Bilgisayar Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
ozkankirimi
24-06-2005, 16:23   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
16 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2005

Anasayfa



Bilgisayar Satın Alma Rehberi

Günümüzde bilgisayar alanların sayısı bir hayli artmış durumda. Herkes çağın gerisinde kalmak istemiyor. Ancak bilgisayar satın alırken birçok sorun ortaya çıkıyor.
Bilgisayar yaklaşık 12-13 parçadan oluşur. Ve malesef bilgisayarı almakla çamaşır makinesi veya tv almak arasında çok fark var. En büyük fark tv aldığınızda bu bir markadır. Cihazın bütünü tek bir firma tarafından üretilmiştir. Bilgisayarı oluşturan 12-13 parçanın hepsini üretebilen bir firma yoktur. Piyasada iki tür bilgisayar çeşidi vardır. Birinici markalı, ikincisi ise toplama bilgisayarlardır. Toplama lafı insanın kulağına pek hoş gelmiyor. Ancak sanılanın aksine markalı bilgisayarlarda toplamadır. Nasıl oluyor diyeceksiniz? Daha önce bahsettiğimiz gibi bir firma bilgisayarın bütün parçalarını üretemez. Bunun yerine kendi ürettiği parçaların yanına diğer uyumlu parçaları yerleştirerek bir ürün ortaya çıkarır. Bu yüzden IBM, HP, Compaq vs. gibi markalı olan bilgisayarlarda aslında bir toplamadır. Bu tür firmalar genelde sadece anakart, klavye, mouse ve kasayı üretirler. Diğer parçaları ise başka markalardan tamamlarlar. Ancak fiyatları toplama bilgisayarlara göre yüksektir. Bunun nedeni ise özellikle marka imajıdır. Yine de markalı bilgisayarlarda kullanılan parçalar genelde birbiri uyumludur ve servisleri iyidir. Toplama bilgisayarlara gelecek olursak, günümüzde hangi bilgisayar firmasına gidecek olursak alacağımız her bilgisayar toplama olacaktır. Yani bilgisayar firmasının oluşturduğu veya sizin seçtiğiniz parçalardan oluşan bir bilgisayardır toplama bilgisayarlar. Toplama bilgisayarlarda dikkat edilecek husus ise her parçada kaliteli ve performanslı bir marka seçmektir.

Şimdi dilerseniz bilgisayarın parçalarına bir gözatalım...


--------------------------------------------------------------------------------

Anakart (mainboard) bilgisayarın herşeyi diyebiliriz. Birçok parça üstüne takılır ve bu parçalar arasında iletişimi sağlar. Anakart alırken kesinlikle kaliteli markalar tercih edilmesi ileride yaşayacağınız sorunları en aza indirir. Asus, Gigabyte, Abit, Aopen gibi anakartlar listenizin başında gelecek marklar olsun. Bu markaların en ucuz modelleri bile çok stabil ve performanslı çalışmaktadırlar. Anakart fiyatları 50$ ile 300$ dolar arasında değişmektedir. Daha pahalı nadir modeller de mevcuttur. Şu anda alınabilecek ortalama iyi bir anakart ise 120$ civarındadır. Anakart alırken gözönünde tutmanız gereken noktalar ise şunlardır:
1- Aşağıda gördüğünüz beyaz PCI yuvalarının olabildiğince çok olmalarına dikkat edin. Böylece fax-modem, tv-kartı, ses kartı gibi parçalar takarken boş yuva bulma sorununuz ortadan kalkar. Bazı ucuz modeller aşağıda kartdan daha az PCI yuva sunarlar.
2-Anakartların önemli bir parçasıda chipset'leridir. INTEL, VIA, SIS gibi değişik alternatifler mevcuttur. Intel chipsetleri tercih etmeniz daha yararlıdır. (Örnek i845)
3-Eğer ses konusunda hasta değil iseniz, anakartınızı ses chipli modellerden tercih edebilirsiniz. Ekstra ses kartı almaktan kurtularak, daha ekonomik bir çözüm sağlarsınız.
4- Bilgisayarlarda artık daha fazla USB girişlerini kullanan cihazlar boy göstermektedirler. Bu yüzden alacağınız anakartta USB girişlerinin fazla olmasına dikkat ediniz.


