Sevgili Chip Online Üyeleri ;
Bugün yepyeni ve önemli bir konu açıyorum forumda. Eminim bilgisayar kullanan herkesin bu konuda yapacak bir yorumu olacaktır.
Ben 1996 yılından bu yana bilgisayar kullanıcısıyım. İlk bilgisayarımda 2 GB harddisk , 2 MB S3 Virge PCI Ekran Kartı , 14 “ monitör ve 16 MB sistem belleği kullanıyordum. İşlemcim Pentium 166 MMX o yılların en çok satılan işlemcisiydi. Ekran kartı 4 ya da 8 MB olanlar parmakla gösterilirdi. Hele ki , Elsa , Matrox ya da Vodoo marka ekran kartın varsa zengin sınıfına girerdin. İşlemcinin Pentium 233 MMX olması başlı başına bir prestij konusuydu. Bu arada unutmadan Diz Üstü Bilgisayarı olanlara uzaydan gelmiş muamelesi yapılırdı.
O dönemden bugünlere köprünün altından çok sular aktı. Çok şey değişti ama bir şey hiç değişmedi. O da satıcıların müşteriyi yolunacak kaz gibi gören mantığı. İşte arkadaşlar bu konuda satıcıların bu iğrenç felsefesini tartışmaya açmak istiyorum. Tabi burada işini insaflı yapan bilgisayar satıcılarını ayrı tutuyor , müşteriye insanca yaklaşan satıcılara şapka çıkartıyorum.
96 – 97 yıllarında , yazıcıoğlu iş hanında herhangi bir mağazaya girdiğinizde ve ekran kartı almak istiyorum dediğinizde , satıcı size direk şu soruyu sorardı. Kaç MB olsun ?
O yılları düşündüğünüzde bu soru o dönemin koşullarında gayet mantıklı bir soruydu. Çünkü gerçekten o dönemde 2 ve 4 mb lık iki ekran kartı arasında ciddi performans farkı vardı.
Yıl 2006 yer yine yazıcıoğlu işhanı. Ekran kartı alıcam diyorsun yazıcıoğlu esnafına. Adam yine klasik soruyu soruyor. Kaç MB olsun. ?
Sizce 2006 yılında ekran kartı almak isteyen müşteriye bu soruyu soran esnaf ne kadar iyi niyetli olabilir ?
Sizce kaç müşteri daha bu aldatmacayla kandırılıp canı yanacak ?
Bu mantığa nasıl dur diyeceğiz ?
Gerçek şu ki maalesef bilgisayar esnafının % 90 ı pahalı malı satmaya kalkarsam müşteri kaçar korkusuyla , bizlere yıllarca TNT2 M64 chipsetli 32 MB ekran kartlarını TNT2 128 bit ekran kartıymış gibi yutturdular.
Bugün bilgisayarcıya gidiyor vatandaş , çoluk çocuğuna oyun oynasın diye. Vatandaş esnafa Bilgisayar alıcam diyor. Esnaf diyor ki , işlemci kaç Giga Hz Olsun. P4 3.0 mı olsun Celeron 2400 mü olsun. Vatandaş hemen atlıyor. En iyi işlemci P4 3.0 mış. Ondan olsun diyor sistemi alıyor 1200 dolara. Sistemde ekran kartı 256 MB Radeon 9250 , sistem belleği 256 mb . Aynı vatandaş 2-3 ay sonra o dükkana yine gidiyor. Bu sefer de adamcağıza 256 MB FX 5500 veriyorlar.
İnsaflı bir esnaf vatandaşa P4 3.O GHz ve Radeon 9250 ikilisi yerine ; P4 2.4 GHz ve Radeon 9600 XT ikilisini verse ve vatandaşa da neden daha hızlı olan P4 3.0 işlemciyi satmadığını açıklasa da o vatandaş hiç olmasa 1,5 yıl upgrade derdine düşmese olmaz mı ?
Her bilgayar alana yanında bir tane o ayın Chip Dergisini promosyon olarak verecek yürekli satıcılar bu ülkede ne zaman var olacaklar ?
Sevgili Chip Üyeleri satıcının müşteriye insanca yaklaştığı bir bilgisayar kültürü nasıl oluşturulabilir ?
Görüşlerinizi bekliyorum !... Saygılarımla !.....