AMD bir sihirbaz edasıyla şapkasından bir tavşan çıkardı. TGDaily'nin iddiasına göre Phenom 9000 ve 8000 serisi işlemcilerde ve 7 serisi yongasetlerinde altı adet "gizli pin" bulunuyor ve bu pinler işlemcinin güneyköprüsü aracılığıyla otomatikman hızaşırtılmasını sağlıyor. Nasıl mı?
Bu sihirbazlık gösterisinin adı SB700 ve SB750 güneyköprüleriyle "ekstra çarpan üretmek". Örneğin eğer eski SB600 güneyköprüsünü üzerinde taşıyan bir anakarta 2.8 GHz hızında çalışan bir Phenom Black Edition (çarpan kilitleri açık) işlemcisi takarsanız işlemci yine 2.8 GHz hızında çalışmasını sürdürüyor. Bununla beraber SB700 güneyköprüsü olan bir anakarta takarsanız işlemci 3.0 GHz hızında çalışmaya başlıyor. Hatta bu işlemciyi gelecekte SB750 güneyköprülü bir anakarta takarsanız hiçbir çaba sarfetmeden 3.2 GHz hızında bir işlemciye sahip olacaksınız. Yalnız asıl görevi anakart üzerindeki G/Ç bileşenlerini denetlemek olan güneyköprülerinin bu işle ne ilgisi var anlamış değiliz.
780G, 790FX ve 790GX yongasetli tüm anakartlar (SB700 ve SB750 bulunduran modeller elbette) teoride bu özelliği destekliyor. Yalnız bu teknolojiyi son kullanıcıya sunup sunmamak AMD'ye kalmış. Söylentilere göre 790GX yongasetinin çıkışıyla beraber AMD bu teknolojiyi serbest bırakacak ve anakart üreticileri ilgili BIOS güncellemelerini sitelerinde yayınlayacaklar.
Eminiz çoğunuz AMD'nin elinde buna benzer gizli bir silah bulunduğuna inanıyordunuz. Bu gizli hızaşırtma özelliği sayesinde Black Edition serisi AMD Phenom işlemciler dört çekirdekli Intel işlemcilerle fiyat/performans bakımından omuz omuza mücadele verebileceklerdir fakat hızaşırtmadan sonra güç tüketimi ve ısınma gibi diğer önemli parametrelerin nasıl değişeceği de önemli. Örneğin ilgili anakartların 140W TDP desteklemesi gerekli olabilir. Zaten AMD yakın zamanlarda 140W ısıl tasarım gücüne (TDP) sahip Phenom işlemci modelleri çıkaracağını önceden duyurmuştu.
Dikkat:Bu yazı pclabs sitesinden alınmıştır !!!!