Bilgisayar Donanım Teknikerliği ...

Erhan Tiryakioğlu
02-11-2009, 19:40   |  #1  
Erhan Tiryakioğlu avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
4,716 mesaj

Abilerim Ben Şu Aşağıdaki Yazanlardan Şu an Orta Dereceli Ve Yüksek Dereceli Olarak Bildiklerim var Ve Çok Çok Çok Meraklıyım Yani Anında Öğretilenleri Anlarım ...

Ancak Bu Bilgisayar Teknikerliğini Dışarıdan Bitirme Gibi İmkanım Varmı Ben Orta Son sınıftayım Hem Örn :  Sağlık Meslek Lisesine Gidip Hemde Dışarıdan Bilgisayar Donanım Teknikerliği Okuyabilirmiyim ?

Bilgisayar Teknikeri ;

TANIM
Bilgisayarları ve bilgisayar çevre birimlerini kuran, çalıştıran, bakım ve onarımını yapan kişidir.
GÖREVLER
Bilgisayardonanım teknikerleri; bilgisayar mühendisinin gözetimi vedenetimialtında;Bilgisayar sistem kuruluşu için araştırma, planlama vekuruluşugerçekleştirme aşamalarının her birinde kendisine verilen şuGÖREVLERiyapar,Network bilgisayar sistemlerinin analizlerini yaparakağ yapısınıçıkarır, sistemi kurar ve çalıştırır,Kişisel (bireysel) venetworkbilgisayar ortamlarının bakımını ve varsa arızaların tespitedilerekonarımını yapar,Sistemlerin güncelleştirilmesinde gerekliolanbirimlerin (bellek, harddisk, diğer kartlar) seçimini yaparaksistememonte eder ve çalışır hale getirilmesini sağlar,Bilgiişlemmerkezlerinde gerekli donanım ve ağ güvenliğiişleriniyürütebilir,İşletim sistemlerini kurar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Elektronikölçü aletleri(volt,gerilim ölçme, akım ölçme, dirençölçme),Osiloskop(elektronik sinyallerin analizinde kullanılan alet),
Ağ kablosu testcihazı vb.,Elektronikçi tipi takımları (pense, kargaburun, cımbız,çeşitli tornavidalar),Özel entegre söküm ve lehimlemealetleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bilgisayardonanım teknikeri olmak isteyenlerin;Matematik ve fiziğeilgili ve bualanda başarılı,Şekil ilişkilerini görebilme yeteneği vemantığıgüçlü,Sorumluluk sahibi ve dikkatli,Ayrıntıya dikkatedebilen,kimselerolmaları gerekir.Yabancı dil bilgisi meslektebaşarıyı artırıcı birözelliktir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bilgisayardonanım teknikerleri; genellikle kapalı, temiz, bolışıklı ve klimalıortamlarda çalışırlar. Ağ yapılandırılmasıçalışmalarında tırmanma,eğilme, uzanma vb. hareketleri sıklıklayaparlar, bina içinde veyadışında, tozlu kirli ortamlarlakarşılaşırlar.Herhangi bir bilgisayarfirmasının bölge sorumluluğundaçalışıldığında, diğer illere, bölgeleregidileceğinden sıklıkla seyahatetmeleri gerekir.
Çalışırken mühendisler, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bilgisayardonanım teknikerleri kamu sektörüne ait bilgisayarkullanılan bütünkuruluşlarda çalışabildiği gibi, mali ve finanssektörü, iletişimsektörü vb. özel şirketlerin, bankaların bilgi işlemmerkezlerinde işbulabilirler. Kendi adlarına işyeri açabilirler.Bilgisayar satış veteknik destek hizmeti veren firmalarda teknikservis elemanı olarakgörev alabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslekeğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının“BilgisayarDonanım” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının“BilgisayarTeknolojisi ve Programlama” olarak değişmesi nedeniyle,“BilgisayarDonanım” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenleDMeslek Eğitimibölümünde bulunan bilgiler “Bilgisayar Donanım” bölümüeğitimininverildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslekliselerinin Bilgi İşlem, Bilgisayar, Bilgisayar Donanım,Bilgisayarİşletimi, Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği, BilgisayarYazılımbölümlerinden mezun olanlar “Bilgisayar Donanım” ön lisansprogramınasınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahipolduklarıtakdirde yerleştirilebilirler.Meslek liselerinin sınavsızgeçiş içinbelirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerdenmezunolanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjankalırsa ekyerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSSpuanlarına göreyerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYMBaşkanlığıncayapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli“EşitAğırlıklı (EA1)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitiminsüresi 2 yıldır.Eğitim süresince öğrencilere; matematik,fizik,bilgisayar, temel elektronik, dijital elektronik, bilgisayarlıtasarım,bilgisayar donanım, işlem kontrol, programlama, mikroişlemciler,bilgisayar sistem arıza, bilgisayar ağları gibi meslekderslerininyanında, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri veİnkılap Tarihi gibigenel kültür dersleri verilmektedir. Ayrıca, 1.Sınıfta 8 hafta , 2.Sınıfta 4 hafta işletmelerde yaz stajıyaptırılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME
“BilgisayarDonanım” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYMtarafındanaçılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde;
Bilgisayar,BilgisayarMühendisliğiBilgisayar Öğretmenliği,BilgisayarSistemleriÖğretmenliği,Bilgisayar Teknolojisi ve BilişimSistemleri,Bilgisayar veEnformasyon Sistemleri,Bilgisayar veEnformatik,Bilgisayar ve KontrolÖğretmenliği,Bilgisayar ve ÖğretimTeknolojileriÖğretmenliği,Enformatik,İstatistik veBilgisayarBilimleri,MatematikBilgisayar,Uygulamalı MatematikveBilgisayar,BilgisayarEnformatik lisans programlarına dikeygeçişyapabilirler.

