Bios Günc€ll€m€

deadly_saw000
08-08-2008, 19:08   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
487 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

eweeeet saygıdeğer arkadaşlarım.önemli bir konuyla karşınızdayım.sizlerden rica bana bios güncelleme hakkında detaylı fakat fazla bilimsel olmayan bilgi wermeniz.daha önce forumda sıkça rastladım bios günellemeye.bu konuda bazı sorularım war;
:Bios güncelleme nasıl yapılır?
:Bios güncelleme'nin faydaları nelerdir?
:Bios güncellerken dikkat edileek hususlar nelerdir?,
:Bios güncellerken oluşak bir sorunda pc'ye ne olur?Soru
Yardımlarınızla birçok şey örendim inşallah bunu da öğrenirim.Gözünü devirmiş
Saygılarımla...

SAİNT
08-08-2008, 19:22   |  #2  
SAİNT avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,595 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

özellikle önemli bi konu bu titiz davranılması gerekir diğer programlar gibi yükle kaldır veya başka bi sürümünü buluyum bu hoşuma gitmedi olasılığını gözden kaldırmak lazım anakartınızın kendi sitesinde bios için upted programı vardır yükleyip güncellemeniz kolay olur sadece tıklamanız yeterli eğerki biosunuzu kaybederseniz bazı ciddi anlamlarda kafanız ağrıyabilir windows altında güncelleme ve dos modunda güncelleme var ama dos modu nasıl yapılır bilgi sahibi değilim arkadşlar yardım edecektir faydası sistemin stabil yni daha randımanlı çalşmasıyla birlikte görmediğiniz bar kaç detay daha yazan şirketler tarafından farklılık gösterebilir elektirik gitmeleri sonunda sıkıntı çıkmaması açısından güç kaynagı bulundurulmalı ve eski bıos yazılımını tekrar kolayca ulaşabileceğiniz bir cd dvd vs buna benzer ürünlere yedek alınmalı bu hususlar dikkate alınmalı

deadly_saw000
08-08-2008, 19:28   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
487 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

peki eski biosumu cd ye veya dvd ye nasıl yedekleyebilirim.yani hangi dosya veya klasörü yedekleyeceğim.ayrıca eski biosumuzu neden yedekliyoruz.birde ekran kartımın sitesinde bulunan tüm bioslar p me uyumlu olur mu?

Fatih_ARMAĞAN
08-08-2008, 19:33   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Çok fazla vaktim olmadığından size bir alıntı yapmak istedim..
çünkü konu çok uzun ve detaylı.. forum uda detaylı aratırırsanız konuyla ilgili detaylı bilgi olduğunu görmüştüm..

sormak istediğiniz bişey varsa pm atabilirsiniz.. iyi akşamlar.


Biliyorsunuz, artık yeni donanımlar çok felaket bir hızla hayatımıza giriyor. Mesela yeni bir yongasete sahip anakart, çok hızlı bir şekilde piyasaya sürüldüğünden, BIOS’u tam oturmadan piyasaya sürülüyor ve gerek kendi yapısında olsun, gerek özellik konusunda olsun, gerekese de diğer donanımlarla olsun bir sorun/özellik eksiği olabiliyor. Bunun için, BIOS güncelleme olayına girişiyoruz. Ama nedir bu BIOS güncelleme işi? Püf noktları nelerdir? Nelere dikkat etmeliyim? gibi soruların cevabınız veriyor ve güncelleme olayını farklı anakart markalarında nasıl yapıldığını anlatıyoruz.

BIOS Güncelleme Nedir? Gerekli midir?


Bildiğiniz gibi, BIOS’dan donanımlarınız ile alakalı ayarları değiştirebiliyoruz. Tıpkı işletim sistemlerinde olduğu gibi BIOS’lar da hata içerebilir. Eğer anakartınız bir donanım ile çalışmayı reddediyorsa, veya uyumsuzluk yapıyorsa, bu sorunları ve(ya) hataları BIOS güncellemeleri ile gidermek mümkün. Kısacası BIOS güncellemesi, anakartınızın üreticisinin çıkardığı daha yeni BIOS sürümünü, kullandığınız BIOS ile değiştirmektir.

