Anne karnında rüya görülür mü?

CHIP Online
17-04-2009, 20:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Bilim adamları henüz doğmamış bebeğin anne karnında rüya görüp görmediğinin peşine düştü...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Anne ... rulur-mu_12177.html

Sigmund Freud'un öğrencisi Kişilik Gelişim Kuramı'nı ortaya atan gelişimsel psikolojinin ünlü ismi Erik Erikson, insanların doğumdan ölüme kadar süreci sekiz bölümü ayırmıştı. 0-1 yaş aralığından başladığı kabul edilen bu süreçte dikkate alınmayan bir evre var, doğum öncesi. Günümüzde bilim adamları artık ana rahmindeki cenini daha yakından inceleyecek imkanlara sahipler ve yaşamımızın en karanlık bölümüne ışık tutmak için uğraşıyorlar.

Almanya'daki Friedrich Schiller Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, henüz gelişimini tamamlamamış ceninin uykuda geçen süre içinde beyin aktivitesine sahip olup olmadığını ve rüya görüp görmediğini araştırdılar. Araştırmacılar beyin gelişimleri insanlara çok benzer olan koyunlar üzerinde sürdürdükleri çalışmaları sonucunda, beyin aktivitelerinin rahimde düzenli kalıplar arasında gidip geldiğini ve bunun rüya görmeyi mümkün kıldığını ispatladılar. Beyin dalgalarının ölçümü ile ulaşılan bu bilgiler ilk kez rahimde geçirdiğimiz süreci açıklayabilme anlamında büyük önem taşıyor.

Tüm konu: Anne karnında rüya görülür mü?

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce ana karnında cenin neyin rüyasını görebilir?

man on the moon
18-04-2009, 03:18   |  #2  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,151 mesaj

zaten rüyalarda yaşıyoruz..

Banned
18-04-2009, 05:24   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
232 mesaj

tahminen karmakarışık bir veriler dünyası olur onun rüyaları çünkü sonuçta duyu organları henüz gerçek anlamda çalışmaya başlamasa da beyindeki elektriksel aktivite sonucu belli oranda rastgeleliğin bulunduğu belli anlamda düzen olan garip bir kimyasal ve elektriksel süreç oluşur bu da hiç hiç yayın almayan radyonun bile parazit çıkarması gibi bile olsa(ama çok daha kaliteli biçimi) rüya olur ama bir şekilde insanın gelişiminde payı olduğu açık, kim bilir belki de rüyalar bebeğin hissedebildiği kadarıyla annesinden gelen tepkilerle beraber onu dünyaya hazırlar: sert ve ani tepkiler alan annenin bebeği daha farklı bir beyni geliştirmeye koyulurken sürekli düzen içerisinde yaşayan bir annenin bebeği beynini bu duruma göre biçimlendirir ve düşünce gücünün yönetimini ona göre yapar(tabii bunları bebebeğin kendisi değil evrim hallder orası ayrı iş)...

alloss
18-04-2009, 09:17   |  #4  
alloss avatarı
Yıllanmış Üye
628 mesaj

Rüya beynin oluşturduğu bir olgudur. Duyu organları oluşsun yada oluşmasın eger beyinde bir reaksiyon varsa rüya da var demektir. İster kişi -1 yaşında olsun ister +100. Farketmez...

HaaNKs
18-04-2009, 09:50   |  #5  
Yıllanmış Üye
315 mesaj

Kesinlikle katılmıyorum... İnsan rüyalarında bilinçaltındakileri görür. Biliçaltı sıfır olan bir cenin neyin rüyasını görebilir. Hiç görmediği annesinin mi ?

alloss
18-04-2009, 10:23   |  #6  
alloss avatarı
Yıllanmış Üye
628 mesaj

İnsanlar rüyalarında soyut yada somut herşeyi görebilir. İlla gözle görmesine gerek yok. Hayatında görmediği duymadığı yerleri rüyasında gidip gezen insanlar var.  :)
Bu kanıtlanmış bir olay.Rüya beyinle ruhun beraber oluşturdukları bir ilizyon. Ceninde ruh ve beyin olduğuna göre rüyada olabilir. Ayrıca rüyayı sadece insanlar değil. Tüm canlılar görüyor. Rüyasında koşup duvara çarpan kediler , sağa sola düşen köpek kuşlarla ilgili yüzlerce video var youtube'ta. Yani yine aynı noktaya çıktık. Ruh ve beyin varsa rüya vardır. Bu benim fikrim. Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.

