Arkadaşlar bu soruyu herkesten önce işin gerçekten uzmanlarına soruyorum sorularıma onlar cevap verirlerse çok sevinirim. Standart adsl modemleri hepimiz evlerde kullanıyoruz bağlantı kalitesi malum, geçenlerde bi yere sistem kurduk juniper firewall ve bunun açin adsl modem kartı aldık kart 1000$ dı. İki hatları vardı. juniper gelene kadar airties ın normal modemini kullanıp 8mb internet verdik. buraya kadar herşey gözüme normal geliyordu. ama iş juniper geldikten sonra değişti. kullandığımız kart sayesinde internette bi coşma oldu sırf denemek için tekrar modeme geçtim sonuç hüsran. Cash ballekte olmayan siteleri bile denedim juniperde sanki leb demeden çorumu anlıcak gibi çalışıyordu. hani imkan olsa ben siteyi yazmadan ekranda hazır olacak. Neyse anlamışınızdır bu kaliteye ulaşmak için illa juniper almadan (15.700$ + 1000$) nasıl ulaşabiliriz. Şahsen 50mb metro ethernette bile o 8mb in hızını görmedim. Cisconun adsl modemleri benzer bir performans sunarmı? Yada bildiğiniz bir marka yada model varmı.
Şimdiden teşekkürler...
adsl modem bağlantı kalitesi???
Efendim, ADSL modemlerin hemen hepsi aynı hızları verirler (istisnalar konusuna değineceğim). Yani, hattınıza gelen hız 8 mb ise, ancak onu verebilirler. Hiçbir teknoloji 8 mb'lık internet bağlantısından 32 ya da 100'lük bir alım yapamaz, teknik olarak bu paketleri sıkıştırıp açma haricinde - ki bunu donanımsal olarak yapmaya çok lüzum da yok - mümkün de değildir zaten.
Yanlız bazı modem markaları arasında ve özellikle sık atlanan doğru ayarlamalar hususunda bazı problemlerimiz mevcut. USB modemleri usb 2 yerine 1 yuvasına takan ve akabinde hız problemi yaşayan birçok kullanıcı var. Ethernet modemlerde port yönlendirmesi ve dahili güvenlik duvarı ayarlarını kapatmayan ya da hatalı yapan kullanıcılar ise, gelen paketler bilgisayara ulaşmadan modem içindeki yazılıma aktarıldıkları için, hızda belli bir yavaşlama görüyorlar. Kablosuz desteklilerde ise kablosuz özelliği açıldığı anda, veriyolunun bir kısmı kablosuza bağlantı olsa da olmasa da bu protokole yönlendiriliyor. Kablosuz üzerinden yapılan veri transferleri de veri yolu önceliği yüzünden ethernetin bağlı olduğu ana bilgisayardan çoğu durumda çok daha hızlı hissediliyor kullanımlarda. Modem markaları arasında da ufak tefek farklar yok değil tabi. Örneğin Airties'ler bana güven vermemelerinin yanında, oldukça problemli geliyorlar fiyatları çok uçuk olsa da. Robotics de kullanmışlığım var benzer pahalı modemlerden, robotics hızı ve sağlamlığı güzel de olsa kullandığım bilgisayarımda problemlere neden olmuştu benim. Tabi marka ve model olayı tamamen kullanıcılara bağlı bir husus. Benim beğenmediğimi bir başkası çok beğenebilir, beğendiğimden zerre verim alamayabilir. Kimin ne dediğinin aksine sadece kişisel deneyimleriniz neticesinde şekillenecek bir husus marka olayı.
Bunun yanında sıklıkla telekom hatlarının sağlamlığı ve snr değerlerindeki (ki hat kalitesi değerleridir bunlar) oynamalar da çoğu adsl modem tarafından gözardı edilmeyerek bağlantıda aksamalara neden olacaktır. Kısacası Juniper ya da airtes ya da robotics ya da herhangi bir modem/yönlendiricinin mevcut adsl hatlarında uçması durumu söz konusu değil, olamaz da. Sadece modeminizin ayarlarında (belki de bağlantılarında ya da direkt olarak kendisinde) bir problem mevcuttur. Açmaya çalıştığınız sitelerin hızı, kayıtlı dns bağlantınız, modeminizin sisteminizde harcattığı hafıza ve işlemci miktarı - ki usb'den bağlanan modemler sistem kaynağı bağımlı olduklarından yavaşlama gözükmesi hatta takılmalar gayet normaldir, vs.. vs.. gibi çok çeşitli nedenlerden dolayı hız farkını hissetmiş olacaksınız.
Örnek vermem gerekirse, airties'ten çok çok daha ucuz (2-3 sene belki de daha uzun zaman önce 50-60 liralık bir flynet kablosuz, usb ve 4 girişli ethernet destekli birmodem almıştım 1, 2 ve ardından 4 mb sınırsız bağlantımla, ardından ev ankastre kablolarımı yeniletip direkt telekom dağıtım kutusuna bağlatmıştım; bilgisayarım bir 10 senedir sunucu gibi sürekli açık çalışıyor kesintiler veya tatiller haricinde. İndirme yaptığımda yeterli hız sağlayan siteleri de kullandığımda 430 kb'lara varan oranlarda tam hızıma erişebiliyorum. Bağlantım da ne telekomdayken ne de smile kullanırken telekom hatlarındaki sorunlar haricinde kesilip yavaşlamadı.
Modem pencerenizi iyi sorgulamanızı ve kullanmayacaksanız ki zaten güvenlik duvarı yazılımı yüklü ise sisteminizde gerek kalmayacaktır, modemin dahili güvenlik duvarı özelliği ve varsa kablosuz desteklerini kapatıp, port yani bağlantı noktası ayarları gibi tüm ince ayarları modem pencerenizden tam ve en yüksek hıza uygun olarak yapmanızı öneriyorum ben. Herşey olması gerektiği hale geldiğinde şu anki hızınızdan çok daha akıcı bir hıza erişeceğinize eminim. Verim alamazsanız başka ucuz bir modemle deneme yapabilirsiniz. Çoğu durumda daha az özellikli modemlerin veri dağıtımları da çok daha yoğun olabiliyor. Saygılarımla...
Kardeş bu anlattıklarının hepsini mesleğim gereği zaten biliyorum. Hiçkimse 8mb internetten 20mb beklemiyor zaten. Benim anlatmak istediğim bu bağlantının sağladığı hız avantajını kullanabilmek. Ben şahsen 8mb bağlantının 1mb den yavaş yükleme yaptığınada şahit oldum. Ki sırf bağlantının çok iyi olması yetmiyor karşı serverında gönderme gücünün de çok iyi olması ve meşgul olmamasıda etkiler. Anlatmak istediğim şey mevcut bağlatıyı juniper gibi verimli bir şekilde kullanabilen bir cihaz varmı adsl modem olarak. Yoksa bende biliyorum çeşitli sebeplerin bağlantıyı etkilediğini. Genede çok teşekkürler zahmet etmişsin bissürü yazı yazmışsın, umarım konu hakkında bilgisi olmayanlar için iyi bir bilgi olur. Teşekkürler.