Çalışıyorsa, elleşme mantığını kullanarak, ortada bir sorun yokken BIOS Güncellemek pek mantıklı değil. Ama bakarsınız, yeni özellikler gelmiştir, kritik sorunlar giderilmiştir, o zaman güncelleriz. Tabii sırf sorunları gidermek için yapılan bir şey değil BIOS güncelleme. Örneğin yeni bir işlemci çıktı, anakartımız teorik olarak bu işlemciyi destekliyor. Ama işlemciyi taktığımızda, işlemcinin yanlış algılandığını görüyoruz. Yeni BIOS güncellemesi ile bu işlemcinin tam anlamıyla desteklendiğini görürsünüz.

BIOS, sadece okunabilir bellek(ROM) üzerine yazılı olduğunu söylemiştik. Eğer sadece okunabilir bir belleğin üzerindeyse, nasıl güncelleme yapacağız? Aslına bakarsanız, günümüzde, BIOS’lar EEPROM üzerine yazılıdır. EEPROM (Electrically Erasable Programmable ROM), elektrik yoluyla kendini programlamamıza olanak veren bir tip bellek. Dolayısı ile anakart üreticimizin çıkardığı BIOS güncellemelerini yapmamız mümkün oluyor. Bu güncelleme işini, BIOS yazılımının türüne göre veya anakart üreticisine göre farklı farklı yazılımlar ile yapabilmemiz mümkün. Örneğin, AWARD BIOS kullanan bir kişi, BIOS güncelleme yaparken AWDFLASH programını kullanır. Anakart üreticine göre de değişir demiştik. Asus anakartlar AWARD BIOS kullanmasına rağmen, AFLASH adında kendilerine has bir program kullanırlar.

BIOS Güncelleme İşlemi İçin Neler Gereklidir? Riskli midir?

Öncelikle sabırlı olmalısınız. BIOS güncelleme işlemi, eğer kurallara uyulmaz ise riskli bir iştir. Kurallara uyarsanız gayet basit bir işlem. Eğer anakartınızın üreticisinin sayfasında yazılanlara harfiyen uymazsanız, BIOS yazılma işlemi başarısız olarak sisteminiz tekrar açılmayabilir. Sözün özü, BIOS Güncelleme olaylarına girişmeden önce, anakart üreticinizin yazdığı uyarılara iyice uyun. Piyasadaki popüler anakart markaları için ayrı ayrı güncelleme işlemlerini beraber gerçekleştireceğiz; dolayısıyla olayın mantığını kavramanız açısından önemli olur diye düşünüyoruz.

Gerekli olan ve bilmeniz gereken şeylere topluca bir göz atalım:

Anakartınızın Markası & Modeli
Anakartınızın Üreticisinin Web Sitesi
Anakartınız için gereken BIOS dosyaları ve sistem disketi

Kaynak: Murat kuzu

Son Düzenleme: Fatih_ARMAĞAN ~ 08 Ağustos 2008 19:37
deadly_saw000
08-08-2008, 19:38   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
487 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

çok sağol sakarboy.yani anakart firmamın sitesinde nasıl yapacağım yazıyor öylemi?doğru anlamış mıyım?

SAİNT
08-08-2008, 19:38   |  #6  
SAİNT avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,595 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

anakart sitenizde upted programını indirdikten sonra anakartınıza uyumlu olan sürümü indirdiğinizde güncellemek için çalıştırdığınızda program size eski biosu kaydedip kaydetmeyeceğinizi sorar çıkan pencerede nere kaydedeçeğini sorar burdanda eğer floppy mevcutsa donanımınızda ora kaydedersiniz yedekleme eğerki bir bios hatasında tekrar eski sürümü kullanmamız açısından çok lazım olacak çünkü bi sıkıntı sırasında bios sislinmesi gibi bi durumda en yakın ulaşım sağlayabileceğimiz ve güvenirlik açısından dolayı yedekliyoruz ve kartınızın sitesindeki bütün bioslar uymaz marka ve modele göre dowland edersiniz anakart marka modelini iyice öğrenin ve eski bios sürümünüde  bunuda cpz-z yada everest gibi programlarla yapabilirsiniz

deadly_saw000
08-08-2008, 19:42   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
487 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

floopy ne kardeş?mevut olup olmadığını nasıl anlarım?