BENZER MESLEKLER
Bilgisayar Öğretmeni,Bilgisayar Programcısı,Elektronik TeknikeriKontrol Sistemleri Teknikeri
BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU
Meslekieğitim süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi veYurtlarKurumunun sağlamış olduğu öğrenim kredisi ve yurthizmetlerindenfaydalanırlar. Vakıfların, kamu ve özel kurum vekuruluşlarınınsağladığı burslardan yararlanabilirler.Ankara, İstanbul,İzmir gibibüyük illerde ders saatleri dışında özel şirketlere, kısazamandatamamlanması zorunlu projelerde destek verme konusunda parttimeçalışmaolanağı bulabilmektedirler. Eğitim sonunda; kamu sektöründeçalışanlar657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylıkalırlar.Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlardaartışgöstermektedir.Özel şirketlerde çalışıldığında ücretleranlaşmalaragöre belirlenmektedir. Genellikle ilk işe başlayışta asgariücretin1,52 katı civarında ücret alınmaktadır. Deneyimi olanlardakazançasgariücretin 45 katına ulaşmaktadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgiliEğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü AnkaraMeslek DanışmaMerkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunanTürkiye İş Kurumu İlve Şube Müdürlükler
i.

hyypia
02-11-2009, 19:50   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
100 mesaj

Öle bişey olma olasılığı su şekilde belki mümkün olabilir, senin dediğin bilgisayar teknikerliği bir lisenin bölümü oyüzden o liseye gitmeden bu ünvanı en azından diplomayı alamayabilirsin. Bilgisayar Tekniikerliğini diplomanı o Okulun o bölümünü bitirdiğinde alırsın. ancak sağlık meslek lisesine gidipte dışarıdan alacagın belge buna benzer bi sadece sertifika olabilir. Bildiğim kadarıyla.

alper8118
02-11-2009, 20:35   |  #3  
Yıllanmış Üye
553 mesaj

herpimiz bu konulara çok meraklıyız hepimiz çok istiyoruz ancak bgn bilgisayar bölümünü üniversitede kazanmak çok kolay vede iş bulman çok zor türkiye bu konudan geri kalmış bir ülke türkiyede bu iş yaparsan korsan cd kopyalarsız millete yüksek farkla pc satarsın parçe değiştirirsin parlak geleceğin olmaz onun yerine istemesende doktorluk oku sonra tekrar üniversite pc oku hem aç kalmassın doktorluktan al parayı pc ver BİLGİSAYAR BÖLÜMÜNE GİRMEK ÇOK KOLAY önüne gelen giriyor bu yüzden sen en iyisi hayallerini bnm gibi bir kenara at gerçekten çalış bi doktor v.s. ol

Erhan Tiryakioğlu
02-11-2009, 21:11   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
4,716 mesaj
Alıntı: alper8118  
herpimiz bu konulara çok meraklıyız hepimiz çok istiyoruz ancak bgn bilgisayar bölümünü üniversitede kazanmak çok kolay vede iş bulman çok zor türkiye bu konudan geri kalmış bir ülke türkiyede bu iş yaparsan korsan cd kopyalarsız millete yüksek farkla pc satarsın parçe değiştirirsin parlak geleceğin olmaz onun yerine istemesende doktorluk oku sonra tekrar üniversite pc oku hem aç kalmassın doktorluktan al parayı pc ver BİLGİSAYAR BÖLÜMÜNE GİRMEK ÇOK KOLAY önüne gelen giriyor bu yüzden sen en iyisi hayallerini bnm gibi bir kenara at gerçekten çalış bi doktor v.s.
Tamam Abi SEn Gibi Hayallerimi Bir Kenara Atıyorum, Attım Bile ...

Banned
02-11-2009, 21:17   |  #5  
Banlandı
1,256 mesaj

İnsanın hevesini kırmakta çok iyisiniz ha!

Son Düzenleme: KaaN96 ~ 02 Kasım 2009 21:18
Erhan Tiryakioğlu
02-11-2009, 21:38   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
4,716 mesaj

Gerçekler Acıdır Demişler :) ...

CapanQGLU
02-11-2009, 21:54   |  #7  
CapanQGLU avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,511 mesaj

Erhan herkese bakıp hayallerini atacaksan ohooo...
Seninde sonunu iyi görmüyorum.

