Abilerim Ben Şu Aşağıdaki Yazanlardan Şu an Orta Dereceli Ve Yüksek Dereceli Olarak Bildiklerim var Ve Çok Çok Çok Meraklıyım Yani Anında Öğretilenleri Anlarım ...
Ancak Bu Bilgisayar Teknikerliğini Dışarıdan Bitirme Gibi İmkanım Varmı Ben Orta Son sınıftayım Hem Örn : Sağlık Meslek Lisesine Gidip Hemde Dışarıdan Bilgisayar Donanım Teknikerliği Okuyabilirmiyim ?
Bilgisayar Teknikeri ;
TANIM
Bilgisayarları ve bilgisayar çevre birimlerini kuran, çalıştıran, bakım ve onarımını yapan kişidir.
GÖREVLER
Bilgisayardonanım teknikerleri; bilgisayar mühendisinin gözetimi vedenetimialtında;Bilgisayar sistem kuruluşu için araştırma, planlama vekuruluşugerçekleştirme aşamalarının her birinde kendisine verilen şuGÖREVLERiyapar,Network bilgisayar sistemlerinin analizlerini yaparakağ yapısınıçıkarır, sistemi kurar ve çalıştırır,Kişisel (bireysel) venetworkbilgisayar ortamlarının bakımını ve varsa arızaların tespitedilerekonarımını yapar,Sistemlerin güncelleştirilmesinde gerekliolanbirimlerin (bellek, harddisk, diğer kartlar) seçimini yaparaksistememonte eder ve çalışır hale getirilmesini sağlar,Bilgiişlemmerkezlerinde gerekli donanım ve ağ güvenliğiişleriniyürütebilir,İşletim sistemlerini kurar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Elektronikölçü aletleri(volt,gerilim ölçme, akım ölçme, dirençölçme),Osiloskop(elektronik sinyallerin analizinde kullanılan alet),
Ağ kablosu testcihazı vb.,Elektronikçi tipi takımları (pense, kargaburun, cımbız,çeşitli tornavidalar),Özel entegre söküm ve lehimlemealetleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bilgisayardonanım teknikeri olmak isteyenlerin;Matematik ve fiziğeilgili ve bualanda başarılı,Şekil ilişkilerini görebilme yeteneği vemantığıgüçlü,Sorumluluk sahibi ve dikkatli,Ayrıntıya dikkatedebilen,kimselerolmaları gerekir.Yabancı dil bilgisi meslektebaşarıyı artırıcı birözelliktir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bilgisayardonanım teknikerleri; genellikle kapalı, temiz, bolışıklı ve klimalıortamlarda çalışırlar. Ağ yapılandırılmasıçalışmalarında tırmanma,eğilme, uzanma vb. hareketleri sıklıklayaparlar, bina içinde veyadışında, tozlu kirli ortamlarlakarşılaşırlar.Herhangi bir bilgisayarfirmasının bölge sorumluluğundaçalışıldığında, diğer illere, bölgeleregidileceğinden sıklıkla seyahatetmeleri gerekir.
Çalışırken mühendisler, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bilgisayardonanım teknikerleri kamu sektörüne ait bilgisayarkullanılan bütünkuruluşlarda çalışabildiği gibi, mali ve finanssektörü, iletişimsektörü vb. özel şirketlerin, bankaların bilgi işlemmerkezlerinde işbulabilirler. Kendi adlarına işyeri açabilirler.Bilgisayar satış veteknik destek hizmeti veren firmalarda teknikservis elemanı olarakgörev alabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslekeğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının“BilgisayarDonanım” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının“BilgisayarTeknolojisi ve Programlama” olarak değişmesi nedeniyle,“BilgisayarDonanım” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenleDMeslek Eğitimibölümünde bulunan bilgiler “Bilgisayar Donanım” bölümüeğitimininverildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslekliselerinin Bilgi İşlem, Bilgisayar, Bilgisayar Donanım,Bilgisayarİşletimi, Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği, BilgisayarYazılımbölümlerinden mezun olanlar “Bilgisayar Donanım” ön lisansprogramınasınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahipolduklarıtakdirde yerleştirilebilirler.Meslek liselerinin sınavsızgeçiş içinbelirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerdenmezunolanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjankalırsa ekyerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSSpuanlarına göreyerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYMBaşkanlığıncayapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli“EşitAğırlıklı (EA1)” puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitiminsüresi 2 yıldır.Eğitim süresince öğrencilere; matematik,fizik,bilgisayar, temel elektronik, dijital elektronik, bilgisayarlıtasarım,bilgisayar donanım, işlem kontrol, programlama, mikroişlemciler,bilgisayar sistem arıza, bilgisayar ağları gibi meslekderslerininyanında, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri veİnkılap Tarihi gibigenel kültür dersleri verilmektedir. Ayrıca, 1.Sınıfta 8 hafta , 2.Sınıfta 4 hafta işletmelerde yaz stajıyaptırılmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
“BilgisayarDonanım” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYMtarafındanaçılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde;
Bilgisayar,BilgisayarMühendisliğiBilgisayar Öğretmenliği,BilgisayarSistemleriÖğretmenliği,Bilgisayar Teknolojisi ve BilişimSistemleri,Bilgisayar veEnformasyon Sistemleri,Bilgisayar veEnformatik,Bilgisayar ve KontrolÖğretmenliği,Bilgisayar ve ÖğretimTeknolojileriÖğretmenliği,Enformatik,İstatistik veBilgisayarBilimleri,MatematikBilgisayar,Uygulamalı MatematikveBilgisayar,BilgisayarEnformatik lisans programlarına dikeygeçişyapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Bilgisayar Öğretmeni,Bilgisayar Programcısı,Elektronik TeknikeriKontrol Sistemleri Teknikeri
BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU
Meslekieğitim süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi veYurtlarKurumunun sağlamış olduğu öğrenim kredisi ve yurthizmetlerindenfaydalanırlar. Vakıfların, kamu ve özel kurum vekuruluşlarınınsağladığı burslardan yararlanabilirler.Ankara, İstanbul,İzmir gibibüyük illerde ders saatleri dışında özel şirketlere, kısazamandatamamlanması zorunlu projelerde destek verme konusunda parttimeçalışmaolanağı bulabilmektedirler. Eğitim sonunda; kamu sektöründeçalışanlar657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylıkalırlar.Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlardaartışgöstermektedir.Özel şirketlerde çalışıldığında ücretleranlaşmalaragöre belirlenmektedir. Genellikle ilk işe başlayışta asgariücretin1,52 katı civarında ücret alınmaktadır. Deneyimi olanlardakazançasgariücretin 45 katına ulaşmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgiliEğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü AnkaraMeslek DanışmaMerkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunanTürkiye İş Kurumu İlve Şube Müdürlükleri.