Son Düzenleme: alloss ~ 18 Nisan 2009 10:24
mk1
18-04-2009, 11:32   |  #7  
Yıllanmış Üye
481 mesaj

ruh ve rüya iyi bi ilişki içinde insanın bedeni uyurken ruh uyumuyor ve vücutla olan bağı sayesinde rüya görmemize sebep oluyor diye düşünüyorum

onlineTR
18-04-2009, 12:32   |  #8  
Yıllanmış Üye
1,947 mesaj

BU bılım adamları da artık sapıtmaya başladı bence ....

alloss
18-04-2009, 13:19   |  #9  
alloss avatarı
Yıllanmış Üye
628 mesaj
mk1
ruh ve rüya iyi bi ilişki içinde insanın bedeni uyurken ruh uyumuyor ve vücutla olan bağı sayesinde rüya görmemize sebep oluyor diye düşünü
Belgeselde görmüştüm. Birisi gördüğü rüyadaki yeri araştırıyor ve buluyor. Hayatında görmediği bilmediği duymadığı bir yer. Ama rüyasında evinden km uzaklıktaki bu şato gibi yere geliyor,dolaşıyor. Bu ne demektir. Kararı siz verin.

Hayatınızda duymadığınız görmediğiniz bir yeri rüyanızda gezip dolaşıyorsunuz. Belkide aramızda bunu yaşayan arkadaşlar vardır...

Banned
18-04-2009, 17:35   |  #10  
Banlandı
232 mesaj
HaaNKs
Kesinlikle katılmıyorum... İnsan rüyalarında bilinçaltındakileri görür. Biliçaltı sıfır olan bir cenin neyin rüyasını görebilir. Hiç görmediği annesinin mi ?
senin gibi insanlara etrafta yayın olmadığı zaman radyodan nasıl cızırtı çıktığını veya televizyonun neden karıncalandığını anlatmak ne kadar sürer acaba...ayrıca "ruh" diye bir nedenle açıklayanlara da öyle birşey olmadığını anlatmam ne kadar sürer o  da ayrı bir mesele...adam hala ceninin sıfır bilgiyle doğduğunu düşünüyor ne diyeyim ben böylesine...

HaaNKs
18-04-2009, 17:40   |  #11  
Yıllanmış Üye
315 mesaj
PIRANHA_
senin gibi insanlara etrafta yayın olmadığı zaman radyodan nasıl cızırtı çıktığını veya televizyonun neden karıncalandığını anlatmak ne kadar sürer acaba...ayrıca "ruh" diye bir nedenle açıklayanlara da öyle birşey olmadığını anlatmam ne kadar sürer o  da ayrı bir mesele...adam hala ceninin sıfır bilgiyle doğduğunu düşünüyor ne diyeyim ben böylesine...
Tebrik ederim seni bilim adamlarının çözemediği şeyi hemen çözdün. E ne duruyosun koş anlat siz yanlış biliyosunuz de... Beğenmedim

Ahmet Ertuğrul
18-04-2009, 21:07   |  #12  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Beyin oluşumunu tamamladıktan sonra, bebeğin anne karnında vaktinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirdiğini göz önünde bulundurursak, rüya görüyor olması muhtemel. Hatta bu bakımdan çocuk ya da yetişkin insanlardan daha çok bile görmeleri mümkün.

HaaNKs

Ceninin bilinçaltı sıfır değildir. Beyin oluşumunu tamamladıktan sonra her türlü uyaran bilinçaltına eklenebilir. Sıvı içinde bulunma hissi, keseye temas, annenin karın hareketleri, annenin vücut sesleri, dışardan gelen sesler...Bilinçaltı sadece görmeyle oluşmaz. Senin teorine göre doğuştan körler hiç rüya görmemeliydi. Ancak körler ses, dokunma duyularından oluşan rüyalar, sağırlar sessiz rüya görürler.

HaaNKs
19-04-2009, 08:48   |  #13  
Yıllanmış Üye
315 mesaj

Ben pek fazla rüya görmem.Ölü Gördüğüm zamanda 2 seanslı sinema filmlerinden daha heyecanlı oluyor. Resmen gece matinesinde film seyrediyorum gibi... MutluBu yüzden içimde bir senaristlik yatıyor Onay

Ahmet Ertuğrul
19-04-2009, 12:29   |  #14  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

İnsan gördüğü rüyaların çok azını hatırlarmış. Rüya görmek beynin dinlenme mekanizmasının bir parçası. Yapılan bir deneyde rüya görmesi engellenen deneklerin normal rüya gören deneklerden daha agresif olduğu görülmüş.