fsb hızı mı bus hızı mı ne deniyor ? cpu'nun diğer donanımlarla olan bilgi alışveriş hızı. rami de ona göre seçmek gerekiyormuş herhalde. i7'ler 6.4 qpı ( 3200 mhz ) diyordu ama amd x6 larınkini bulamadım. bilen varsa yazabilir mi?
amd x6 lar ile max kaç mhz ram kullanılabilir?
AMD işlemciler çift kanalda default halde 1333 Mhz. adresleyebilir.
Intel işlemciler çift kanalda default halde 1600 Mhz., 3 kanalda 1066 Mhz. adresleyebilir.
OC ile anakart'ın desteklediği maks. değeri kullanabilirsiniz.
AMD işlemciye Ram alırken CL'ye önem vermeniz yararınıza olur.
Hımm anladım da 6,4 QPI ne oluyor o zaman ?
Açılımı : QuickPath Interconnect
İşlemcide bandwith gibi bişey olması gerekiyor.
Intel işlemci sanırım ?
işte işlemcinin kuzey köprüsü -güney köprüsü yoluyla diğer donanımlar ile arasındaki bant genişliği ... araştırdım 6.4 qpı 3200 mhz e karşılık geliyormuş. bu mantıkla düşündüğümüzde intel i7 nin 3200 mhz e kadar ram desteklemesi gerekmez mi ?
3200 Mhz. işlemcinin kendi FSB'si olmasın ? Turbo ile olan veriyolu hızı.
vallahi bilmiyorum okuduklarımdan anca bu kadar anlayabildim :) sonra burada sorayım dedim kafada soru işareti kalmsın diye :)
Araştırdığın döküman nerede merak ettim de ?
google da qpı nedir ? diye yazdığımda bulmuştum donanımhaber olabilir.
bir de anakarttan oc yapınca sadece ramlerim frekansı mı yükseliyor yoksa ram ile işlemci arasıdaki veri yolunun da hızı buna bağlı olarak artıyor mu ? çunkü veriyolu hızı sabit kalıyorsa fazla yüksek frekanslı ram almak pek mantıklı olmaz o zaman diye düşünüyorum.
edit:Linki buldum http://forum.donanimhaber.com/m_39581526/tm.htm
İşlemciye ayrı OC gerekiyor sanırım. Çünkü burda asıl olay işlemci. İşlemciye ve anakart'a göre Ram alınır zaten bundan forumdaki tüm Ram önerilerimde CL değerini düşük tutmaya çalışırım. Zaten Intel 1600 Mhz. destekliyor daha üstüde Ram default halde yok sanırım 1866 Mhz. var onlarda OC.
Saol kaynak için.
Ben teşekkür ederim yardımcı olduğun için bugunlerde eski pcyi yenilemeyi düşünüyorumda o yuzden biraz daha bilgi sahibi olayım dedim.
Unutmadan 2333 mhz ramlar çıkmış senin anlattığına göre bu şartlara uygun ne anakart ne de işlemci var ....!!
Ram'ler hızlı gelişiyorda anakart ve özellikle işlemcilerin hiçbiri bu hıza ayak uyduramıyor.
2000-3000 Mhz. Ramler dönüyor ama ortalıkta anakartlar, işlemciler yok :)
Gerek İntel gerek AMD nin rem ile irtibatı 1333mhz maximumdur.(Core İ7 de dahil.)
Sen remi 2000mhz alsan da işlemci ile olan ilişkisi 1333 de kalacaktır.
Ancak remler kendi başına 2000mhz de çalışır.Bunu da BIOS tan ayar yapman lazım.
1333mhz idealdir,fazlasına gerek yoktur.
Örnek:
İ5 işlemcilerin çalışma frekans, saat hızı:
İ5 750 @2.66 ghz.Turbo Boost ile de 3.2ghze kadar çıkıyor.
Sanırım tek çekirdek 3.2ghz oluyor..(Hepsi olmuyor.)
Ram'ler hızlı gelişiyorda anakart ve özellikle işlemcilerin hiçbiri bu hıza ayak uyduramıyor.Atillacığım bi bak
2000-3000 Mhz. Ramler dönüyor ama ortalıkta anakartlar, işlemciler yok :)
http://www.vatanbilgisayar.com/m ... ils.aspx?I_ID=47859Son Düzenleme: Kapalı Hesap (107285) ~ 16 Ekim 2010 16:07
OC değil default halde kastettiğim.
Gerek İntel gerek AMD nin rem ile irtibatı 1333mhz maximumdur.(Core İ7 de dahil.)Sağol abi, çok açıklayıcı olmuş.
Ancak remler kendi başına 2000mhz de çalışır.Bunu da BIOS tan ayar yapman lazım.
Örnek:
Gerek İntel gerek AMD nin rem ile irtibatı 1333mhz maximumdur.(Core İ7 de dahil.)ADEM senin teorin BUS hızı ile ilgiliyse o zaman overclock işleminin bir anlamı olayacaktır.
Örnek:
Fazlasıyla uçuk :)
Bambaşka anakart, 2 işlemci cart curt :))
Bizler en iyisi bildiğimiz gibi yapalım.
Uygun ram uygun anakart ve işlemci