bilg. açılmıyor acil yardım

turuncu
25-08-2008, 13:16   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
372 mesaj

arkadaşlar işlemcimi(amd x2 3800 orj 2,0ghz) 2,5ghz'e oc yapmıştım. gayet güzel çalışıyordu, orthos,everest ile testlerde hata vermiyordu.

dün akşam sanırsam rahat batmış olaki bilg. bios menusunde gezinirken başka değerleri de değiştirdim.  rami  667mhz'e ve zamanlamalarını 5-5-5-15e ayarladım, ayrıca spread spectrum ayarlarını disable yaptım.  ondan sonra bilgisayar açılmaz oldu.

açılışta monitöre hiç görüntü gelmiyor. açılışta gelen dıt sesi var ya o da daha önce duymadığım bir şekilde ötüyor.  dıııııııtttt, dıt,dıt diye sinyal veriyor. ilki uzun sonraki ikisi kısa 3 tane dıt sinyali veriyor. bunun ne sinyali olduğunu bilen var mı?

ne yapmam lazım bios pilini mi sökeyim ne yapalım?

acil yardım ederseniz sevinirim

Banned
25-08-2008, 13:53   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

1 bib açılırken bilgisayarınız sağlıklı bir şekilde açılıyor demek !
ton yok = guc yok
devamli ton = guc kaynagi arızalı
devamli kısa ton = arızalı ana-kart
1 uzun = Ram yenileme
1 uzun, 1 kısa = arızalı ana-kart veya ROM-Basic
1 uzun, 2 kısa = video kart hatası veya dip switch (XT icin )
1 uzun, 3 kısa = Ekran kartında hata
1 kısa = Normal Açılış
2 uzun, 1 kısa = monitör adaptör senkro hatası
2 kısa = parity hatası (hafiza-ram toplam)
3 kısa = ilk 64 K RAM hatası
4 kısa = zaman sayacı arızalı
5 kısa = işlemci arızası (prosessor arızalı ) veya vidoe Ram **
6 kısa = klavye işlemcisi hatası
7 kısa = Sanal işlemci mode ayar (AT icin)
8 kısa = Video Ram yanlis yazma
9 kısa = ROM bios toplam hatası

Verdiğiniz bilgi doğru ise sizin propleminiz ekran kartından kaynaklanmaktadır. Çıkışı anakarta bağlayıp ekran kartını sökün.Bilgisayar bu şekilde açılırsa ekran kartı sürücülerini kaldırıp yeniden kurun.Hata devam ederse biosu resetlemek en doğru çözüm olacaktır.

turuncu
26-08-2008, 03:19   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
372 mesaj

arkadaşlar sorunumu çözdüm. ilgilenmenize gerek kalmadı. bios pilini çıkardım, 1 saat sonra tekrar taktım, bios ilk baştaki default ayarlarına döndü. şimdi düzgün şekilde çalışıyor. okuyan arkadaşlar ve de bilmeyen arkadaşlara öneri biosu çok kurcalamayın, eğer bir yanlışlık yapıp çalışmayacak hale gelirse de bios pilini çıkartın.  benden tavsiye, denendi ve onaylandı.  :-)
kahraman arkadaşa da tekrar teşekkürler

Elçin bahar
26-08-2008, 03:58   |  #4  
Yıllanmış Üye
260 mesaj

eğer bıosta oynama yapar ve problemle karşılaşırsanız bıos pilini çıkarmak bazen işe yarmaya bilir eğer yaramaz ise şu yolu uygulayın, anakart üzerindeki bıos pilinin yanında veya yakınlarında 3 dişli bir sokete takılmış bir jumper vardır onu sökün ve boşta olan diğer dişe takın makinanızın güç düymesine basın makina çalışmayacaktır !!! ama bıosunuz tamamen sıfırlanmış olacaktır.Daha sonra jumperi söktüğünüz dişe geri takın ve sorun halloldu bıos eski haline döndü bu işlem CMOS sıfırlama yöntemidir bir çok kez görüntü gelmeyen kasalarda işe yaramıştır.Kahkaha