Ani güç kaybı

HPQ-User
28-07-2009, 21:11   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

yunusemre sormuş:
Arkadaşlar bulunduğumuz semtte son zamanlarda ani elektirik kesintileri oluyor akabinde hemen geliyor ama bilgisayar çoktan kapanmış oluyor bunun PC ye ciddi zararları olduğunu söylediler aydınlatmanız ve çözüm bulmanız dileğiyle saygılarımı sunarım...

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows Vista
Sistem Özellikleri:
AMD phenom (tm) 9650 Quad- Core Processor 2,30 ghz

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; GTB6; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; Media Center PC 5.0; .NET CLR 3.0.04506)

Süleyman.
28-07-2009, 22:34   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Donanımınıza zarar verebilir. Bu ihtimal her zaman var. Yapılabilecek şey ise bir adet UPS cihazı satın almak.

OnlyMann
28-07-2009, 23:00   |  #3  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,779 mesaj

reguleli UPS (kesintisiz güç kaynağı) almanız gerekir. 650 kw lik yeterli olacaktır. ancak daha fazla cihaz (ses sistemi vs gibi) bağlamayı düşünüyorsanız gücü yüksek olanı almalısınız.

Mustafa@PC
28-07-2009, 23:01   |  #4  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
13,125 mesaj

Örnek olarak hdd'ye zarar verir. Siz normal olarak kapat dediğiniz anda hdd okuma kafası okuma diskinden ayrılıp land zone denilen boş kısma gelir. Ani kapanışlarda ise bu land zone kısmına gelmeden direk okuma diskine temas eder bu da bad sector veya diğer fiziksel problemlere neden olur. Diğer yandan yine ramlerin aldığı voltaj değeri normal kapanışlarda adım adım kesilir. Sebebi hem bilgilerin tekrar hdd'ye aktarılması yada silinmesi süreci hemde şok etkisini vermemektir ramlere...

ADEM-KAYA
28-07-2009, 23:26   |  #5  
ADEM-KAYA avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 10
12,271 mesaj
Alıntı: Mustafa@PC  
Örnek olarak hdd'ye zarar verir. Siz normal olarak kapat dediğiniz anda hdd okuma kafası okuma diskinden ayrılıp land zone denilen boş kısma gelir. Ani kapanışlarda ise bu land zone kısmına gelmeden direk okuma diskine temas eder bu da bad sector veya diğer fiziksel problemlere neden olur. Diğer yandan yine ramlerin aldığı voltaj değeri normal kapanışlarda adım adım kesilir. Sebebi hem bilgilerin tekrar hdd'ye aktarılması yada silinmesi süreci hemde şok etkisini vermemektir ramlere...
bizim buralarda da elektrik kesiliyor sürekli.eve 6 da geldim,pc yi açtım 10 dk sonra kapandı,biraz bekledim tekrar açtım bi daha kapandı.neyse dedim 20 dk.felan bekledim elktrikler gelmiştir,açayım dedim açıldı ve sorunsuz devam ediyorum.şimdi bu ve bunun gibi durumlarda ne yapmak gereki?
1-HDD zarar görmüş müdür?
2-PSU zarar görmüş müdür?
3-ANAKART ne durumda olabilir?

Mustafa@PC
28-07-2009, 23:31   |  #6  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
13,125 mesaj

Şuan belirgin sorunlar yoksa hemen telaş etmene gerek yok Adem.

İçim rahat değil diyorsan HDD'yi Hdtune adlı program ile bir tarat.<
Anakart ve PSU zarar görmüş olsaydı sistemin dahi açılmayabilirdi ;)

OnlyMann
28-07-2009, 23:34   |  #7  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
2,779 mesaj

UPS gerekiyor hocam. makinaya kıymak istemiyorsanız UPS almalısınız. aksi halde bu gün olmasa bile yarınlarda mutlaka zarar görecektir. Kaldıki UPS cihazı çok pahalı da değil. 2002 den beri aldığım cihazı hala kullanıyorum ve regüleli de. bir kaç kez sigortası attı o kadar. sürekli bağlanacak cihazlara göre güçlü olanını almalısınız. zaten UPS denen cihaz elektrik kesintisinden sonra saatlerce kullanıma yönelik değildir. sadece kesintilerde makinayı ani iniş-çıkışlara karşı korumak ve makinayı kapatacak kadar zaman vermeyi sağlamaktır 5 dak. içinde.

ADEM-KAYA
28-07-2009, 23:42   |  #8  
ADEM-KAYA avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 10
12,271 mesaj
Alıntı: Mustafa@PC  
Şuan belirgin sorunlar yoksa hemen telaş etmene gerek yok Adem.

İçim rahat değil diyorsan HDD'yi Hdtune adlı program ile bir tarat.<
Anakart ve PSU zarar görmüş olsaydı sistemin dahi açılmayabilirdi ;)

UPS(hangi marka olmalı) ve ilerde 2-3 ay sonra inşallah yeni bir PC alacağım.sata 3ve usb 3 dx 11 li sistem olacak. VİRTUOSO olmuşsun hadi hayırlısı;)

GRC8213
29-07-2009, 09:05   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
762 mesaj

En azından yüksek ve düşük voltaj korumalı bir güç kaynağın olsa iyi olur ben memnunum güç kaynağımdan mesela.