Bataryamın ömrü nasıl daha uzun olur?

HPQ-User
24-06-2007, 22:03   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

dezmata sormuş:
Merhaba. Size bir konuda danışmak istiyorum. Sorum dizüstü bilgisayarlar hakkında. Ben eğer adaptör takılı olursa, pil şarj olduktan sonra bilgisayarın artık alternatif akımdan güç aldığını düşünüyordum. Bu yüzden kanımca pil bundan herhangi bir zarar görmüyordu (Yani hep fişe takılı kalması durumu.) Fakat geçenlerde Teknosa’nın bilgisayar kullanımı konusunda hazırladığı bir broşürde bunun yanlış bir şey olduğunu öğrendim. Sizce bilgisayarların batarya ömrünün maksimum olabilmesi için kullanım ne şekilde olmalı? Sorumu yanıtlarsanız müteşekkir kalırım. İyi günler.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
g

İnternet Tarayıcı: Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; tr)

ozzeybek
24-06-2007, 22:09   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
357 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2005

Olu pillerin omrunu uzatmak icin ben genelde pilimi derin dondurucuda 3 saat dondurur ve sonra sarja takarim. Fakat Pil omrunde ozellikle Hp notebooklarda bataryami uzerinden hic cikarmam. Hemen hemen 1 yil olmasina ragmen surekli elektrik uzerinde calisan pilim halen 2.30 dk dayanmakta. Piller sarj olduktan sonra akim sadece enerjiden gelmekte. Bunun disindaki yontemlerin cogunu denedim. Pili bataryadan cikarmak bence cok sacma...

TuncaBozkurt
24-06-2007, 22:13   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Şu adımları uygularsanız bilgisayarınızın pili daha uzun süre dayanır:
1.Parlaklığı azaltın
2.Optik sürücü, bluetooth, WLAN gibi ek özellikleri gerekmediğinde devre dışı bırakın
3.Arkaplanı düz renk(tercihen siyah) yapın.(İşe yaramıyor demeyin.Çünkü siyah, ekranları daha az yorar.Bu nedenle önemli bir değişikliktir)
4.Gerekmediğinde USB mouse gibi ek bileşenleri devreden çıkarın.
5.Bekleme modu yerine Hazırda Bekleme modunu kullanmak(Bekleme modunu sadece kısa süreli aralar için kullanın.Ama 15-20 dakikayı aşan aralar için Hazırda Bekletmeyi tercih edin.
6.Ekran Koruyucusu'nu kapatın ve otomatik ekran kapatılmasını minimuma(1 dk) getirin.
7.Kullanılabilecek bir priz olduğunda kesinlikle "pili çıkartıp" bu prizi kullanın.Çünkü pili çıkartmadığınızda, pil üzerinden bir akım geçişi olacağı için ömrü küçük miktarlarda da olsa azalacaktır.(Pil ömründen kastım bitene kadar kullanım değil, kullanılamayacak hale gelene kadar kullanımdır.)
8.Sistem kaynaklarını en verimli şekilde kullanın.Gerekmediği sürece çok kaynak harcayan tema, gereksiz yazılım vs kullanmayın.
Tüm bu yöntemleri uyguladığınızda, pil ömrünüzde hatrı sayılır ölçüde bir artma olacaktır.

Son Düzenleme: TuncaBozkurt ~ 24 Haziran 2007 22:14