Arkadaşlar, yeni sistem topluyorum. İşlemci ve ekran kartı hariç her parçayı aldım ve kasaya monte ettim.
kendi kasamı kullanmaya devam ediyorum çünkü şık bir kasa. O yüzden yeni bir PSU satın aldım. Highpower HPC-1000 model. 1000 watt güç üretebiliyor.
anakartım da Asus Striker II-Extreme n790i. CPU ve ekran kartını alana kadar eski sistemimi başka bir kasa ve PSU ile kullanmaya devam edicem.
şimdi sorunum şu, -oldukça detaylı bir biçimde anlatıcam ki doğru çözümler üretilebilsin- yeni anakartım striker extreme, high power psu ile çalışmıyor. daha doğrusu çalışacak gibi oluyor ancak vazgeçiyor. herşey doğru biçimde bağlı. anakart kasaya düzgünce bağlı, kısa devre yok. diskler düzgünce bağlı. ram'ler de ok. anakartın üzerindeki güç girişleri de doğru şekilde takılmış vaziyette. elektriği açıyorum, anakartın ışıkları yanıyor. bu demektir ki anakart arızalı değil. ancak power düğmesine bastığım zaman, PSU'nun altındaki fanın yarım tur döndüğünü görüyorum ve stop... çalışmıyor.
kısa devre tereddüdüyle anakartı kasadan ayırıp üzerine hiç birşey bağlamadan!!! (ne ram, ne disk!) bir gazete üstüne oturtup çalıştırmayı denediğimde de aynı şey oldu ve çalışmadı.
o da yetmedi... elektrik hattının topraksız olduğundan endişelenip, kesintisiz güç kaynağımı elektrikten ayırdım cold start yaparak dıt-dıt sesleri arasında yeniden çalıştırmayı denedim, belki anakart ve yeni PSU'nun topraksız elektrik hattına karşı bir tür koruması vardır diye. yine çalışmadı!
ŞİMDİ İŞİN EN İLGİNÇ YANINA HAZIR OLUN!
eski bilgisayarım çalışmaya devam ediyor, söylediğim gibi. eski bilgisayarımın PSU'sunu kasadan ayırıp yeni anakartım olan striker extreme'e bağladım veee... ta daaa... çat diye çalışıverdi!!! diskler de çalıştı. ve çalışmaya da devam ettiler.
anladım ki anakart sağlam!
bunun üzerine 1000 watt'lık yeni PSU'dan şüphelendim. onu da eski bilgisayarımın anakartının güç girişlerine bağladım. Diskleri de bağladım! yine... ta daaaa.... O DA ÇALIŞTI!!!
lütfen bana söyleyin, nerde yanlış yapıyorum? eski PSU ile yeni anakart huzur içinde çalışırlarken, yeni PSU ile eski anakart (daha doğrusu tam takım bir bilgisayar diyelim!) aynı huzur içinde çalışırlarken, nasıl olur da dünya para saydığım yepyeni bir anakart ve yepyeni bir PSU -çalışacakmış gibi yapıp- çalışmazlar, çalışamazlar???
tıpkı bir arabanın marş motorunun arızalanması gibi, elektrik her yere dağılıyor ama makina kalkış yapamıyor, motor öksürüyor ama çalışmıyor!
ben bunun her iki parçada da mevcut olan bir tür koruma önleminden kaynaklandığını düşünüyorum. yeni anakartlar ve PSU'lar kısa devre, topraklama gibi elektriksel problemlere karşı çok hassaslar ve bu yüzden çalışmayı reddediyorlar! belki sizlerin bildiği bir tür switch ya da her neyse, kapatılırsa problem çözüme kavuşabilir diye düşünüyorum.
lütfen yardım edin arkadaşlar, içinde bulunduğum ruh halini tahmin edebilirsiniz az çok. 2 parçaya 860 lira verdim. nolur yardım edin!
PSU: HIGH POWER HPC-1000 (1000 WATT)
ANAKART: ASUS STRIKER II EXTREME NSE n790i