asdl2 çıkınca p2p programlarını kullanamayabiliriz(tabi eğer uyumlu yaparlarsa). ör: almanyada nette p2p ağına bağlandığın zaman internet hızın otomatik olarak baya bi düşüyor. eğer adsl2 çıkınca böyle birşey olursa çok kötü olur.
adslde hız zammı hrks 512 kullanacak
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.P2P nedir
Temelde birbirine "eş" olabilecek elektronik aletlerin özel bir bağlantı kurarak haberleşmelerini sağlayarak, kişisel bilgisayarımızdan Gameboy'umuza ulaşabiliyoruz. Akla tabii ki Bluetooth gibi teknolojiler geliyor. Fakat Türkçe karşılığının henüz oturmadığı P2P, birebir olmakla kalmıyor. Arkadaşınızla resim, patronunuza bilgi paylaşabileceğiniz gibi, tüm iş arkadaşlarınıza dosya gönderebilirsiniz. Aynı şekilde iş grubu patrona ya da bir başka iş grubunun her üyesine veri yollayabilir. Yani elimizdeki teknoloji bize, birebir haberleşmemizi, bir kaynaktan çok hedefe ulaşmamızı ve tam tersini sağlıyor. Bunları da alt alta toplarsak P2P, sınırsız kaynaktan sınırsız hedefe yönelik çalışmayı getiriyor.
Tüm kaynakları bir araya toplayan ve denetlenemeyen bu ortamda, her kullanıcının diğerlerinde bulunan veriye ücretsiz ulaşabildiği, resim dosyalarından müziğe, inanılmaz bir paylaşımın sürekli hale geldiğini söyleyebiliriz.
Nereden Çıktı Bunlar
Internet planlanırken ilk aşamada düşünülen, sayılı bilgisayarın sürekli bağlı olacağıydı. Bu da kısacası, her bilgisayara aynı telefon gibi, sabit bir numara verilmesini ve ulaşımın değişmeyen numaralar yardımıyla yapılmasını getirdi. Ama 90'lı yıllarda Internet'in kitlelere yayılmasıyla, kullanıcılara atanacak kadar sabit numara oluşturulamayacağı düşünüldü. Bu yüzden her kullanıcıya bağlantıdan bağlantıya değişen IP adresleri veriliyor. Bu da doğal olarak, kullanıcıların doğrudan birbirine bağlanmasından ziyade, merkezi sistemlere ulaşarak bunlar üstünden sıçramalar yapmasını zorunlu hale getiriyor.
Ama ICQ adlı program Internet'in ucundaki "belirsiz", bir bağlı bir ağ dışında kalan istemci bilgisayarları, aracı olmadan doğrudan birbirlerine ulaştırdı. Artık o önemsiz, sunuculara bağlanıp bilgi almaya çalışan bilgisayarlarımız, karanlıkta kalmış birikimlerini ortaya koyabilecekti. Napster, Groove, NetMeeting ve çoğu diğer yazılım/girişim bu yolu takip etti.
P2P uygulamalarının ilk yıldızı Napster, kullanıcılarına 20 milyonun üstünde sanal adres atadı, ki domain adlı Internet adresleri, 15 yıldır Dünya çapında 22 milyon adet satılmıştı.
Nasıl Çalışıyorlar
Napster ve bazı programlar, kullanıcılar yakın bir sunucuya bağladıktan sonra bilgisayarlarındaki dosyaların listesini sunucunun veri tabanına ekliyorlar. Aramalar bu gittikçe genişleyen veri tabanlarında yapılıyor. Ve Internet'e bağlı kullanıcılar, bu sayede birbirlerini bulup dosya transferine başlıyorlar. Böyle bir sistem, tam olarak merkezden bağımsız değil. Nitekim az sonra değineceğim telif hakları tartışmaları sonucu, Napster ve benzeri sistemler kapatıldı ve kapatılmaya devam ediyor.
Öte yandan merkezi bir sunucu olmaktan ziyade bir nevi haberleşme düzeni olarak tanımlamakla yetinebileceğimiz Gnutella ağı bugün dosya paylaşımının başlıca dolaşım sistemi. Kısaca farkı ortaya koymak gerekirse, kullanıcılar doğrudan birbirini bulur. Yeterli sayıda kullanıcı bulunduktan sonra arama yapılıp ve sonuç elde edilir ve değişim başlar. Herkes hem sunucu hem istemci rolünü üstlenir.
Gnutella'yı geliştiren 25 yaşındaki Gen Kan'ın geçen yaz intihar ettiğini söylersek, bir sonraki başlığımızın önemi daha rahat kavranacaktır...
Büyük Tartışma
Hem Internet'in sabit ve yetersiz adreslendirme sistemine önemli bir alternatif getiren hem de sayısız bilgisayarı başarıyla birbirine bağlayan bu yeni "teknoloji" ilk aşamada tartışma ve infiali de yanında getirdi. "Dikensiz gül olmaz" misali kullanıcıların katlanması gerekenler vardı ama işin içine gülleri kesmek isteyenler de girdi.
P2P ağlar ve uygulamaları vasıtasıyla özellikle MP3 biçiminde müzik dosyaları değiştiriliyor. Tabii telif hakkı korunan bu entelektüel eserlerin sahipleri de durumdan mağdur oluyor. Dev kayıt stüdyoları ve müzik şirketleri ciddi yasal girişimlerde bulunuyorlar. Ama Gnutella gibi "merkezsiz" sistemler içinde mahkum edilmesi gerekeni bulmak hem kolay değil hem de ahlaki boyutu tartışılıyor.