SAİNT
08-08-2008, 19:42   |  #8  
SAİNT avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,595 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Önce şanslı kullanıcılardan başlayalım. INTEL FLASH ROM'lu anakarta sahip kullanıcılar, biraz şanslı.Zira, INTEL FLASH ROM'un Boot Block denilen bölge için yazma korumasına sahip. Boot Block, çok kaba bir tabirle, bilgisayarınızın açılabilmesi için bir takım algoritmalara sahip, BIOS çipinde çok ufak bir yer kaplayan sistemcik. Dolayısı ile aslında bu bölümün güncellenmesi gerekmiyor. INTEL, kendi ürettiği FLASH ROM ( BIOS çipi diyebiliriz )'larda bu boot block koruma özelliğini koymuş ve bu FLASH ROM'u kullanan anakartlarda, BIOS Güncellemesi sonucunda sorun yaşama ihtimalinin yok denecek kadar az. BIOS Güncelleme esnasında elektrikler gitti diyelim. BIOS'unuzun Boot Block bölümü hasar görmediğinden, bilgisayarınız yine açılacaktır ve Güncelleme işlemini tekrardan yapmanız istenecektir. Çünkü, BIOS Güncelleme olayının ilk bölümünde, BIOS çipindeki bilgiler silinir, ikinci adımda ise bilgiler tekrar yazılır. Yani yarıda kalan işlem sonucunda tekrar BIOS Güncelleme yapmazsanız, olmaz. Örneğin INTEL, kendi anakartlarında doğal olarak INTEL FLASH ROM'ları kullanıyor ve eğer BIOS Güncelleme esnasında bir sorun yaşarsanız, uygulayacağınız bir kurtarma prosedürünü sizlere sunuyor. Bunu kısaca anlatalım :

1. INTEL anakartların üzerindeki 'flash recovery' olarak tanımlanan jumper'ı bulun ve recovery (kurtarma) pozisyonuna getirin.
2. Yukarıda, INTEL anakartlar için hazırladığımız disket ile sistemi açın.
3. O da ne?Görüntü yok. Olsun biz işimizi kasa speaker'ı ile halledeceğiz. Bip sesi duyduğunuz anda Disket Sürücünüzün ışığı yanıyor ise, işlem başlamıştır demektir. Floppy ışığı söndüğünde işlem bitmiştir.
4. Sistemi kapatın ve jumper'ı eski konumuna getirin.
5. Sisteminizi tekrar açaraktan, tekrar Güncelleme işlemine başlayın.

INTEL anakartlarda kurtarma prosedürü böyle. Anakartınızın üreticisinin WEB sitesine gidip, sizin anakart INTELFLASH ROM kullanıyorsa, kurtarma prosedürlerine göz atmanız mümkün olabilir.

Şimdi anlatacağımız çözüm ise, AWARD BIOS kullanan bir çok anakart kullanıcıları için geçerli olacak bir çözüm (ASUS hariç). Bu çözüm bir çok anakart üreticisinin web sitesinde açıklanan bir çözüm fakat genelde doküman okumakta biraz zorluk çektiğimizden bu tür ince ayrıntıları genelde es geçeriz. Geçenlerde, ANET Haber sunucusunda, bir arkadaş tarafından gündeme getirildi bu yöntem. Zaten bu yöntemi kullanarak, bazı anakart üreticileri BIOS Güncelleme işlemini yapmamızı öneriyorlar ( Örneğin ABIT ve MSI ). AWARD BIOS'a sahip anakartlarda işe yarayan bir kurtarma olayı otomatikleştirilmiş bir olay. Şimdi adım adım bu olayı anlatarak, sizlere bunun çalışma mantığından bahsedelim.

