Merhaba arkadaşlar. benim can sıkan bir problemim var, şöyle başlayayım;
sistemi nisan 2008'de topladım, özellikleri kısaca;
ASUS P5KE WIFI Anakart
INTEL E8200 CORE 2 Duo 2.66 işlemci
Corsair 2X2MB 800 MHz RAM
Western Digital 320 GB SATA-II HDD
Western Digital 320 GB IDE HDD
ATI RADEON HD 2600 512 MB + 512 MB paylaşımlı ekran kartı (bunu sistemi toplamadan bikaç gün önce almıştım)
SAMSUNG Super-WriteMaster dvd writer
Güç kaynağı 550 watt sözde, ama gerçek olmayabilirmiş. bir çok arkadaşım psu'dan kaynaklı sorun olabilir dedi.
şimdi sorunumu anlatayım;
Bilgisayarı eve getirdiğimde hiç bir işletim sistemi yüklü değildi ve dolayısıyla HDD'ler henüz biçimlendirilmemişti. önce onları formatladım, sonra IDE olan HDD'me işletim sistemini kurdum ( windows xp sp2) driverları vs. hallettikten sonra windowsta şöyle bir gezinirken bir terslik fark ettim. sistem sık sık donuyordu sonra geri geliyordu. bunu da müzik dinlerken anladım. müzik bi anda takıldı, baktım mouse fln da hareket etmiyor. sonra düzeliyordu, bir kaç dakika sonra yine aynı şey yine aynı şey. bir daha format attım ve bu sefer de windows'u SATA-II harddiskime kurdum. artık takılmadığını sanıyordum ama bir gün oyun oynarken baktım yine aynı sorun baş gösterdi. yine 5 saniyelik sistemin cevap vermemesi durumu. bilgisayar donduğunda bilgisayarın işlem yaptığını gösteren LED sürekli yanıyordu. ben de bu yüzden HDD'ler ile ilgili bir problem olduğunu düşündüm. kasa'yı açtım, IDE olan HDD'den jumper'ı çıkardım. ( master olarak gözükmesin diye ) SATA-II'nin master olmasını istiyordum çünkü. bir müddet daha böyle takılarak kullandım makinayı. bir gün bir şey fark ettim, bu takılmalar bir süre daha devam ediyordu sonra kesiliyordu. her şey akıcı hale geliyordu. ben de merak ettim, acaba ne oluyor da takılmalar kesiliyor diye araştırıyordum sistemi. bilgisayarıma girdim, DVD-Rom'u görmüyordu. yani dvd rom , bilgisayarım'da göründüğü sürece sistem donuyordu. dvd-rom'la bağlantısı bir şekilde kesilince (kendi kendine) donmalar da kesiliyordu. ben de bu durumu çözebilmek için önce kabloları değiştirdim. (bu ara da dvd-rom da sata) bir nebze düzelmişti problem ama tamamen değil. ben de çözüm olarak dvd-rom'un kablolarını çıkardım ve dvd-rom'suz kullanmaya başladım makinayı. daha sonra bunun da kesin bir çözüm olmadığına kanaat getirdim ve dvd-rom'u tekrar bağladım. artık eski takılmalar, donmalar yoktu ama şimdi de kendi kendine res atmalar başladı. çok sık olmuyor ama bazen bir oyuna girdiğimde, bazen internet explorer'da bir şey açtığımda res atabiliyor. sinirden bilgisayarı camdan atasım geliyor. sizce problem nedir? komple çöpe at, yeni makina al demeyin lütfen. muhakkak bir çözümü olmalı. yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. biraz uzun yazdım, sabrınıza teşekkürler.. saygılar.
Not: şu an işletim sistemi olarak windows xp sp3 kurulu.