Başarı İçin Ünv. Okumak Gereklimidir?

mesut_illegal
21-03-2010, 00:00   |  #1  
mesut_illegal avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
810 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Merhaba arkadaşlar bir münazara konum var.Sizin de görüşlerinizi almak istiyorum.Ben başarı için ünv. gerekli değil konusunu savunuyorum.Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz görüşleriniiz bildirirseniz sevinirim.
Bence en güzel örnek Bill Gates olur.Ünv. mezunu değil :D

Nicoll
21-03-2010, 00:52   |  #2  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Evet, üniversite okumak başarı demek değildir. Zeka seviyesi normalin üzerinde kişiler için normal insanlarla aynı eğitimi almak işkenceden beterdir. Bu yüzden okul hayatları başarısız geçer çoğunlukla... Bu bilimsel bir gerçektir.

Bill Gates güzel bir örnek. Bir gazetede üniversiteyi bitirmemiş başarılı kişilerin listesi vardı Bill Gates'te listedeydi; belki bulursun o haberi.

Aşağıdaki linke bak üniversite bitirmemiş gazeteciler var, örnek; Mehmet Ali Birand.


Daha bir sürü sanatçı, şair, millet vekili vs. var. Araştır...

bosluk
21-03-2010, 01:55   |  #3  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Hakikaten bir münazara konusu, zira hem gerekebilir hem de gerekmeyebilir :)

Günümüz için düşünürsek yüksek ihtimalle gereklidir. Şair, ressam, müzisyen, sporcu, milletvekili ya da bu tarz yeteneğe bağlı işleri bir kenara koyarsak günümüzde 25 yaşına gelmiş birinin üniversite mezunu ya da okuyor olduğunda bulabileceği iş/para yüzdesi, yine 25 yaşında ancak okumamış birine göre kat be kat daha yüksektir. İstisnalar tabiki olabilir, ancak 1000 kişiden sadece 1'i olur bu.

Ha üniversite okuyan illa başarılı mı olacaktır, bu okuduğu bölüm başta olmak üzere çalışmasına, kendini geliştirmesine ve şanslı olmasına da bağlıdır tabi. Öte yandan okumamış bir kişi günümüzde başarılı olabilmek için üniversite okuyan kişinin bu şartlarının yanında, ondan kat be kat daha fazla şansı olması gerekir. Eleman arayan firmaların kıstaslarına bakarsanız, bir üniversitenin bile artık yetmediği; yanında 3-4 dil bilmenin, muhakkak birkaç sertifikaya sahip olmanın ve doktora/master gibi yüksek lisans şartlarının arandığını göreceksiniz. Kimse çıkıp da senin istediğim hiçbir diploman yok, ama gel güzel kardeşim sen başarılı olacağa benziyorsun, seni gene de 1-2 ay bir deneyelim demez, demeyecektir :)

Soru 30 yıl öncesinin 25 yaşındaki bir genci için soruluyorsa çok başka tabi. O dönemlerde lise mezunu olmak büyük bir meseleyken, tıp/hukuk gibi gözde mesleklerin puanları pek azdı. Tabiri caizse başvuran girebiliyordu ki memlekette şu ankinden daha fazla yokluk olduğundan insanlar biran önce birşeylerle meşgul olmak zorundaydılar. Üniversite ortalama 24-25 yaşından evvel bitmediği bir ortamda, hayata 18'i geçmeden atılmak çok daha önemliydi. Çok fazla üniversite mezunu olmadığından da zaten diploma alanların işleri hazır olmakla birlikte, dilerlerse anında doçent/prof olabiliyorlardı; ki tekrarlıyorum o dönemlerde ülkemizin durumu çok çok farklıydı; bilim bile daha yeni yeni aşama kaydetmeye başlamıştı zaten.

Tabi başarı da kime göre başarıdır? Bunu da sormak lazım. Birine göre çok para kazanmak, diğerine göre profesör olabilmek, öbürüne göre yurtdışına gitmek, bir diğerine göre üniversite birincisi olmak... örnekler uzar gider. Bu yüzden münazara konusu oldukça yerinde seçilmiş cidden. Başarıyı para olarak algılayan biri, okulla uğraşmadan çekirdekten yetişip esnaflıkta işini iyi tutturan bir kişiyi başarılı olarak nitelendirebilirken, bir diğeri adını yurtdışında duyuran birini başarılı sayar, bir diğer münazaracı ise kişinin adının önüne aldığı dr, doç, prof, vb.. gibi takıları kıstas alır başarılı olmada.

