İnternet güvenlik şirketi McAfee’ye göre, arama motorları kullanıcıları hacker’ların tasarladığı riskli veya sahte sitelere yöneltebiliyor.
McAfee, internetin en büyük arama motoru Google dahil, Yahoo, MSN, AOL ve Ask.com gibi belli başlı arama sitelerinin güvenlik sorunu yaşadığına dikkat çekiyor. McAfee raporu, sponsor linklerinin hacker’lar tarafından oluşturulmuş sahte siteler olabileceğine dikkat çekiyor.
Araştırmada Ask.com sitesi ‘riskli’ siteleri en çok çıkaran arama motoru oldu, yapılan aramaların yüzde 6.1’i hacker’lar tarafından oluşturulmuş sitelere gidiyor. MSN Search ise yüzde 3.9 ile en güvenli arama motoru çıktı. İnternetin en büyüğü Google ve AOL’de yapılan aramaların yüzde 5.3’ü riskli sitelere gidiyor.
HACKER, BİLGİSALARLARI ELE GEÇİRMENİN PEŞİNDE
Riskli, hacker’ların kimlik hırsızlığı veya bilgisayarı uzaktan ele geçirmek için tasarlanan siteler, en çok popüler aramalarda ortaya çıkıyor.
ARAMA MOTORLARI SANILDIĞI KADAR GÜVENLİ DEĞİL
McAfee raporu, arama motorlarının kullanıcıları riskli sitelere yöneltmesine dair birçok örnek olduğunu, ancak arama motorlarından güvenli olmalarının beklenemeyeceğini vurguluyor.
RİSKLİ SİTELER VE SÖZCÜKLER HANGİLERİ?
McAfee’nin riskli siteler olarak nitelediği mecralar şunlar; kullanıcı bilgilerini çalmak için tasarlanmış ‘phishing’ siteleri, kullanıcının bilgisayarı uzaktan ele geçirmeye ayarlanmış siteler ve spam gönderen siteler.
McAfee raporu ayrıca, sponsor linklerinin de hacker’lar tarafından oluşturulmuş sahte siteler olabileceğine dikkat çekiyor.
McAfee araştırmasında, sahte sitelere götüren en riskli arama sözcükleri şunlar; free screensavers, bearshare, Kazaa, download music ve free games. Araştırmada, şirketlerin ağ şebekelerinin çalışanların girdiği siteler nedeniyle daha yüksek risk taşıdığı belirlendi.
Kaynak: ZDnet.com