Bilgi için teşekkürler arkadaşlar. Tam 12 saattir aralıksız bu.nesauzantılıRansonwarezararlısının çözümünün olup olmadığını araştırdım ama sizin de belirttiğiniz gibi nafile. Temizleme ihtimali olan, denk geldiğim tüm tool'ları kullandım ama bana mısın demedi. Sırf meraktan sistemi Linux USB üzerinden boot edip dosyalara bir bakayım dedim ve durum gene aynı.
RSA-2048 algoritması ile kriptolanan bir dosyayı ancak süper bilgisayarım olsa çözümlemeyi denerdim zira mevcut bilgisayarlar ile bu işleme kalkışmak sanırım bi 50 yıl alır, o da yerse..
Kaspersky'nin bile bir kaynaktaRansomware'ler de kendini sürekli geliştiriyor, ".nesa" uzantısı üzerinde hala çalışıyoruzşeklinde açıklamasını görünce tüm umudum bitti. Bir gün böyle bir şeyin başıma gelebileceği ihtimali ile Allah'tan 4TB external diskimdeki yedekleri yıllar içinde pey der pey 3TB harici diskime yedekliyordum. Yani verilerimin %80'i 3TB'lık bu diskte, kalan %20'si de filmdi ve filmin bir önemi yok.
Virüsün bilgisayara bulaştığını anladığım o an, bu 3TB harici diskimin de PC'ye takılı olmadığını görünce şükrettim, yoksa buna da bulaşacaktı.Bana bir şey olmaz, işim görülsün, Windows 10'un default virüs programı da yetermantığı ile hareket edip en azından deneme sürümü Kaspersky, AVG vs gibi bir virüs programı bile kurmadığım için bu soruna maruz kaldım, tamamen kendi sorumsuzluğum zira çok profesyonel olmasam da yazılım konusu hariç, donanım ve network üzerine iş icra ediyorum yani bilişim personeliyim. Ama terzi bu sefer kendi söküğünü dikemedi çünkü bu sorun sökük değil resmen yarık. Bu sorunu başıma açtığını düşündüğüm program da, hatırladığım kadarıyla CD-DVD Recovery konusunda internet üzerinden deneme amaçlı kaynağının sağlıklı olduğunu düşündüğüm bir siteden indirdiğim free bir kurtarma programıydı lakin uyku sersemi olduğum için adını hatırlamasam da simgesinde kedi fotoğrafı olduğunu hatırlıyorum. Neyse tipik seri bilişimci mantığında işimi bitirip biran önce uyumak düşüncesinde her zamanki dikkatsizliğim ve sorumsuzluğum ile .exe'yi aktif edince bir şeylerin ters gittiğini anladım ama bir ihtimal diyerek internet hattını kesip, pc'yi kapatmayı akıl edene kadar virüs çoktan sistemin ciğerlerine sirayet etmiş, iş işten geçmişti.
Yani eğer 20 yıllık o anılarımın yedeği olmasaydı yada bu virüs sisteme bulaşırken 3TB harici diskim de sistemde aktif olsaydı yaşayacağım hezimet benim için intiharla eşdeğer olurdu zira giden geri gelmiyor, filmlerin, müziklerin, oyunların canı ceheneme de, yarın bir gün aileden diğer kuşaklara kadar aktarılmasını istediğim ve benim için manevi değeri çok yüksek olan özel anılar mevcut. O yüzden yıllardır düşünüpAman canım masrafa ne gerek var diyerek ertelediğim bulut depolama olayını artık ciddi ciddi düşünerek arşivimi upload etmem gerekiyor zira fiziksel disklerdeki bozulma riskinden çok, bu lanet virüsler düşündürüyor insanı. Ve umarım beyaz yakalılar, bu kan emici, vicdansız şerefsizlerin tasarladığı bu virüsü de biran önce etkisiz kılıp bertaraf edecek yöntemi bulurlar da benim aksime, arşivinin yedeği de olmayıp çaresizce bekleyiş içinde olan insanlar derin bir nefes alır.
Eğer elimde başka bir bilgisayar olsaydı sırf meraktan, virüsün çözümü bulunana kadar bu bilgisayarı kenarda bekletip günü geldiğinde de çözüm yolunu denerdim ama şu an için başka bir masaüstü bilgisayarım yok ve işim bu kasa ile. Virüslü dosyaların bir örneğini alıp ileride tekrar uğraşmayı da düşündüm lakin şimdilik çözümü olmayan, olacağı da kesin olmayan ve beni bir hayli ürküten bu tümörden tek bir kanser hücresini dahi çantama koymak istemiyorum ki ileride tekrar nüksetmesin. Zira kasayı teknik masama bağladığımda, ağ üzerinden tüm binadaki domain ortamına da yayılır korkusundan internet soketini bile takmadım yoksa bunun sorumlusu ben olursam adamı resmen ipe götürür, hatta üzerindeki virüs bulaşan flash'ı bile Kaspersky yüklü şirket bilgisayarına, pc'deki tüm güvenlik önlemlerini had safhaya çıkartarak dualar eşliğinde korku ve panik halinde taktım, bu virüs adamı imana getirir, o derece yani :) Yedeğim olduğu için bu iş bana manidar bir uyarı oldu resmen. Artık sistemimde daha sağlam temeller ve tedbirler üzerine çalışacağım.