--------------------------------------------------------------------------------

İkinci inceleyeceğimiz parça CPU (işlemci): İşlemci bilgisayarınızın tüm işlemlerini yapan ve hızını belirleyen en önemli parçadır. Şu anda Pentium 4 işlemciler yaygındır. İşleciyi en kadar hızlı modellerden seçerseniz bilgisayarınız o derecede hızlı olacaktır. Piyadasa Intel ve AMD marka işlemcileri bulabilirsiniz. Ancak en çok Intel marka işlemciler yaygındır. İşlemciler de en büyük sorun ısınma sorunudur. Bunun için üstlerine fan takılır. Bu fanlarında kaliteli olması gerekir. Eğer fan görevini iyi yerine getiremezse işlemci yanabilir.


--------------------------------------------------------------------------------

Sıradaki parçamız ise RAM: RAM için bilgisayarın geçici hafızası diyebiliriz. Bilgisayarda bir programı çalştırdığınız zaman bilgiler harddiskten alınıp ram'a aktırılarak size ulaştırılır. Bilgisayarın hızını etkileyen ikinci önemli parçadır. Örnek olarak Windows XP ortalama 128 MB RAM istemektedir. Eğer bilgisayarınızda 128 MB ram var ise windows açıldıktan sonra programlarınıza çok az yer kalır demektir. Bilgisayar Ram'da yeterince boş yer bulamazsa harddiski ram gibi kullanır. Harddisk ram'a göre yavaşi olduğu için bu da performans düşmesi demektir. RAM harddiske göre 300 kat daha hızlıdır. Şu anda bir bilgisayarda 256 MB olması o bilgisayarın rahat çalışması için yeterlidir. Sadece mühendislik, animasyon vs uygulamalarda daha fazla ram gerekir. Bilgisayarınızdan performans alamıyorsanız ilk önce ram'ınıza bakın. eğer 32, 64 Mb ram'ınız varsa mutalaka ram ekleyin. Makineniz daha rahat çalışıp, harddiskin sürekli çalışma sesi azalacaktır. Piyasada SDRAM, DDRAM, RDRAM gibi seçenekler bulunmaktadır. SDRAM daha az performanslı olmasına rağmen uzun süredir standart, stabil, ekonomik bir ram türüdür. Şu anda 256 MB SDRAM 70$ dolar civarındadır. Ram'ler hassas parçalardır. Özellikle statik elektrikten etkilenirler. Ram ile uğraşırken önce kendinizi topraklayın. Bir metala deyin mesela. Ayrıca chiplerine deymemeye çalışın. Eğer ram'a zarar verirseniz bilgisayarınız çalışırken bir sürü program hataları ile karşılaşabilirsiniz.


--------------------------------------------------------------------------------

Evet işte depomuza sıra geldi Harddisk: Harddisk bilgisayarımızda programlarımızı barındıran depodur. Bilgisayarın elektriği kapandığında bile programlar hala saklanır. İstediğimiz zaman bize programlara ulaşma şansı verir. Zaman geçtikçe ihtiyaç doğrultusunda harddisklerin kapasiteleri müthiş arttı. Şu anda 20-40 GB harddiskler tutuluyor. Yakın bir zamanda çıta yükselecek her zamanki gibi. Ayrıca 20 ile 40 GB arasındaki fiyat farkı da çok az. Harddisk alırken özellikle 7200 rpm ve ATA-133 veriyolu destekli hızlı harddiskleri tercih ediniz. Marka olarak Matrox, Seagate, Quantum, Samsung, Western Digital gibi iyi markaları tercih edebilirsiniz.


--------------------------------------------------------------------------------

Ekran (Monitör): Bilgisayarın yaptığı işlemcileri görmemizi sağlayan birime ekran (monitör) denir. Monitörler çeşitli büyüklüktedirler. 15, 17, 21 inc gibi. Şu anda piyasada daha çok 17 inç monitörler yaygındır. Monitör alırken dikkat etmeniz gereken şey yine markadır. Philips, LG, Hyundai gibi markaları tercih edebilirsiniz. Oyunlara çok düşkün ve paranız varsa bu markaların daha üst modelleri de mevcuttur. Örnek olarak Philips 17 inç modeli yaklaşık 156$'dır.


--------------------------------------------------------------------------------

Ekran Kartı : Bilgisayarda görüntüyü işleyen kart ekran kartıdır. İşlemleri yapar ve ekranda görmemizi sağlar. Şu anda piyasada 32, 64 hatta 128 Mb hafızalı ekran kartları bulunmaktadır. Hafızası en kadar fazla olursa görüntü daha çabuk, akıcı ve net olur. Özellikle de oyunlarda ekran kartı çok önemlidir. Ekran kartları 30 dolardan başlayıp 500 dolar ve hatta yukarısına kadar çıkabilmektedir. Ancak 80$-100$'a iyi bir kart alınabilir. Oyunlarda üst düzey perfomans, ayrıntı bekliyor iseniz kesinin ağzını açıp 200-300 $'a ekran kartı alabilirsiniz. Geforce 2 MX-400 chipli ekran kartları piyasada yaygındır ve bilgisayarınıza alabileceğiniz iyi bir seçenektir. ATI, Asus, Winfast, Abit, Gigabyte gibi markaları tercih edebilirsiniz. Para konusunda probleminiz yoksa TNT-2 M64 chipli kartlardan artık uzak durun.


