assembly (makina) dilini bilen varmıdır ?

Kapalı Hesap (153252)
14-05-2010, 21:46   |  #1  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
119 mesaj

Piyasada bir çok programlama dili mevcut bunlar derlendiğinde assembly yani makina diline çevrilip .exe haline getiriliyor.. peki bu assembly (Bildiğim kadarıyla 1 ve 0'lar) dilini bilen Türkler varmı ?
tarihe adını kazıtan bir çok yabancı hackerlar var bunların geneli makina dilini biliyormuş..
Türkiye'de makina dilinin yeri ve önemi nasıl acaba ?

Kapalı Hesap (158417)
14-05-2010, 22:02   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 8
1,060 mesaj

Bu dersten 90 almıştım :)
Kolay olmayan bir dersti... Ben kendi bilgilerimden yoa çıkarak biraz bilgi vereyim;
Makina Dili
a. Makina Dili 00001011 11010111 11010110 ....................... İkili Sistem
b. Makina Dili DF AC 12 1B 3C C8 D6 7B C8...................... Onaltılı Sistem
c. Mnemonic(Assembly Dili)
MOV AX,65
ADD BX,AX
Assembly Dili'nin Makina Dili ile ilişkisi bu şekildedir

Assembly'yi Neden Hâlâ Kullanmalıyız?

Üst düzey programlama dillerinde yazdığımız programlar platform'a bağlı (Windows, Linux, Unix vs.) çalışırlar. Biz eğer hızlı yazılım geliştirip hedefimiz bu işten para kazanmaksa üst düzey diller bu iş için idealdir. Ne zaman ki biz bu platformlardan uzaklaşalım kendimize özgü birşeylerimiz olsun dersek o zaman bu üst düzey diller bizim bu ihtiyacımıza cevap veremiyecektir. İşte bu nokta bizi yalnız bırakmayan dillerden biri C diğeride Assembly'dir. C dili Assembly diline göre insana daha yakındır. İyi de madem öyle C takılalım neden ısrarla Assembly?

C dilinde olmayan bir özelliği C diline kazandırmak istiyorsanız Assembly Dilinden faydalanırsınız. Eğer Assembly bilmiyorsanız C dilinin size sağlayacağı bir çok avantajdan mahrum kalırsınız. Eğer ikisinide bilmiyorsanız bağımsız program yazamazsınız. İşte bu iki dili diğerlerinden ayıran en belirgin fark budur.

Bu yüzden biz Assembly'yi hâlâ kullanmalıyız.

Bence çok zevkli zaten dersi de öyleydi B-)

Kapalı Hesap (153252)
14-05-2010, 22:05   |  #3  
OP Kapalı Hesap
119 mesaj

diğer dilleri katmadan makina diliyle herhangibir program yazabilirmisiniz ? size bu imkanı sağlayan program hangisi ?

Kapalı Hesap (158417)
14-05-2010, 22:18   |  #4  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 8
1,060 mesaj

Evet daha öncede yazmıştım ama basit şeyler ya öyle:)
MicroCode Studio kullanmıştım bide winpıc le denetleyiciler programlamıştım

http://elektroteknoloji.com/Elek ... anilan_program.html

BiOS
22-06-2010, 19:19   |  #5  
Taze Üye
10 mesaj

Bütün Crackerlar Assembly biliyor zaten :), Assembly kullanışı zordur, ve programları yazarken hata çok yaparsın, ama bildkten sonrada yapamayacağın birşey yok, Geçen okumuştüm chipte diskete sığabilen işletim sistemi assembly ile yazılmış. merak ediyorsan anasaydan bulabilirsin.