Şans ve yürü ya kulum denmesi ise tamamiyle apayrı bir hikaye ;)

hamann7725
21-03-2010, 02:54   |  #4  
hamann7725 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Çok çok özür diliyorum yanlış anlaşılmasın hatta bunu söylerek bile aksini yapıyorum ama her zaman tevazu göstermeye özen gösteririm.Bu konuya örnek olarak kendimi verebilirim.Peşin peşin söylemek isterim ki bu söyleyeceklerimde hiç kimseyi hakir görmüyorum ve kendimi de övmek değil niyetim.Haşa nefsim herkesten aşağıdır.Günlük hayatta kendi arkadaşlarımda dahil birçok üniversite okuyan arkadaşım veya çevrem var.Birçoğunun ne anlattığı dinlenilir cinsten ne de tavırları çekilir cinsten (üni okumanın verdiği ağırlığı henüz kaldıramamış birisi için..)  Gerçekten her zaman gerek toplumda faydalı bir birey olmak için gerekse kendimi geliştirmek için her zaman bilgi daha dağarcığımı genişletmeye genel kültürümü artırmaya çalışırım ve ufku geniş biri olmak için elimden geleni yaparım.Dil olsun elektronik, mekanik her konuda merağım olduğu için insanlara yardımcı olmaya çalışır ve hep yeni bilgiler edinirim.Hatta çevremdeki insanlar bana hayran kaldıklarını söylerler ve bende "estağfurullah" der geçerim ama ne varki bizim insanımızda etiket hastalığı olduğu için üni okuyan birçok kişi hiçbir şey bilmemesine rağmen el üstünde tutulur.. Ben biraz özet geçmek istedim aslında bu konu içimde ukdedir yani uni okumayışım değil her alan yapılan adaletsizlikler ukdedir.Uni okumayı çok istesem 2 yıllığında adına üniversite diyorlar(!) gider bir diploma alırım.Konunun özünde ise burası TÜRKİYE.Çok kısa bir özet: Bilgisayara olan merağımdan dolayı geçenlerde bi arkadaş laptop almaya giderken beni çağırdı bende yardımcı oldum.Ondan öncesinde ise işlemcilerden mevzu olmuştu ve bu arkadaş gitmiş başka bir arkadaşına hemde sağlam olsun diye bilgisayar mühendisliğinde okuyan bir arkadaşına "Core i3 nasıl?" demiş.Arkadaşının cevabı ise: "O ne yav?" ....  Bu yavan kalan bir örnek ama içimdeki yaraya tuz basıyor.Derler ya "yarası olan gocunsun" diye.İşte benimde yaram var ve zoruma gidiyor.. Konuyu açsam belki ne kadar daha yazarım bilinmez.O yüzden ÜNİVERSİTE okumak hiçbir şey değildir.Asıl olan cehaleti yenmiş, aklı hür, fikri hür ve geniş vizyonlu ileriye dönük bireyler olabilmektir.

Herkese teşekkürler.
/p>

Son Düzenleme: hamann7725 ~ 21 Mart 2010 02:55
mesut_illegal
21-03-2010, 08:24   |  #5  
mesut_illegal avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
810 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Yorumlarınızı okudum arkadaşlar teşekkürler görüşleriniz için hepinizin görüşleri çok güzel ilham verdiniz münazara konuma :D
Nicoll (Evet, üniversite okumak başarı demek değildir. Zeka seviyesi normalin üzerinde kişiler için normal insanlarla aynı eğitimi almak işkenceden beterdir. ) Sözüne gerçekten katılıyorum.Okuduğum ünv. 'de bazen öyle kolay bir soruyu yapamayacak yada anlamayacak insanlar var.Sırf öylesine gelmek için askerliği erteletmek için gelenler var. 30 kişilik sınıftan 20-25 kişinin anlamaması yüzünden hoca'nın daha basit konular anlatması beni çıldırtıyor Allah'ım nereden düştüm bu lanet sınıfa diyorum bazen.Neyse başa gelen çekilir.Görüşleriniz için teşekkürler.

eolos
21-03-2010, 13:09   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

bence gerekldir. Bill gates üniversite okumamıştır tamam ama o zamanın dünya koşulları ile şimdiki şartlar aynı değil malesef.

mesut_illegal
21-03-2010, 13:11   |  #7  
mesut_illegal avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
810 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007
Alıntı: eolos  
bence gerekldir. Bill gates üniversite okumamıştır tamam ama o zamanın dünya koşulları ile şimdiki şartlar aynı değil malesef.
Günümüz şartları dediğin Türkiye durumları için geçerli düşünüyorum.

eolos
21-03-2010, 13:32   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

Türkiyede lise mezunları hatta üniversite mezunları bile iş bulamıyor türkiye koşullarının uygun olduğunu nasıl soyleyebiliyorsun anlamadım doğrusu!! KPSS de atanmayı bekleyen kaç 100 bin öğretmen var biliyormusun? yada devletin neden mühendislik öğrencilerine iki senede bir kpss yaptığını? Çünki iş yok nufus çok

Selçuk İslamoğlu
21-03-2010, 13:38   |  #9  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Türkiye'deki ortalama "patron / işyeri sahibi" imajına bakarsanız, üniversite mezunlarının sayısının azaldığını; üniversite mezunlarının bu kişilerin "işçisi" olduğunu görebilirsiniz.
 