--------------------------------------------------------------------------------


CD-ROM : CD-ROM artık neredeyse her bilgisayarda olan bir parça. Müzik, VCD, Program CD'lerini çalıştırabileceğiniz önemli bir parça. CD-ROM alırken öncelikle yine markaya dikkat ediniz. 52 hızlı LG, Asus, Aopen gibi markaları tercih ediniz. Özellikle LG 52X çok uyumlu, performanslı, sorunsuz bir markadır. Şu anda örnek olarak 52X LG CD-ROM 35$'dır.

  


--------------------------------------------------------------------------------


Ses Kartı : Bilgisayarı canlı tutan en iyi parçadır ses kartı. Müzik dinlememizi, oyunların seslerini duymamızı sağlar. Onsuz hayat çok sıkıcı olurdu. Eğer dvd, oyun çılgınlığınız yok ise anakart alırken ses chipli modelini seçerek 15-20$'dan kurtulabilirsiniz. Ama 3 boyutlu ses gerçeklik arıyorsanız 5 çıkışlı ses kartları işinizi görecektir. Ancak keseyi açmanız kaçınılmazdır.

  


--------------------------------------------------------------------------------

  

Klavye (Keyboard) : Klavye bilgisayar bilgi girişinizi sağlayan birimdir. Klavye alırken yine markaya özen gösterin. Ayrıca klavyenin ergonomik olmasına da dikkat edin. Microsoft, Samsung gibi markaları tercih edebilirsiniz.

  


--------------------------------------------------------------------------------

Fare (Mouse) : Fare ile bilgisayarda programlarda çalışırken rahatlıkla seçimler yapabilirsiniz. Fare alırken yine marka seçimine dikkat edin. Eğer çok ucuz fare alırsanız ok çabul bozulup sizi çıldırtacağı kesindir. A4 marka mouse'lar hem ucuz hem de sağlamdır. Ama daha kaliteli isterseniz microsoft'un faresini alabilirsiniz.

  


--------------------------------------------------------------------------------

Disket Sürücü (Floppy) : Disket sürücü disketler aracılığıyla başka bir yere programınızı taşımanızı veya bir programı yüklemenizi sağlar. Marka olarak SONY, Mitsumi, NEC tercih edilebilir.


--------------------------------------------------------------------------------


Kasa : Kasa bilgisayarın dış kalkanı diyebiliriz. Anakart kasaya sabitlenir. Kasa güç kaynağını da içerir. Ayrıca CD-ROM, Harddisk, Disket Sürücü gibi parçalarda kasaya sabitlenir. Kasa alırken çok fazla para harcamanıza gerek yok. Sadece güç kaynağının yüksek çıkış gücüne sahip olduğuna dikkat edin. Özellikle yeni Pentium 4 işlemcili bilgisayarlar 300W'lık güç kaynağına ihtiyaç duyarlar. Dik ve yatık kasa almanız size kalmış. Ancak dik kasalar daha yaygındır.

  


--------------------------------------------------------------------------------


TV Kartı: Bilgisayarda televizyon izlemek için tv kartı almanız gerekiyor. TV kartı almak isteyenlere birkaç uyarımız olacak. TV kartının kendi anteni yoktur. Bu yüzden evde ikinci bir tv kablosu çekmeniz gerekir bilgisayarın arkasına. Ayrıca kablolu yayınınız varsa elbette daha iyi net görüntü alırsınız. Piyasada FLY, Pixelview, Avermedia gibi markalar vardır. Fly ucuz bir çözümdür ancak problemlidir. Avermedia'dan kesinlikle şaşmayın. Çok kaliteli ürünleri olan Avermedia her türlü istediğiniz işi görür ve sorunsuzdur. Yeni modeli ile bilgisayarınıza dışarıdan görüntü alarak MPEG2 formatında sıkıştırma yapabilir.

