Anakart Isınma Sorunu

ruhix81
18-04-2013, 16:09   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj

Merhaba. Pro 200 marka masa üstü bilgisayarım var. 6 yıllık bir bilgisayar. Bundan tahminen 3 yıl kadar önce güç kaynağı  soğutucu fanı kendi kendine bozulduğu için değiştirmiştim. Aynı esnada  anakart soğutucu fanınıda komple değiştirip yenisini takmıştım. ancak birkaç aydır bilgisayarım ara sıra kendi kendini kapatıyor. Geçenlerde farkettim ki anakart çok fazla ısındığı için bilgisayar kendini kapatıyor. Zira anakart üzerindeki pervaleye ait filtreye elimle dahi dokunamayacak kadar fazla ısındığını gördüm. Bunun üzerine bir bilgisayarcıya götürdüm ve anakartın üzerine beyaz bir macun sürdüler. Ancak sorunum hala devame diyor. Bilgisayar yine anakart ısındığından dolayı kendini kapatıyor. Bu yüzden everestten ısı derecesi ayarlarını sürekli açık tutuyorum ve gözlemliyorum. Bugün ısı ayarları aynen şöyleydi;

CPU  : 99 C derece

CPU 1 Çekirdek 1 : 107 C derece

CPU 2 Çekirdek 2 : 96 C derece

MCP  : 65 C derece

Aux  : 27 C derece

Seagate : 28 C derece

Win Xp kullanıyorum. En asgari maliyette bu sorunu nasıl çözerim lütfen bilgilendirin. Saygılar

Son Düzenleme: ruhix81 ~ 18 Nisan 2013 16:14
ruhix81
18-04-2013, 16:31   |  #2  
OP Taze Üye
3 mesaj

bilgisayarın ısı ayarları ve özelliği hakkında resim çektim ama siteye ekleyemiyorum. JPG formatında ayarladım resmi ama yinede gönderemiyorum. Bilgisayarımda çekirdek1 ve çekirdek2 ayarları en düşük 28 C - 35 C derece arasında çalışıyor. sanırım normalde bile yüksek değerler bunlar

ruhix81
18-04-2013, 19:36   |  #3  
OP Taze Üye
3 mesaj

Arkadaşlar tekrar merhaba.  fikir olarak yardımcı olmayacak mısınız ?

mhmt06
18-04-2013, 20:11   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 134
1,187 mesaj

işlemcin pentium 4 galiba.  başka işlemci o ısıları göremez kolay kolay.  
aynı bilgisayarcıya tekrar gitme. ya işi bilmiyor, yada iyi bildiğinden hedef şaşırtmış, bişeylerin yanmasını bekliyor.
çünkü işlemci çok ısındığında, metal soğutucu sıcaksa macun iyi durumda demektir ve dokunulmaz. sorun ise metal kısım tozludur yada fan sorunludur. everestle bak,  işlemcin 80 i geçtiği zaman fanın 3500 den hızlıysa ve buna rağmen soğutucu metal elini yakıyosa soğutucunu ve fanını değiştirmen gerekebilir. o dereceye rağmen elini yakmıyorsa macun yenilenir.  
diğer alternatifler ise   işlemciyi yoran bir virüs yada anakartta bir çatlak olabilir.

murat5038
18-04-2013, 21:08   |  #5  
murat5038 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 680
6,682 mesaj

Everestten değil aida64 ile bak Sonra  Virüs taraması yaptır,biosu default yap,Linux live cd ile bir sistem çalıştır onunla sıcaklıklara bak.Eğer bunları yapınca da Sorun oluyor ise biosun güncel değilse güncelle yine düzelmez ise iyi bir soğutucu al.

DiamondMines
18-04-2013, 21:42   |  #6  
DiamondMines avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 988
10,394 mesaj
Alıntı: ruhix81  
Merhaba. Pro 200 marka masa üstü bilgisayarım var. 6 yıllık bir bilgisayar. Bundan tahminen 3 yıl kadar önce güç kaynağı  soğutucu fanı kendi kendine bozulduğu için değiştirmiştim. Aynı esnada  anakart soğutucu fanınıda komple değiştirip yenisini takmıştım. ancak birkaç aydır bilgisayarım ara sıra kendi kendini kapatıyor. Geçenlerde farkettim ki anakart çok fazla ısındığı için bilgisayar kendini kapatıyor. Zira anakart üzerindeki pervaleye ait filtreye elimle dahi dokunamayacak kadar fazla ısındığını gördüm. Bunun üzerine bir bilgisayarcıya götürdüm ve anakartın üzerine beyaz bir macun sürdüler. Ancak sorunum hala devame diyor. Bilgisayar yine anakart ısındığından dolayı kendini kapatıyor. Bu yüzden everestten ısı derecesi ayarlarını sürekli açık tutuyorum ve gözlemliyorum. Bugün ısı ayarları aynen şöyleydi;

CPU  : 99 C derece

CPU 1 Çekirdek 1 : 107 C derece

CPU 2 Çekirdek 2 : 96 C derece

MCP  : 65 C derece

Aux  : 27 C derece

Seagate : 28 C derece

Win Xp kullanıyorum. En asgari maliyette bu sorunu nasıl çözerim lütfen bilgilendirin. Saygı

Isılar çok fazla, işlemci soğutucu al kurtul Contact 16 veya 21 gibi.