Okumak tabii ki kötü bir şey değil ama diyorum ki, bir çok şeyde olduğu gibi Türkiye'de bir noktada bir şeyler yanlış gidiyor..
 

eolos
21-03-2010, 13:45   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

işin o kısmında bencede öyle Şanslıysanız varlıklı bir ailenin çocuğuysanız "patron" olursunuz ama Değilseniniz bir diploma sahibi olmanız şart bence

mesut_illegal
21-03-2010, 13:47   |  #11  
mesut_illegal avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
810 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007
Alıntı: eolos  
Türkiyede lise mezunları hatta üniversite mezunları bile iş bulamıyor türkiye koşullarının uygun olduğunu nasıl soyleyebiliyorsun anlamadım doğrusu!! KPSS de atanmayı bekleyen kaç 100 bin öğretmen var biliyormusun? yada devletin neden mühendislik öğrencilerine iki senede bir kpss yaptığını? Çünki iş yok nufus ç
Türkiye'de bu durum içler acısı adamın ne bildiğine değil elindeki belgeye bakıyorlar.Bana öğretmenleri örnek vermeyin görüyorum öğretmenleri ülkenin kalkınmasını isteyenler sırtını devlete yaslayıp öğrencilere hiçbirşey öğretmeyenler öğretmen oluyor.Kaliteli öğretmenler de işsiz kalıyorlar.Konuşmayı bilmeyen bir adamı nasıl öğretmen yaparlar hiç anlamıyorum.Lise^de meslek dersinde megep 'in verdiği modülleri okuyarak aynısını bilgisayara uygulayarak ders yaptıran insanlar var.Aynısını dağda okuma yazma bilen bir çoban bile anlatabilir.Eee senin ne farkın var şimdi ünv. okumuşsun o mu farkın.Bir soru sorduğun zaman git internette araştır diyen ben nerden bilim diyen adam mı öğretmen?Neden KPSS sınavı bu kadar rağbet görüyor bilmiyorsun galiba sırtını devlete daya masa başında yat!. Ondan sonra şu kadar üniv. mezunu işsiz şu kadarı şu işi yapıyor vb.Adamlar birşey bilmiyorlar.Format atmayı bilmeyen bir adam nasıl bilgisayar mühendisi oluyor nasıl bilgisayar öğretmeni yapıyorlar anlamıyorum bir türlü.

eolos
21-03-2010, 14:02   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

Birincisi ben bilgisayar mühendisliği okuyorum ve evet söylediğin şeye format atamıyanlar nasıl mühendis olabiliyor kısmına katılıyorum. Malesef bu tür  insanlar var ve bunu bilmemelerinin sebebini okulda eğitimini almamalarına bağlıyorlar. Ama şöyle bir durumda varki format atamayan insanların arasında da çok iyi program yazabiliyorlar. Öğretmenlere gelince sen devlet olarak denetim mekanızmasını oturtursan insanlar olmaları gerektiği gibi öğretmen olurlar. yani burdan cıkacak sonuç üniversite okumak "selçuk beyin" dediği gibi potron olma potansiyelin varsa şart değil ama diğer durumlarda şart gibi gözüküyor

mesut_illegal
21-03-2010, 14:12   |  #13  
mesut_illegal avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
810 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Bende bilgisayar programcılığı okuyorum.Benim demek istediğim herkes aynı değil Öğretmen olsun,Programcı olsun,Mühendis olsun yada diğer meslekler.Ya senede 1000 tane bilgisayar programcısı mezun edeceğine 50 tane 100 tane mezun et ama adam gibi işini bilen insanlar olsun.Aynı şekilde diğer meslekler içinde geçerli bu 1000 tane bilgisayar programcısını yada öğretmeni sen ülkende istisham edemiyorsan neden mezun ediyorsun.Kendimden örnek vereyim adam bilgisayar programcısı 2 dönemi okuyor ve hala ne yaptığnın hangi programlama dilini kullandığının farkında bile değil ya böyle insanların ünv. ne işi var.Bu insanlar mezun olacaklar bir işe girdiklerinde programcılığı yapabileceklermi? 2. gün kapı dışına konacaklar ve sonra televizyonlarda ünv. 'li işsiz diye çıkacaklar.Dediğim gibi artık bu sistemi bir düzen gelmek zorunda yoksa ünv. işsizlik ordusu çığı gibi büyüyecek.