BIOS Güncelleme sırasında, elektrik kesilmesi gibi bir sorun oluştu ve bilgisayarınız açılmaz hale geldi. Heyecanlanmadan, İnternet erişimi olan başka bir bilgisayar buluyoruz ve işlemlere başlıyoruz. (AWARD BIOS'a sahip anakartlar için ' ASUS hariç )

1. İlk olarak bir sistem disketi yaratmanız gerekiyor : format a:/q/s

2. Anakartınızın üreticisinin WEB adresine gidin ve sizin anakartınız için olan yeni BIOS dosyasını indirin. AWDFLASH programını da indirin. AWDFLASH programını ve BIOS dosyasını (BIOS dosyası sıkıştırılmış ise açmanız lazım) diskete kopyalayın. Ve sisteminizdeki Autoexec.bat dosyasını da diskete kopyalayın. Şimdi Disket Sürücünün içindeyken, Autoexec.bat dosyasına sağ tuş tıklayıp düzenle deyin. Autoexec.bat içerisindeki tüm satırları silin. Ve şunları yazın:
A:\AWDFLASH dosya_adı.xxx /SN /PY /CP /CD /CC

Örneğin:

A:\AWDFLASH W6334VMS.bin /SN /PY /CP /CD /CC

Sonda olan parametrelerin ne anlama geldiğini geride kalan sayfalarda bahsetmiştik. Biz bu arada AWRDFLASH programının AWDFLASH.EXE şeklinde bulunacağını varsayarak, AWDFLASH yazdık. Ama AWDFL770 gibi isimlerle de bulunabilir. Çektiğiniz AWARD BIOS Güncelleme programının ismine göre, verdiğimiz komut satırını değiştirmemiz gerekiyor. Örneğin :

A:\AWDFL770 w6334VMS.bin /SN /PY /CP /CD /CC

Autoexec.bat dosyası içindeki değişiklikleri yaptıktan sonra, bunu kayıt edin.

3. Bu disket ile, BIOS'u rahmetli olan anakartın takılı olduğu sistemi açıyoruz. Ekrana görüntü gelmeyecektir. Bip sesiyle beraber, Disket Sürücü ışığının yanmasıyla işlem başlayacaktır. 1,5 ' 2 dakika arası sürecek bir işlemden sonra, disket sürücünün ışığı sönecektir. Ve sistemi artık başlatabilirsiniz!

İşlemimiz gayet basit. Sadece BIOS'un, disket içindeki AWDFLASH programının kullandığı parametreleri anlayarak, siz hiç elleşmeden, BIOS otomatik olarak güncelleme işlemini yaptı. Ama dediğimiz gibi; bu yöntem her anakartta çalışmıyor. Ben Abit BP6 anakartta denedim, çalıştı. GigaByte anakartlarda da çalıştığını duyduk. MSI ve SOYO da, bir sorun olduğunda bu yöntemi öneriyor.

Bu anlattıklarımız AWARD BIOS'lu anakartlar için geçerliydi. Peki AWARD BIOS'a sahip ASUS anakartlarda bu durum ne alemde? Bu soruyu da cevaplamaya çalışalım.

Daha önce bahsettiğimiz gibi, ASUS, kendi anakartlarındaki BIOS Güncelleme işlemini yapabilmemiz için AFLASH programını bizlere sunuyor. Kilit nokta şu: AFLASH programını çalıştırdığınızda, karşınızda duran ikinci seçenek : 'Update BIOS Including Boot Block and ESCD' Bunun Türkçe'si şu : 'Boot Block ve ESCD dahil BIOS'u güncelle'. Boot Block'un sistemin boot edebilmesi için gerekli olduğunda bahsetmiştik. Öyleyse, Asus Anakartların BIOS'unu güncellerken bir sorun çıkarsa, Boot Block'un zarar görmüş olması ihtimaller arasında. O zaman sisteminiz açılmayacak anlamına gelir. Tabii her zaman böyle olacak diye bir kaide yok. Boot Block gerekli olduğu vakitlerde güncelleniyor. Eğer şanslı gününüzde iseniz, Boot Block'a zarar gelmemiştir ve PC açılır. Zira, ANET haber gurubunun sürekli müdavimlerinden olan bir arkadaş, ASUS P3V4X anakartının BIOS'unu güncelledikten sonra, AFLASH programı 'Data Compare Failure' şeklinde bir hata vermiş. PC'yi yeniden başlattığında, sistem sorunsuz açılmış. Zaten, bir tane kesintisiz güç kaynağına sahip olsanız, öyle çok uğraşmanız gerekmiyor. Zira güncelleme programı hata verirse, yükleyin eski BIOS'u gitsin.