Erhan Tiryakioğlu
02-11-2009, 22:06   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
4,716 mesaj
Alıntı: CapanQGLU  
Erhan herkese bakıp hayallerini atacaksan ohooo...
Seninde sonunu iyi görmüyorum.
Mehmet Abi Diğer Abi Doğru Söylüyor Ancak ...

Ayrıca Ben Artık Blgisayarı Bırakacağım Hiç Kendimi Geliştirmeyeceğim DEmiyorum ki Sadece Bilişim Bölümü Okumayacağım, İş İmkanı Yok Diyorum ...

Sonumu Niçin İyi Görmüyorsunuz Anlamadım Artık Alıştık Sizin Bu Sözcüklerinize SAnırım Çoğu Kişiye Bunu Söylüyorsunuz ...

Yinede Yorum İçin Teşekkürler ...

hyypia
04-11-2009, 02:26   |  #9  
Yıllanmış Üye
100 mesaj

Bilişim sektöründe iş mi yok anlmadım:) Çağımız bilişim sektörü zaten oraya doğru da gidiyor. En kötüsünden nalbur bile gelir giderlerini pc il (eta) tutuo bu çok basit bi örnek sen bu programı bile bilsen önceliklisin ki günümüzde bilgisayar ve bilişim diğer bütün sektörlerin hep bi tarafında vardır. inşaat,işletme... vesaire vesairee. şonuç olarak işini iyi yaparsan bilişim sektöründe herzman iş bulursun.

hyypia
04-11-2009, 02:32   |  #10  
Yıllanmış Üye
100 mesaj
Alıntı: alper8118  
herpimiz bu konulara çok meraklıyız hepimiz çok istiyoruz ancak bgn bilgisayar bölümünü üniversitede kazanmak çok kolay vede iş bulman çok zor türkiye bu konudan geri kalmış bir ülke türkiyede bu iş yaparsan korsan cd kopyalarsız millete yüksek farkla pc satarsın parçe değiştirirsin parlak geleceğin olmaz onun yerine istemesende doktorluk oku sonra tekrar üniversite pc oku hem aç kalmassın doktorluktan al parayı pc ver BİLGİSAYAR BÖLÜMÜNE GİRMEK ÇOK KOLAY önüne gelen giriyor bu yüzden sen en iyisi hayallerini bnm gibi bir kenara at gerçekten çalış bi doktor v.s.
Bugün bi Bilgisayar Mühendisliği'nin puanı çok çok yüksektir. Dersaneye gidip iyi hazırlanırsan Bilgisayar Öğretmenliğini Kaznabilirsin Belkide Mühendisliğini. Keza şuanda dikey geçiş puanları bile bi inşaat mühendisliğinden çok çok fazladır. Tüm bu kadar zorluktan sonra kazanıpta bitirebilirsen ne mutlu sana.

Son Düzenleme: hyypia ~ 04 Kasım 2009 02:34
LiverpooL
04-11-2009, 03:25   |  #11  
Yıllanmış Üye
234 mesaj

en kısa yolu bir dükkan açmak ((: kendi dükkanının teknikeri olmak .. pc toplarsın , parça satarsın , hatta ikinci el alım satım ..

hyypia
04-11-2009, 17:05   |  #12  
Yıllanmış Üye
100 mesaj

evet bu gayet mantıklı:) Diploamayı alıp Kendi dükkanın açıp gelişmek,büyümekk ve daha da büyümek. Belki gün gelir bi Casper gibi olursun. Türkiyenin yeni prestiji "İsmi lazım Değil Şİrket" :))

Erhan Tiryakioğlu
05-11-2009, 20:52   |  #13  
OP Yıllanmış Üye
4,716 mesaj

:)

Kapalı Hesap (135391)
06-11-2009, 14:57   |  #14  
Kapalı Hesap
2,758 mesaj

:)

TuncaBozkurt
06-11-2009, 19:10   |  #15  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

Bilişim sektöründe iş olmadığına inanmıyorum. Eğer "gerçekten" iyiysen bence her sektörde iş vardır. Kimi istisnalar olabilir, ama bence durum bu. Kimse kaliteli bir eleman varken gidip kalitesizini çalıştırmak istemez bence. Eğer çok düşük fiyata çalışmayacaksa. Ondan da ne kadar veri alır artık, bilinmez.

Tabi gerçek durum bu olmayabilir belki. Ama benim görüşüm bu.

Erhan Tiryakioğlu
06-11-2009, 19:29   |  #16  
OP Yıllanmış Üye
4,716 mesaj

13 Yaşındayım Ve Artık Chip'in Katılarıyla Donanımda Bayaa İlerledim Hatta Çözdüm Diyebilirim ... Daha Bir Kaç Yıldaha Geliştireceğim ...

Banned
06-11-2009, 19:30   |  #17  
Banlandı
1,256 mesaj
Alıntı: Erhan Tiryakioğlu  
13 Yaşındayım Ve Artık Chip'in Katılarıyla Donanımda Bayaa İlerledim Hatta Çözdüm Diyebilirim ... Daha Bir Kaç Yıldaha Geliştireceğim ...
Aynen.