Arkadaslar Harddisklerle ilgili bazi sorularim var

ikalkar
25-04-2016, 15:18   |  #1  
ikalkar avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2016

Selam arkadaslar, harddisklerle ilgili birazcik incelemelerde bulundum. IDE ve SATA Harddiskleri inceledim. IDE'yi zaten en son ulaşabildiği 133 MB/Sn'lik hızıyla eliyorum.

Fakat SATA'lar icin durum biraz daha farklı.
SATA I, SATA II, SATA III prototipleri mevcutmuş.

SATA I = 150 MB/Sn
SATA II = 300 MB/Sn
SATA III= 600 MB/Sn

hızlarında veri aktarımı oldugunu goz onunde bulundururursak. Bunlarin bir de RPM hızları var.

5400, 7200 ve 10000 seklinde ayrılıyor.

Eger dogru incelediysem bu RPM hızları Harddisk'in icindeki diskin donus hizi oluyormus. Bu donus hizi da Veri Aktarım hızıyla doğru orantılıymış.
Eger durum boyleyse Biz hız icin neyi baz alacagız tam olarak. Yani yukarıda bahsettigim Harddisk Prototipleri ile RPM degerleri cakisiyor. Yani RPM icin ayri hiz degerleri, bu üç SATA cesidi icin ayri hiz degerleri oluyor bir nevi. Ben tam olarak anlayamadim bunu. Size zahmet beni biraz bu konuda aydinlatabilir misiniz ?

Diger bir soru da HDD Harddisk ve HHD Harddisk arasindaki fark nedir ?

Simdiden Tesekkurler...

delikanli53
26-04-2016, 01:26   |  #2  
delikanli53 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
1,524 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Şöyle yapalım isterseniz SSD alalım hız olayını kökten çözelim.

FDD ile DVD arasındaki fark gibi. :)

Konuya cidden yanıt verecek olursam;
Zaten birçok cevabı siz soru sorarken vermişsiniz. Dönüş hızları sadece veri aktarım hızıyla bağıntılı değildir, faktördür fakat tek faktör değildir. Kablo, anakart, işlemci, ram ve yazılım da dahil olmak üzere veri aktarımı etkiler ve tetikler.

SSD harddiskler ise aynı bahsettiğimiz faktörleri kapsar fakat çalışma matığının farklı olması veri hızı aktarımında (dsl fiber arası gibi) düşüşler olsada farketmez oluyoruz. Zaten 500mb/sn demek 1 tb hdd saniyeler içerisinde kopyalanacaktır demektir.

Mantıksal ve tahmini cevaplar verdim, bilimsel verilere dayanan hiçbir cümle kurmadım .

ikalkar
26-04-2016, 02:42   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2016

Delikanli53, cevabin icin tesekkurler. Ben SSD'lerin de farkindayim. Bu soruyu sormamin sebebinde aslinda yeni bir laptop almayi planlamam yatiyor. Diyordum ki sistemim hem hizli acilis kapanis yapsin hem de C Surucusundeki onemli uygulamalarim felan daha stabil calissin. Elbette bunun RAM'le daha cok alakasi var. Ama SSD bir harddisk'in hizindan dolayi icinde barindirdigi tum uygulamalar yada tum windows isletim sistemini daha pratik sekilde calistiracagi ve boylece bilgisayarin hizinda da onemli bir artis saglayacagi icin 128 yada 256 GB SSD'si olan (Bunu C surucusu olarak kullanacagim) , ama SSD'nin fiyatinin pahaliligindan ve benim yedek dosyalarimin fazlaligindan oturu de beraberinde 1 TB'lik Normal Harddisk'i olan (Bunu da D surucusu olarak kullanmak istiyorum) bir laptop almayi dusunuyorum. D surucusu icin nasil bir harddisk secsem diye dusunmekteyim simdi. Bundan dolayi o soruyu sormustum.

delikanli53
27-04-2016, 00:06   |  #4  
delikanli53 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
1,524 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

O zaman şöyle yapalım,

ssd harddiski sistem yapalım, dvd/cd sürücüsü yerine de dönüştürücü takarak 1 tb normal 7200 takalım, kısmen kafa kafaya gelecektir. (kafa kafaya derken maliyet yani fiyat/performans açısından söylemiştim)