Bilgisayar Tarihi

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Reaksiyon
03-10-2011, 15:10   |  #1  
Reaksiyon avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
116 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2011

Yüzyılımızın belki en önemli buluşu olan bilgisayarlar, artık günlükyaşantımızın her aşamasına girmeye başladı. Bu cihazlar önceleri belirliamaçlar için kullanılabilmesine karşılık, zaman içinde boyutlarının küçülmesive ucuzlaması sonucunda her alanda kullanılır olmuştur.

Bilgisayar tarihçesine bir göz atarsak, bilgisayar fikrinin çok eskileredayanmadığını görürüz. Daha 1830'larda Charles Babbage(1792-1871) farkmakinasını ve ardından analitik makinayı yapmasıyla hesaplama işlerinin elektromekanik araçlara yaptırılması ve sonuçların elde edilmesi görüşü doğmuştu.Charles Babbage yaptığı bu makinalar ile başarılı sonuçlar elde edememesinerağmen, bilgisayarların temelinin onun tarafından atıldığı kabul edilmektedir. Kaynakwh webhatti.com: [/url]

1850 yılında George Boole kendi adıyla anılan ve sadece 1 ve 0 rakamlarının kullanıldığıBoole Cebiri sistemini bularak, bilgisayarların gelişimi üzerinde önemli roloynamıştır.
Kaynakwh webhatti.com: [url=http://www.webhatti.com/donanim-bilesenleri/615-bilgisayar-tarihi.html]

1890'da Herman Hollerith tarafından, delikli kartlarla bilgilerinyüklenebildiği ve bu bilgiler üzerinde toplama işlemlerinin yapılabildiği birelektro mekanik araç geliştirdi. Bu hesaplayıcı ABD'nin 1890 nüfus sayımındabaşarılı biçimde kullanıldı.

İlk analog bilgisayar 1931 yılında Vannevar Bush tarafından gerçekleştirildi.Buna karşılık, ilk sayısal bilgisayarı George Stibiz 1939'da New York'taki BellLaboratuvarında üretti. Stibiz ikili sistemi bu makinaya uygulayarak komplexsayılarla aritmetik işlemler yapılmasını sağladı.

Bilgisayarlar konusunda en önemli ve hızlı gelişmelerin 2. Dünya Savaşındansonra başladığı görülüyor. Haward Aitken IBM ile işbirliği yapmak suretiyle1944'de MARK I'i tamamladı. Bu bilgisayar küçük kapasiteli olmasına rağmen ogünün koşullarında büyük bir başarı olarak kabul edildi. MARK I'e bilgilerdelikli kartlarla veriliyor ve sonuçlar yine delikli kartlarla alınıyordu.

Bir grup bilim adamı tarafından 1945'de ENIAC isimli bir bilgisayar yapıldı.ENIAC askeri amaçlar için geliştirildi. Radyo lambaları kullanılıyordu ve MARKI'e göre oranla oldukça hızlıydı. Bu bilgisayar ile elektronik bilgisayarageçiş başlamış ve mekanik donanım yerini elektronik devrelere bırakmıştır.

Ticari amaçlarla kullanılabilen ve seri halde üretimi yapılan ilk bilgisayarUNIVAC I oldu. Bu bilgisayarın giriş-çıkış birimleri manyetik bant idi ve biryazıcıya sahipti. Aynı yıllarda IBM 701 bilgisayarı piyasaya çıktı. Bubilgisayarın vakum tüplü ve basit biçimde programlanabilen bir yapısıbulunuyordu. IBM firması 1958'den itibaren bilgisayarda vakum tüpleri yerine diotve transistörleri kullanmaya başladı. Buna bağlı olarak daha küçük, hafif vedaha az ısınan bilgisayarlar pazarlandı. Ayrıca bilgi depolama ortamları olarakdisk ve tamburlar kullanılmaya başlandı.

1964 yılından itibaren transistörlerin yerini bütünleşik devrelerin almasıbilgisayar alanındaki gelişmelere ivme kazandırmış; daha hızlı, güvenilir vemaliyeti daha ucuz bilgisayarlar üretilmeye başlanmıştır. 1970 yılındanitibaren geniş çapta bütünleşik devrelerin kullanılmaya başlanmasınınbilgisayar devrimine yeni boyutlar kattığı görülmüştür. Özellikle 1993 yılındanitibaren geniş bellekli ve hızlı bilgisayarlar yanısıra güçlü programlamadilleri ve işletim sistemlerinin ortaya çıktığı dikkatleri çekmektedir. Artıkeski bilgisayarlarda kullanılan çekirdek bellek yerine daha ucuz manyetik içbellekler kullanılmakta ve bilgisayar maliyetleri gün geçtikçe düşmektedir.