pisi de arama yaparak indir ve kur komutu vererek kurabilirsin.
Ha diyelim ki programın setup(linux için) dosyası zaten elinde. Onun da kurulma yolları var. Sanırım windows gibi çift tıklamayla kurulabilir. Ama tam bilmiyorum çünkü o şekilde hiç program kurmadım. Kolay gelsin...

baDibere
01-09-2008, 14:21   |  #17  
Yıllanmış Üye
205 mesaj

SuperKaramba diye bir yazılım var. Onu açarak kolayca istediğiniz şeyi ekleyebilirsiniz.

07BENER07
01-09-2008, 16:34   |  #18  
Yıllanmış Üye
1,699 mesaj

cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar  bunları nasıl ekleyeceğimi öğrendim ama bunların aynısını bulamadım yinede sağolun... :D:D:D

engidu
07-09-2008, 00:04   |  #19  
Taze Üye
1 mesaj

paylaşımın için teşekkür ederim,çok faydalı oldu.