Merhaba, ben "Bilgisayar Programcılığı" okuyup, daha sonra DGS sınavına girip, mühendisliğe tamamlamayı düşünüyorum. Kendimden kısaca söz etmem gerekirse bilgisayarla ilgili her konuda hevesli ve meraklı bir insanım. Yazılım konusunda çok meraklıyım bilgisayara ilgili olduğum için yapabilirim düşüncesindeyim.
Mezuna kalıp tekrar stres yaşamak istemiyorum
1.Sizce bölümün okunması mantıklı mı?
2.Kendimizi geliştirirsek iyi bir maaş alabilir miyiz?
3.İş imkanları nasıl?
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar mühendisliği okuyabiliyorsan oku yani tam nasıl oluyor eğitim sistemi bilmiyorum ancak diplomada bilgisayar mühendisi yazması daha iyi olabilir.
Öncelikle kendini geliştirirsen her şey olur ama bu çokta kolay bir şey değil.Çok fazla teknoloji var çok okuyup çok araştırmak ve bunları hızlıca yapmak gerekiyor.Ayrıca sende hak vereceksin ki bir programlama dilini her şeyi ile bilmek pek mümkün değil mümkünse de yıllarını alıyor insanın.
Maaş konusuna gelince iş arayan olmaktansa iş için aranan kişi olursan pek sıkıntı çekmezsin tabi buda kendini geliştirmene bağlı.Her şey teori değil şirketler kısa zamanda düzgün çalışacak programlar üretmeyi istiyor ve satılan bu programlarda yarın hata alıp geriye dönmek çok büyük zarar.Okuldaki teorinin yanında program nasıl geliştirilir nasıl dağıtılır bunların bilinmesi tecrübe edinilmeside gerek.
Belki gözünden kaçmıştır benim bildiğim yurtdışında bilgisayar mühendisliği adında bir meslek yok.Software engineer yahut computer science var.Yurt dışı firmalarına başvuru yapıldığında vs yada doktora vb işler için.Transcript vs paylaşmak gerekebiliyor diye biliyorum.
Bunları fikir vermek için yazdım.Kararlarını etkilemek istemem :)
Not:Türkiyede diplomaya bakarlar , yurtdışında ne yapabildiğine (Veritabanı uzmanı bir abimizden alıntı)
Merhaba,
WhiteFox anahtar kelimeyi söylemiş; "aranan kişi".. Tam anlamıyla bu olmaz iseniz hangi meslek dalı olursa olsun iş bulma imkanınız zor. Diplomanız için sizi işe alsalar bile aranılan kişi olmazsanız en fazla 3 ay sonra yine iş arıyor olursunuz. Diğer yandan diplomanız olmasa bile aranılan kişi olursanız işi kaparsınız. Yurtdışı ya da Türkiye fark etmiyor. Ancak diplomasız alacağınız maaş biraz düşük olabilir.
Bölümü okurken; "Tamamdır ders bitti, her şeyi anladım. Öğretmenin söyledikleri de tamam." deyip o diplomayı bu şekilde alırsanız vay halinize. İşte o zaman sizin korkularınızı veya stresinizi tam manasıyla yaşarsınız. Okurken bir değil en az iki dili %80 veya üzeri iyi biliyor olmanız gerekir. En az bir veri tabanında %50'nin üzerinde performansınızın olması gerekir. Ek yazılımları iyi takip etmeniz, güncel teknolojileri iyi takip etmeniz gerekir. Farklı dillerin yapılarından haberdar olmanız gerekir. Okuduktan sonra da mutlaka güncel kalmanız gerekmektedir.
İyi bir maaşın alamasanız da başlangıçta standartların üzerinde bir maaş ve ileriye yönelik olarak da rahat bir yaşamın habercisi olabilir. İyi bir maaş alanındaki adam olmak istiyorsanız, mesleğiniz içindeki bilmediğiniz alanlara kolay geçiş yapabilecek bilgi düzeyine gelirseniz olur (kişisel fikrim).
Yurtdışında evet diplomaya bakmıyorlar. Yapabiliyorsanız size fırsat veriyorlar. İstekleri yanıtlayıp, kendinizi kanıtlayabilirseniz o iş sizindir. Ancak maaş konusu yukarıda anlattığım gibi yurtdışında da yüzde yüz olmasa da neredeyse aynı. Fakat bu seferde kıskançlık krizleri çeken mezunlarla sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çünkü siz mezun olmadığınız halde azminizle daha iyi program yazabilirken, onlar mezun iken nasıl sizin programlarınız daha iyi sonuçlar verir.. Ne mutlu ki çok net ve mezuniyet kimliğini insan gibi kullanan birçok değerli arkadaşlarımız var. Bu tür yerleri keşfedip çalışmaya başlarsanız emekliliği yakalayabilirsiniz.
Sizden önce mezun olmuş veya iş yerinde sizden önce girmiş ve NET Framework 2 de yazdığı programları ile caka satan birinden daha az maaş alabilirsiniz. Ama yüksek maaşla başka firmalara geçiş yapabilirsiniz. Peşini hiçbir zaman bırakmayın ve cesaretinizi kaybetmeyin.
Saygılarımla