Süleyman.
22-03-2010, 14:40   |  #14  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Alıntı: AdRaMiTi  
Güzel bir konu  :)
Sana savunduğun konuyu kesin kazanacağın bir yol gösteriyim mi ?

Cevabı duyar gibiyim..
O zaman aşarıdaki video'yu sonuna kadar izle ve en sondaki konuşan eleman ( TARİH ÖĞRETMENİ ) nin cevabını götür karşıt görüşü savunanlara izlet  ;)

http://www.facebook.com/video/video.php?v=232472620851&ref=mf#!/video/video.php?v=232472620851&ref=mf
world_pc
22-03-2010, 15:48   |  #15  
world_pc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,357 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

KAMU-DEVLET ADAMI-MEMUR = DİPLOMA
ÖZEL SEKTÖR = DİPLOMA + YETENEK + BAŞARI
BAZEN ÖZEL SEKTÖR=YETENEK+Başarı haliyle gelir...

alper8118
22-03-2010, 19:24   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
553 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

şöle bişi de var diploması olmayanı kapıdan içeri bile almıyorlar ne kadar biliyorsan bia l

diploma gerekir=başkasının yanında çalışcaksan

diploma gerekmez=kendi işin ;)

bill gates üni yi yarıda bırakmıştı paul die bi arkadaşıyla microsoftu mexicada kurdu v.s. v.s.
paul'un şimdi nba de basket takımı var o da en zenginlerde ilk 10 da r
bence gerek yok ama mecburi assında eğer severek yapıosan gitmek gerekir
pc ile ilgili üni ye seve seve her gün giderim ama
doktorluk mıuş avukatmış hiç ilgi çekici gelmio insan sevdiği işten sıkılmaz
ama şunu çok net derim gerçekten başarılı olcaksan gereksizdir
ama para için bir işi yapcaksan gerekli
nese hade selametle

mesut_illegal
23-03-2010, 19:30   |  #17  
mesut_illegal avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
810 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007
Alıntı: AdRaMiTi  
Güzel bir konu  :)
Sana savunduğun konuyu kesin kazanacağın bir yol gösteriyim mi ?

Cevabı duyar gibiyim..
O zaman aşarıdaki video'yu sonuna kadar izle ve en sondaki konuşan eleman ( TARİH ÖĞRETMENİ ) nin cevabını götür karşıt görüşü savunanlara izlet  ;)

http://www.facebook.com/video/video.php?v=232472620851&ref=mf#!/video/video.php?v=232472620851&ref=mf
Bağlantı için teşekkürler adramiti

HugOBoss___
24-03-2010, 19:37   |  #18  
HugOBoss___ avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,011 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Üniversite mezunu olmak tabii ki bir artıdır. Fakat lise veya ilköğretim mezunu olup bir işte ehil olduysanız bence üni mezunu olmanıza gerek yok iş bulmak için. Tabii devlet ve özel sektörde müdür ve yönetici olmak için üni mezunu olmanın şart olduğunu da unutmamak gerek. Arada tabii istisnalar olacaktır.

mesut_illegal
24-03-2010, 20:36   |  #19  
mesut_illegal avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
810 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007
Alıntı: HugOBoss___  
Üniversite mezunu olmak tabii ki bir artıdır. Fakat lise veya ilköğretim mezunu olup bir işte ehil olduysanız bence üni mezunu olmanıza gerek yok iş bulmak için. Tabii devlet ve özel sektörde müdür ve yönetici olmak için üni mezunu olmanın şart olduğunu da unutmamak gerek. Arada tabii istisnalar olacaktır.

İşte sorunda bu kimine göre mevki makam sahibi olmak başarı kimine göre zekasını kullanarak çok para kazanmak bir başarı sayılabilir.

Süleyman.
24-03-2010, 20:43   |  #20  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

"Good Will Huntig" diye bir film vardı, bir izleyin derim.

BOOMFUNKMCS
24-03-2010, 22:18   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 11
3,373 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

ulaşmak istenilen noktaya ( hedef ) varmak başarı ise, o noktaya giden doğru üzerindeki her engeli bir bir aşmak zorundasın. Hedefin ne olursa olsun ...