Bilgisayarıma Neler Oluyor!?

FurkanKISA
04-06-2010, 04:33   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Merhabalar
Arkadaşlar 2-3 gündür bilgisayarım anlamsız bir bir şekilde yavaşladı.Bu durumun neden kaynaklandığını anlayabilmiş değilim.Öncelikli olarak belirtilerden bahsedeyim.

*Yavaşlamayı öncelerde (yine 2-3 günlük süre zarfında) win.explorerda yaşamıyordum.Kısmi bir yavaşlık vardı ama bu "bilgisayarım" veya "belgelerim" gbi içeriği yoğun pencerelerde olduğundan pek umursamıyordum,pc nin doluluğuna bağlıyordum.(bu süreçte disk bileştirme uyguladım)

*İnternetim yine bu süreçte abuk subuk yavaşlamalar göstermeye başladı,tıkladıktan bi süre bekletip öle açıyordu sayfayı vs.İnternetimin yavaşlamış olmasından şüphelendim.Ancak torrent sırasında indirme hızımda olağan dışı bir düşüş yoktu.(düşüşün nedeni ise seedi ve healthi pek yüksek bir dosya olmamasıydı)

*Virüsten şüphe ediyordum fakat; öncelikli olarak herşeyi kapataraktan ccleanerda rutin bir temizlik yaptım,ardından virüs taraması yaptım (full system) bir sonuç alamadım,ayrıca kasamın üzerindeki işlem yoğunluğu hat safadayken aralıksız kırmızı yanan ışığımda tık yok bu kasmalar esnasında(çok çok öncelerde trojan yediğimde o kırmızı ışığın hiç sönmediğini biliyorum).

*Bu gün öğleden sonra burlarda sıkça yaşanan bir problem olan elektrik kesintisi oldu.Elektrik kesilmesinden ötürü bilgisayar çalışır durumdayken 2 kere kesintiye yakalandı.Biri normal kesinti dieride sitenin jenaratörünün devreden çıkması sırasında oldu.

*Ne olduysa asıl bu gün tam anlamıyla sıkıntı yaşatmaya başladı.Gece 12 - 12buçuk gibi ,bir anda internetim gitti.Ama bu gitme şöyle;ne bir uyarı ne bir sorun gösteriyor başlat çubuğundaki bağlantı simgesi.Bağlantılarıma girdim ordada gayet herşey yolundaydı.DNS ayarlarımı sıfırlayıp otomatiğe çevirdim yine olmadı.Sorunu biraz anlayabilmek adına msn e bağlanamadığı zaman sorunu araştır gbisinden bi seçenek var onu tıkladım: sistem dosyası,anahtar bağlantı zırvasının yanında ünlem çıktı.gerisi yeşil tikle sorunsuz geçti.az önce bahsettiğim virüs taraması işlemini bu aşamada gerçekleştirdim ve internet gelmişti.ancak sayfa geçişlerinde kasmalar yanıt vermiyor lar hala devam ediyordu.

Peki şimdi sorun ne?Ben çıkamadım içinden.
??????????????????????????????????????????

Son Düzenleme: FurkanKISA ~ 04 Haziran 2010 04:41
mons
04-06-2010, 05:20   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
416 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