Bunun üzerine ağ ortamına zarar vermeye kalkan, dolaylı olarak da kullanıcıları rahatsız eden şirketler önemli bir gerçeğin farkında değiller. Dosya değişim programları varolan ağ ortamının kullanışlılığını arttırdılar, yeni işlevler eklediler. Kullanıcılar da bu programları hiçbir zorluk yaşamadan, izin almak zorunda kalmadan kolayca kullandılar. Transferler onların istekleri ve tercihlerine göre şekillendi. Yani telifli ürünlerin korsanlığı teknoloji ve hukuk kurallarının eksikliğinden değil, kullanıcıların teknolojiyi kullanma biçiminden doğdu.
Fakat bir süre, teknoloji suçlandı. Sonunda Microsoft, Intel gibi büyük bilişim şirketlerinin yöneticileri telif haklarını koruma yollarının teknolojiyi yok etmemesi gerektiğinin altını çizdiler. Sorunun sadece teknolojiden kaynaklanmadığını, şirketlerin tüketicilerini yanlış yönlendirmelerin de önemli bir etken olduğunu belirttiler.
Şirketler kullanıcılarla sorunları olduğunu anlayınca bu yaz korkutucu bir girişim daha yaptılar ve ABD'de Internet servis sağlayıcı şirketlerden kullanıcıları izlemesi ve raporlamasını istediler. Bazı servis sağlayıcılarla ortak hareket edip söz konusu kontrol mekanizmasını işler hale getirmeye çalışsalar da işler her an tersine dönebilir. Sayısal ortamda kullanıcı mahremiyetini tehdit eden bir girişim olarak nitelendirilmesi halinde, olay bir anda telif hakları savunucularının aleyhine dönebilir.
Bir saatte değişen dosya sayısı milyarlarla ölçülürken Napster'ın kapanmasını sağlayan Amerikan Müzik Kayıt Endüstrisi Birliği RIAA ve ortakları bir yandan kullanıcılara alternatif sunmaya çabalıyorlar. Kısıtlı parçaların değiştirilmesine izin verilmesi, tüm parça ya da filmin ancak ücret karşılığı indirilmesi hedefleniyor. Fakat günümüz P2P ağlarında bu zor görünüyor.
Öte yandan da, başvurularla dosya değişim sistemlerine sürekli müdahale hakkına sahip olmaya çalışıyorlar. Bu konu da tartışılmaya devam etse de, firmaların üç farklı stratejiyi bir süredir kullandıkları biliniyor:
Dosya değiştiren kullanıcıdan sahte taleplerde bulunup P2P bağlantısını yavaşlatmak, kullanıcıları, aradıklarını bulamayacakları sahte hedeflere yönlendirmek ve de son olarak aranan dosyaların benzerlerinin bozuk, farklı, çalışmayan kopyalarını dağıtıma sürmek. Hatta birçok kişi, indirdikleri müzik dosyasını açıp 5 dakikalık "müzik dosyalarını izinsiz dağıtmak kanun dışıdır" melodileriyle karşı karşıya kalıyorlar.
kaynak: cihansalim.net
selim abi yine döktürmüşşün vallahi...
Ya arkadaşlar daha öncede söylemiştim 256 portların kapanacağının haberi nerde yazıyor interneti talan ettim telekomun sitesinde 1 saat aradım ama göremedim OLEG arkadaşımızdan böyle birşey varsa linki yollamasını rica ediyorum...
walla 512 var o bile zaman zaman kesiliyor.telekom adsl konusunda sınıfta kaldı.
O belli de arkadaşların böyle bir şey duyduğunu gerçekten nerden alıntı olduğunu çok merak ettim yeni bi teknoloji çıkınca zaten böyle çok söylem oluyor bende onlardan biri diye tahmin ediyorum...
İŞte size kanıt!!!
15-2-2005 Tarihinde NTV de Türk Telekom Yetkilisinin Yaptığı Açıklamaya göre ;
1 Mart 2005 den itibaren ;
1- 256 kbps lik Bağlantılar Kaldırılıyor. Otomatik olarak Kotalı + Kotasız Tüm kullanıcılar 512 Kbps ye Yükseltiliyor.
2-En son 11,9 Gb lik Yurtdışı Çıkışları 22,8 Gb ye Yükseliyor.
3- ADSL Fiyatları Aşağıdaki Şekilde Düzenleniyor:
SINIRSIZ ADSL İNTERNET ERİŞİMİ TARİFESİ
Hızı (Kbps) Aylık Ücret
512/128 38,67YTL
1024/256 69,96 YTL
2048/512 133,84 YTL
Kısacası Tüm 256 Lar Mart ayında 512 Oluyor ve MArt faturanız 38 milyon :) Hayırlı Uğurlu olsun. Söyleye söyleye sonunda Hem fiyatı indirttik hemde hızı artırttık Arkadaşlar...
sınırlılar kalktımı?ben sınırlı kullanıcıyım bana danısmadan nasıl fiyatı yuklseltebilirler?eger oyleyse...
Bende sınırlıyım bizimde mi fiyat artıcakkkkkk????
Arkadaşlar sınrlılarda zam yapılmayacağı söyleniyor.Hatta indirim bile olabilir
şu iş biraz netlik kazansın bakalım. birde 512 ler 38 ytl diyor.oleg buna kdv ötv dahil mi?
valla eğer dahilse limitliden hemen 512'ye geçeriz. ama dediğim gibi hele bir netlik kazansın.
Yaw zaten mart ayındayız ne zaman olcak bu iş.. yoksa olduda biz mi anlamıyoz...
Sanane yaa raziel telekomdan istediğini yapar sen seni ilgilendiren kısmına baksana..
Nisan 1 de tamamen geçileceği duyruldu....Ben onların yalancısıyım valla"
(Nisan 1 şakası olmasında bu)
Katılıyorum inşallah öyledir....