  


--------------------------------------------------------------------------------

Fax-Modem : Özellikle internete ulaşmanızı sağlayan en önemli parça fax-modem'dir. Fax-modem alırken kaliteli alırsanız uyumsuzluk, hattan düşme gibi birçok konuda daha az sorun yaşarsanız. Piyasada Conexant chipli birçok ucuz modem satılmaktadır.Fiyatları yaklaşık 15 dolar civarıdır. Ekonomik olmakla birlikte iyi bir donanım isterler ve sorunludurlar. Sorunsuzluk istiyorsanız Apache fax-modemden vazgeçmeyin. Apache hard (donanım) modemdir. Kendi işini kendi görür ve işlemciye yükü çok azdır. Ayrıca çok uyumludur. Apache modem Pentium 133 işlemcisinden itibaren tüm sistemlerde rahatlıkla kullanılır. Diğer Conexant gibi modemler ise işlemci gücü olarak çok daha fazlasını isterler. Apache fax-modem yaklaşık 35-40$'dır.

theironman
24-06-2005, 22:23   |  #2  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

kaynak?

jaina
25-06-2005, 17:51   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,406 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2004

Birde alınma ancak biraz eski bir rehber gibi geldi, Sd ram tavsiye ediyor yani....

theironman
26-06-2005, 09:11   |  #4  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

biraz güncelliğe ihtiyacı var yani...

theironman
26-06-2005, 09:12   |  #5  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

biraz güncelliğe ihtiyacı var yani, bir de kaynak konusunda ısrar ediyorum, umarım söylersin.

safri
26-06-2005, 14:52   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
278 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2004

Varan bir... Kasa alırken çok fazla para harcamanıza gerek yok o da ne demek.İyi valla 25 dolarlık kasa alalım oem üzerinde 300 watt yazan kolpadan , aslında şehir gerilimini bile kaldıramayan, sonra yandı gülüm keten helvalar , anakartlar, işlemciler...

Varan iki...Özellikle internete ulaşmanızı sağlayan en önemli parça fax-modem'dir Arkadaşın adsl devriminden, yaklaşık 600.000 abonesinden 256 kbit en az veri aktarımından yada sky runner gibi 2 gbit hızda internetten haberi yok galiba,ya da haberi varda bağlantı hızı düşük galiba arkadaşın...

Varan 3...Disket sürücü disketler aracılığıyla başka bir yere programınızı taşımanızı veya bir programı yüklemenizi sağlar. Disket sürücümü,disket sürücü neydi ya ???..Hayda, adamlar notebooklarda çoktan kaldırdılar şu anda kaç tane bilgisayarda var bilmiyorum. 1.44 MB da ne acaba ; o büyüklükte program yazıyorlarmı hala,benim temporary internet files daki dosyalarım 15 mb tutuyor diskete sığarmı acaba kardeş:)))

Varan 4...CD-ROM artık neredeyse her bilgisayarda olan bir parça Neredeyse doğru bir kelime, önceden kelimesiyle pekiştirseydin daha iyi olurdu.Arkadaşım double layer dvd yazıcılar var sen hala ordamısın,yoksa 1994 yılındanmı mektup yazıyorsun bize...

Buna varan bile diyemeyeceğim..Bomba bomba...TNT-2 M64 chipli kartlardan artık uzak durun. Fransızların bir kalıp cümlesi var okunduğu gibi yazıyorum arkadaşın fransızcası iyi nasıl olsa:)) Pardonemua monşeri.Akıl küpüm ; allahtan voodoo falan önermedin ya saolasın ben en son tnt 2 mi çerçevelettim astım duvara inan..Arkadaşlar benden size tavsiye lütfen herkeste bulunduğuna emin olduğum!!! geforce 2 mx 440 larınızı değiştirin artık , Radeon diye bir şeyy:)) çıkmış ; atimiymiş , neymiş bir bakıverin 56 kpbs lik internetinizle

Varan 5 i geçiyorum.Buna çam devirme diyorum.Sevgili arkadaşımız monitör öneriyor bizlere sağolsun sony yok samsung yok galibi aklına gelmedi olur o kadar...

Varan bilmem kaç...Ayrıca 20 ile 40 GB arasındaki fiyat farkı da çok az. Galiba hard diskten bahsediyor dimi canlar,ve diyorki yaygın olan 20 40 gbmış, benim en son aldığım hard disk 40 gb'tı nedenmi 160 gb lık seagate'im bad sector yedi onu beklerken aldım düşünün yani zaman geçsin diye :)))... Harddisk alırken özellikle 7200 rpm ve ATA-133 veriyolu destekli alın diyor...yani bir konuda tutturmuş 7200 rpm diye.Arkadaşım aloo serial ata 2 geliyor ne idesi ne atası, ne 133'ü...