internet hızı zaman zaman yoğunluğa bağlı olarak değişebilir ki bu yurdumuzda normal karşılanıyor. Elektrik büyük sorun ben anakartı yakmıştım garantisi olduğu için sıfırı gelmişti aynı zamanda 1000w olivetti güç kaynağı aldım elektrik gitsede 30  35 dakika bilgisayarı ve interneti kullanabiliyorum sanada tavsiye ederim. Bilgisayarda araba gibi zamanla performans düşüklüğü mutlaka oluyor harddiskler bunun büyük sebebi. Temiz bir format önemli ben hiçbirzaman 4 ayı geçirmedim ve performans düşüklüğü yaşamyorum yaşamadım da. Bios ta önemli tabiiki çok önemsenmesede biosu bilgili birinin güncellemesi yardımcı olacaktır. Ayrıca aygıtların sürücüleride önemli genel olarak güncel sürücü her zaman iyidir. Ortam sıcaklığınada dikkat etmek lazım örneğin benim kasa sıcaklığı oyunlarda bile 25 i geçmezken son bir haftadır yurdumuzun sıcak havalara kavuşmasıyla 27  28  29  30 dereceleri gösterdi ki bu kasanın sistem sıcaklığı. Fanları temizlemek te önemli bence. Ayrıca kullandığınız programların arkada çalışıp çalışmamasına bakmak gerek ccleaner da araçlar başlangıç menüsü içinden ayarlayabiliriz. Doğru tarayıcıyı da seçmek önemli genel olarak tarayıcı eklentileri de yavaşlamanın sebebi olabilir. Opera şuan en hızlısı gibi görünüyor ama ben firefox kullanıcısıyım. Anlayacağın yazdıkların hakkında düşündüm düşündüm ve bunlar geldi aklıma ve öyleki yavaşlamanın sebebi şundan oluyor diyemem. Konu biraz genel cevaplarla dolacak gibi.

firaristt
04-06-2010, 10:33   |  #3  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,194 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

bi tane UPS al elektrik gitsede pc yi bi 15-20dk daha çalıştırabiliyorsun... temiz bi format at tune up 2010 we defrag programlarını kullan... blqi HDD de weriler silinip yüklendikçe yavaşlamaya sebep olur ii bi defrag programı işini görür... ama en garanti olanı temiz bi format at arkasından tune up we ii bi defrag programı ile HDD ye bakım yap... eğer garanti kapsamındaysa sakın kasayı açma ama ama garanti kapsamında değilse bi kasa temizliği yap...arkada gereksiz program çalışmasın...

mons arkadaşım nası snn sistem o kadar serin kalıyor anlamadım... sıvı soğutma flnmı war xD bnm sistem kışın ortasında 40-45i görüyordu xD şimdi 50-52lere kadar yolu war xD

ayrıca kullandığın tarayıcıya göre açılma hızı değişir... (eğer win7 kullanıyorsan superfetch war o ayrı konu) şimdi win7 kullandığım için superfetch kullanıyorum o yüzden firefox 1-1.5 saniyede açılıyor... ama gidipte opera açmaya kalksam 4-5 saniyeyi bulabliyor... internet paketin kaç Mbps ise örnekle açıklayayım 8Mbps paketindeysen 8x100=800-850 arası download hızın olur normalde 1MB/s ile download yapma gerekir ama 800-850 ile download yaparsın bu da santraldekilerin we hatların ne kadar kötü olduğunu kanıtlar...

FurkanKISA
04-06-2010, 15:09   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

ikinizede ayrı ayrı teşekkür ederim beyler.sanırım format atmalıyım.ama bu format işine üşeniyorum ve bunun tek nedeni,windows cdim service pack 2 olması:D orjinal olduğu içinde başka bi cd den yükleme yapasım gelmiyor.ama sanırım format atıcam.çünkü 1 yılı geçti en son formattan.ve bide zaten torrent işletim sistemini birazda olsa çürütüyor içten içe.evet evet en temizi ben bi format atiim:D

bide yine size soriim güç kaynağı dediğimiz olay ortalama iş görücek bir cihaz nekadardır?bu arada bilgisayarım çok eski.bunu sadece torrent,msn,face vs için falan kullanıyorum.tasarım programlarımı çalıştırmakta zorlanıyorda bu.ama kopamıyorum işte ilk göz ağrım:P

mons
06-06-2010, 18:13   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
416 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

firaristt kardeş benim kasada ön panelde lcd ekran var o sistem sıcaklığını gösteriyor örneğin ben ekrandaki düğmelerden bir sınır koyuyorum örneğin 28 derece olsun diyorum kasa 28derece olunca arkadaki fanları otomatik kendisi çalıştırıyor  fakat işlemci yada hdd sıcaklığı değil bu anakart ortam sıcaklığı hdd 39  40 oluyor en fazla işlemcide 46  47  en fazla 51 oluyor.