Lafı fazlaca dolamadan AMI BIOS'a gelelim. AMI BIOS'lar için genelde ortak bir kurtarma yöntemi var. Bu yöntemin çalıştığını bildiğimiz anakart markaları şunlar : MSI, Shuttle, Tyan.

1.AMI BIOS'u olan anakartınızın markasına ve modeline göre, anakartınızın üreticinizin adresinden yeni BIOS dosyasını çekin. Bu dosyanın ismi şuna benzer bir şey olur : A54MS10.ROM

2. Bu dosyanın ismini, AMIBOOT.ROM olarak değiştirin. Sonra bunu boş bir diskete kopyalayın.

3. Diskete sistem dosyalarını transfer ETMEYİN. Diskette sadece ve sadece AMIBOOT.ROM dosyası olacak. Açılmayan sisteme bu disketi koyduktan sonra, CTRL ve HOME tuşlarını nasılı tutarken sistemi açın. Disket Sürücünün ışığı yandıktan sonra elinizi bu tuşlardan çekin.

4. Sistem, BIOS Güncelleme olayını yaklaşık 35-40 saniye içinde bitirecek. İşlem bittiğinde birkaç bip sesi çıkacaktır. Daha sonra sisteminizi açabilirsiniz!

BIOS kurtarma olayları genel hatlarıyla böyle. Sizin anakartınızda bir sorun olduğunda, anakartınızın üreticisinin web sayfasına gidip, kurtarma prosedürlerine bakıyorsunuz. Genelde bizim anlattıklarımız geçerlidir; farklı bir prosedür var ise onu uygulamak lazım. Bunlardan hiç biri işinize gelmezse, biraz elinizi BIOS çipi söküp takmaya yatkın olacak. Şimdi bu yöntemi de burada anlatırsak, yazı uzayıp gidecek. bunu her daim saklıyordum bu yazıyı uzun ama bir okadarda faydalı umarım aradığın cevabı bulursun (alıntı)

Son Düzenleme: SAİNT ~ 08 Ağustos 2008 19:46
SAİNT
08-08-2008, 19:45   |  #9  
SAİNT avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,595 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

flopyy küçük 1.5 mb büyüklüğündeki saklama aracı flash disk eski versiyonu flash disk mantığıyla çalışır küçük siyah kartlar en altta power tuşunun hemen üstünde bulunur genellikle cd dvd okuyucuları gibi yeri vardı kasanın ön kısmında

deadly_saw000
08-08-2008, 20:03   |  #10  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
487 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

peki saint kardeşim bu flopy nin bende olup olmadığını kasayı açamadan öğrenemez miyim?(pc laptop'da).bide eski biosu (varsa)flopye yükledim diyelim.biosu günellerken bir hata oluştu ve eski biosu yüklemem gerekiyor bunu nasıl yapacağım?ve birde flopy yoksa nereye kaydetmem uygun?belki bir şeyler değişir diye söylüyorum biosumu hiç güncellemedim.
biliyorum çok soru sordum ama güncelleme yapmadan öne her şeyi öğrenmeliyim...Gülümseme

viking20
08-08-2008, 20:20   |  #11  
viking20 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

anakartın ne?

intel Anakartı olanlar bununla çok rahat biosu güncelleştirebilirler.





C: \ BIOS \ Gigabyte


page:1-151
-----------
Gigabyte @BIOS Live Update Utility driver download


Model: @BIOS Live Update Utility
Vendor: Gigabyte
Category: MotherBoard
OS: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Most popular Gigabyte MotherBoard drivers
Last added Gigabyte MotherBoard drivers


BIOS drivers

Son Düzenleme: viking20 ~ 08 Ağustos 2008 20:42
deadly_saw000
08-08-2008, 20:25   |  #12  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
487 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

kardeş şuan kendi pc im yok.yarın söyleyeeğim kardeş.kusuruma bakmayın.Mor Göz

Fatih_ARMAĞAN
08-08-2008, 22:20   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008
viking20
anakartın ne?

intel Anakartı olanlar bununla çok rahat biosu güncelleştirebilirler.





