AMD'den 50 başlı 100 kollu canavar: Hecatoncheires

Z1mBaBwE
13-10-2009, 23:42   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,674 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Daha HD 58xx serisini duyuralı şunun şurasında 1 ay bile olmadan,AMD'nin gerçek anlamıyla 'yeni nesil' sıfatını taşıyacak halefGPU'sunun öncül detayları gelmeye başladı bile.
Birazteknik detaylara, çokça da isme ve hikayesine değinmek suretiylebaşlayalım anlatmaya. Öncelikle 'Hecatoncheires' isminden başlayalım:Bu son derece alengirli bir yazılışa ve dahi teleffuza sahip olan kodad, bize her ne kadar havalı gelse de, aslında anlamı Antik Yunanca'da150 anlamına geliyor. Epey zor bir dil olsa gerek :)
İşte ATI'nin bu 150, yani yüz tane eli olananlamındaki Hecatoncheires kodlu yeni nesil mimarisi, her daim olduğuüzere yine masaüstü ve mobil ayaklardan üçer tane olmak kaydıylatoplamda 6 üyeye sahip olacak. 2010 yılının büyük ihmalle üçüncüçeyreğinde raflardaki yerini alacak olan bu yeni nesil üyeler hakkındaşimdilik bildiğimiz en önemli detay tamamıyla yeni bir mimari ilegelecek olması. Yani ATI Evergreen'in yerini alacak yeni GPU tasarımıile beraber R600'den beri süregelmekte olan ve bugünlerde R870'e erişentemelini temelden yıkıp yerisine yenisini konumlandıracak. İşbusebepten ötürü yeni mimarinin numaralandırmasında da bir değişikliğegitmesi olası AMD'nin. Yani yeni nesil karşımıza R9xx olarak çıkmazsapek de şaşırmayız doğrusu.Ufak bir ara ve tarihe yolculuk: 'Hecatoncheires' kardeşlerin kökleriYunan Mitolojisindeki 'Dünyanın Yaratılması' mitine kadar uzanıyor.Rivayet oymuş ki, Gaea ve Uranus'un çocukları olan bu kardeşler (kidiğer isimleri de Cyclopes'tur bunların) , elli kafaları, yüz de elleriolan devası yaratıklar imiş. Anne ile baba arasında yaşanan şiddetligeçimsizlik ertesinde, Uranus bu üç kardeşi de (Briareus, Cottus veGyges: Ki bunlar aynı zamanda AMD'nin masaüstü GPU'ları olacak)annelerinin rahmine (yani dünyanın saklı kalmış bölgelerine) geriyollamış. Bunun üzerine anneleri olaya içerleyerek Titan'lardan yardımistemiş. Kronus haricindeki tüm Titanlar korkmuş ve buna yanaşmamışlar.Kronus ise annesini kırmamış ve olaya bir el atmaya karar vermiş. İşteanne ve Kronus'a katılan bu üç kardeş de, babalarının ölümünde roloynamışlar. Gerçi bunda başarılı olsalar da, babalarının ölümüertesinde Kral olan Kronus da hayırsız çıkmış ve bu sefer o dakardeşleri  Tartaros'a hapsetmiş. Bu sefer de bu üç kardeş Kronus'unoğlu Zeus'la işbirliğine girip, Kronus'u tahttan indirmek içinTitanlar'la yaptığı savaşta -bu arada toplam sayıları 12 olan Titanlarda Gaea ve Uranus'ten olmalardır- Zeus'a yardım etmişler. Bu savaşesnasında 100 kollu yapılarından ötürü hem tek seferde 100 kaya birdenatabilen, hem de aynı anda düşman mevzilerini 50 tane minik kafalarıylaher an gözaltında tutabilen kardeşler üstün hizmetlerinden ötürü savaşı kazanan Zeus'un özel korumalığına layık görülmüşler vs. vs.
Artık AMD'nin bu yeni mimarisinde de alttan alttan vermeye çalıştığımesaj, 'bizim çekirdeğimiz de böylesi güçlü olacak işte' kıvamındabirşeyler mi bilemiyoruz ama bildiğimiz yeni mimarinin ilk etapta 32nmile üretilecek olup, ilerleyen yıl içerisinde yani 2012'de 28nm'yedevşirileceği. Keza AMD'nin bu süreçte GlobalFoundries ile mi yoksaTSMC ile mi yola çıkacağı da henüz bilinmenler arasında yerinikoruyor.Açıkçası yukarıda yazdıklarımız haricinde, yeni mimariteknolojisi  hakkında  elmizde olan tek bilgi kırıntısı AMD'nin buneslinin 'MIMD' (Çoklu Komut Çoklu Veri)  tipi  shader birimleri ilegeleceği. Gerçi sadece bu bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor desekpek de abartmış olmayız.
Şöyle bir okuyayım dedim de, ben bile hikayeyi yarım yamalak bilmemekarşın kendi yazdıklarımı okurken kafam karıştı. Acaip bir haber olmuşvesselam :)

ALINTIDIR !!!!!!!