Akü dendiğinde aklınıza basit bir enerji deposu mu geliyor? Aslında her şey o kadar basit değil!
Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ak ... rekenler_39763.html
Resimlerle: Cebinizin pili çabuk bitmesin
<sub><span style="color: #888888;">Yrd. Doç. Dr. Vehbi BÖLAT</span></sub>
Bu makalede güç elektroniğinin farklı uygulamalarında kendine kullanım alanı bulmuş önemli bir bileşenden, akülerden söz edeceğiz. Güç kaynakları ile birlikte kullanılabildikleri gibi, aküler bağımsız olarak da kullanılabilirler. Aküler, önemi ve popülerliği ülkemizde gittikçe artmaya başlayan güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde eden fotovoltaik sistemlerinin önemli bir sistem bileşenidir. İçinde yer aldığı sistemlerin sürekliliği, güvenilirliği açısından uygun kapasite değerinde seçilmeleri, karakteristik değer ve değişimlerinin anlaşılması ve bakımlarının düzenli yapılması son derece önemlidir.
Aküler, sınırlı süreli elektrik kesintilerinde yüklerin elektrik enerjisi ile beslenmesini ve çalışmalarını sürdürmesini sağlayan elektrik enerjisi depolama organlarıdır. Akülerin en yaygın kullanım alanı bulduğu uygulamaların başında Kesintisiz Güç Kaynakları (KGK) gelmektedir. Kendi başına bir KGK cihazının güvenilirliği ne denli yüksek olursa olsun, KGK sisteminde yer alan akülerden birinde dahi ortaya çıkacak bir sorun tüm KGK sisteminin güç koruma özelliğini ortadan kaldıracak ve sistemi güvenilir olmaktan uzaklaştıracaktır.
Sulu tip kurşun-asit aküler, valf regüleli kurşun-asit (VRLA) veya bilinen diğer adıyla bakımsız kurşun-asit aküler ve nikel-kadmiyum aküler endüstriyel ortamlarda en yaygın kullanılan akü türleridir.
- Valf regüleli kurşun-asit (VRLA) aküler
- Sıcaklık artışı akü ömrünü ne kadar etkiler?
- Akü Nominal Kapasitesi
- Nominal şarj döngü ömrü ve kendiliğinden deşarj
- Akü arızaları, akülerin izlenmesi
- Makalenin yazarı hakkında
Tüm Konu: Aküler hakkında bilmeniz gerekenler!
Resimlerle: Cebinizin pili çabuk bitmesin
Kaynak: www.chip.com.tr