arkadaşlar flash diskim NTFS. flash diski biçimlendirma yapmadan FAT32 ye çevirmeye yarayan herhangibir yöntem yada program var mı ?
biçimlendirme yapmadan fat32 ye dönüş
malesef böyle bişey şimdilik mümkün deil
FAT32'den NTFS'ye formatsız geçiş mümkün ancak NTFS'den FAT32'ye mümkün değil.
Bunlar dosyalama sistemleridir,xp de NTFS VE FAT 32 kullanılır,önerilen (XP de) sistem ntfs dir,ayrıca NTFS disk biçimi daha stabil ve güvenlik açısından birtakım özellikler eklenebilecek tipte esneklikler sunmaktadır. Dosyaları sıkıştırılmış halde depolayabilirsiniz. Ayrıca şifreleme işlemine de tabi tutabilirsiniz. Fat32 olduğu gibi 4 gb. dosya boyutu sınırı yoktur. Yani 4GB. dan fazla boyutlarda tek parça halinde dosyalar oluşturabilirsiniz. Özellikle DV formatında dosya kaydettiğinizde bu sorun karşınıza çıkacaktır. Snazzi-III AV.DV kullanarak yaptığınız uzun süreli DV biçimindeki AVI dosyaları için NTFS iyi bir çözüm olacaktır.
Daha da açarsak..
FAT...
FAT, Dosya Ayırma Tablosu (File Allocation Table) anlamına gelir. Dosya ayırma tablosu, dosya sistemi tarafından,
küme (cluster) olarak bilinen adreslenebilir depolama birimi parçaları ile belirli dosyalar arasında bağlantı kurmak
için kullanılır. Windows işletim sistemi altında FAT12, FAT16 ve FAT32 olmak üzere üç tür popüler FAT vardır.
Bunların arasındaki fark, kümeleri adreslemek için kullanılan bit sayısıdır. Her bir FAT türüyle bağlantılı olan ve
dosya isimlerini, boyutlarını, değişiklik bilgilerini vs. içeren, Dizin (Directory) adı verilen bir veri yapısı bulunur.
Öncelikle NTFS ile FAT32 arasındaki farkları açıklayayım ona göre karar ver.
1- FAT32 sadece 32GB alanları destekler. Bu nedenle 32GB tan büyük disklerde ise diski 32lik parçalara bölmek gerekir. Ancak NTFS Terabayt a varan büyük disk boyutlarını destekler.
2-NTFS te dosya sıkıştırması ve dosya şifreleme bulunur. Birde NTFS dosya sistemi erişim listesi ile çalışır(axesslist). Ancak FAT32 de bu özellikler yoktur.
Bu özellikler NTFS i network ortamında çok güvenli hale getirir. Yani bir kullanıcı bir dosya ya erişmek istediğinde ilk baş erişim listesine kullanıcının hakkı olup olmadığına bakılır. Eğer gerekli izni varsa dosya ya erişir. Birde veri şifreleme ile dosyalar şifrelenir ve başka kullanıcılar tarafından okunamaz hale getirilebilir. Bu özellikler NTFS i network ortamında güvenli kılan özelliklerdir.
3-FAT32 de ise NTFS te olan dosya sıkıştırma,şifreleme ve erişim listesi yoktur. Tabi bunlar bir dezavantajdır. Ama avantajlı olduğu yerlerde vardır. NTFS sisteminde ne zaman bir dosya ya erişmek istesek erişim listesine bakılır. Buda vakit kaybına yol açar. Ancak FAT32 de erişim listesi olmadığı için dosyalara daha çabuk erişilecektir. Ve bu Nerwork olmayan ortamlarda daha avantajlıdır.
Bunu denemenin bir yoluda windows kurarken önce FAT32 dosya sistemi ile kurun. Ve bunu bir kaç gün kullanın. Daha sonra convert c: /fs:ntfs kodu ile diskinizi NTFS çevirin ve aradaki farkı görün