Bomba...Şu anda bir bilgisayarda 256 MB olması o bilgisayarın rahat çalışması için yeterlidir.  Meali ram oluyor arkadaşlar bu cümlenin...Benim ekran kartım 256 mb ; ram'imi sorarsanız 1024 mb şimdi 2x1024 almayı düşünüyorum corsair yada kingston, "laf ola beri gele" arkadaşın bu cümlesine iyi giderdi...

Yani velhasıl kelam sana benden bir büyük tavsiyesi arkadaş ;  ne olursun bize bir daha satınalma rehberi hazırlama çünkü bu rehberdeki parçaları bulmamız biraz zor olacak...
Son olarak arkadaşlar ;benim commodore amiga , shab lorenz marka televizyonuma görüntü vermiyo ne önerirsiniz:)))))))))

Son Düzenleme: safri ~ 26 Haziran 2005 15:30
safri
27-06-2005, 17:00   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
278 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2004

Arkadaştan daha hala ses yok , küstürdüm galiba ama duramadım abi ne yapıyım ; güncellenmiş bilgilerle yeniden bekliyoruz seni.Ha birde katıldığım bir konu ; zaten forumunuda açmıştım , bütün bilgisayarlar toplamadır kardeş buna katılırım sonuna kadar, diğerlerine katıla katıla güldüğüm kadar...CoolKahkahaGülümseme[:o)]ÜzgünGöz kırpma[8)][:0][:I]

Son Düzenleme: safri ~ 27 Haziran 2005 17:00
ozkankirimi
27-06-2005, 17:33   |  #8  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
16 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2005

Ben bunları genel bilgi olsun diye koydum adslnin var olduğunu var olduğunu ben de biliyorum.Kaynak konusuna gelince 2000 yılında bir gaztede yazdığım makaledendi.

Erkulkazim
28-06-2005, 07:45   |  #9  
Üye
Teşekkür Sayısı: 1
96 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2005

---SAFRİ---
Çok Biliyosun Galiba? Sorabilirmiyim? Arkadaşın Önerdiği Parçalarla En Rahat Çalışmayan İşletim Sistemi Hangisi Acaba????
İkincisi Bilgisayar Sadece Bir Oyun Aracı Değildir O Şekildede Düşünebilirsin...
????????????????????????????????????????????????????????????????????

Özkan Seninde Eline Sağlık iyi bir iş Yaptın Ama Bence Bu Şekil Bir Bilgisayar Bu Çok Bilmiş Arkadaş için Olmasada Yeni Başlaanlar,Muhasebe,Programcı,Veri Depolaması fazla Olmayan Her Yerde En idealidir....

Son Düzenleme: Erkulkazim ~ 28 Haziran 2005 07:49
safri
28-06-2005, 11:42   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
278 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2004

Arkadaşım göz var izan var cdrom artık her bilgisayarda kullanılan bir parça ne demek .Olmayan kaç tane bilgisayar var.Disket sürücünü kurtarma disketi olarak en son ne zaman kullandın,onun dışında kaç defa kullandın,tnt2 ekran kartını en son ne zaman gördün arkadaşım.Çok bilmişlik değil sadece insanlara uyarılarda bulunurken satınalma rehberi hazırlarken daha dikkatli olunmalı.

  Arkadaş eğer bu modüllerin ne işe yaradığını ;bilgisayara yeni başlayanlara yazsaydı daha bilgi verici olurdu.Böyle satınalma rehberimi olur.Bilgisayar terimleri sözlüğü yapsa daha şekilli olurdu.

  İkincisi ben ordakilerin hepsini espritüel bir bakış açısıyla yazdım biraz gülelim diye.Anlatabildim mi.Bozulmana hiç gerek yok

Eyüp Korkusuz
28-06-2005, 11:46   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,077 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2004
alıntı:
Gönderen : Erkulkazim

---SAFRİ---
Çok Biliyosun Galiba? Sorabilirmiyim? Arkadaşın Önerdiği Parçalarla En Rahat Çalışmayan İşletim Sistemi Hangisi Acaba????
İkincisi Bilgisayar Sadece Bir Oyun Aracı Değildir O Şekildede Düşünebilirsin...
????????????????????????????????????????????????????????????????????

Özkan Seninde Eline Sağlık iyi bir iş Yaptın Ama Bence Bu Şekil Bir Bilgisayar Bu Çok Bilmiş Arkadaş için Olmasada Yeni Başlaanlar,Muhasebe,Programcı,Veri Depolaması fazla Olmayan Her Yerde En idealidir....


Tartışılacak başlıklarda üslup ve hitabımıza dikkat edelim amacımız polemik çıkartmak değil bilinmesi gerekenleri tartışmak...