C: \ BIOS \ Gigabyte


page:1-151
-----------
Gigabyte @BIOS Live Update Utility driver download


Model: @BIOS Live Update Utility
Vendor: Gigabyte
Category: MotherBoard
OS: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Most popular Gigabyte MotherBoard drivers
Last added Gigabyte MotherBoard drivers


BIOS drivers

intel anakartlara Gigabyte bios güncelleme programı hakkatten helal olsun....!!!!!!

süpersinnnn!!!!!!

yapmayın allah aşkına intel anakartların bios güncellemesi bu şekilde olmaz imkansız olamaz.. intel anakartlar ın tüm biosları tek dosya halinde setup dosyasıdır setup dosyasını çalıştırırsınızz.. gerekli yükleme yapılır..
bilgisayar restart atar restart srasında görüntü gelmez ve bios güncellemesi yapılır anakart birkaç bip sesi verir. ve 5-6 sn. sonra görüntü gelir ve bios güncellemiş olursunuz... verdiğiniz linkteki dosyalar sadece ve sadece gigabyte anakartlar için geçerlidir..

şöyle hak veririm size intel chipsetli  gigabyte anakartların modeline uygun gerekli bios dosyasını internetten indirdikten sonra bu program sayesinden bios güncellemesi yapılabilir...

sakın ha sakın kimse bu programı intel anakart güncellemesinde kullanmasın !!!!!

Son Düzenleme: Fatih_ARMAĞAN ~ 08 Ağustos 2008 23:00
viking20
08-08-2008, 22:45   |  #14  
viking20 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

peki bu programı Gigabyte ahçının pilav üstü az tavuk yapması içinmi üretmiş dersin?? cihan aleme duyurmuş sence?benim anakartım AMD onun için ben kullanmadım.[verdiğiniz linkteki dosyalar sadece ve sadece gigabyte anakartlar için geçerlidir..](Alıntı)sen ne sandıydın?verdiğim linkler zaten gigabyte ın sitesine ait,program da kendisine ait,haliyle tabii ki başka Anakartlar dan söz etmiyoruz bizde.Sakin ol bakalım.Gözün de mi görmüyor,programın üstünde koskoca GA-K8NF9 dediği de Gigabyte ın Anakartı dır.Arif olan anlar.Asus,MSI,...vs lafı geçiyormu?yeni birşey bulmuş,birinin açığını yakalamış gibi havalara girme,daha çok yenisin buralarda.
---
-adın ne?
-berber Ahmet
-ne iş yaparsın?
-demin dedim ya
'gibi.

Son Düzenleme: viking20 ~ 08 Ağustos 2008 23:06
Fatih_ARMAĞAN
08-08-2008, 23:08   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008
viking20
peki bu programı Gigabyte ahçının pilav üstü az tavuk yapması içinmi üretmiş dersin?? cihan aleme duyurmuş sence?benim anakartım AMD onun için ben kullanmadım.[verdiğiniz linkteki dosyalar sadece ve sadece gigabyte anakartlar için geçerlidir..](Alıntı)sen ne sandıydın?verdiğim linkler zaten gigabyte ın sitesine ait,program da kendisine ait,haliyle tabii ki başka Anakartlar dan söz etmiyoruz bizde.Sakin ol bakalım.Gözün de mi görmüyor,programın üstünde koskoca GA-K8NF9 dediği de Gigabyte ın Anakartı dır.Arif olan anlar.Asus,MSI,...vs lafı geçiyormu?
bak arkadaşım sen beni hala anlamadın.. sen intel anakartlar için bu programı kullanın dediniz.. intel anakartlar bu bios programı ile güncellenemez kardeşim..

sizin demek istediğiniz şu olması sakın intel işlemcili gigabyte anakartlar demek istediniz herhalde yanılmıyorsam..
Bende diyorumki...
bahsettiğiniz bios güncelleme programı  ister AMD işlemci olsun ister INTEL işlemci olsun  anakartın markası GIGAGYTE olduğu sürece verdiğiniz program ile gerekli bios dosyasını linkini verdiğiniz program ile yükleme yapabilirsiniz..

!! Anakart Markası GIGABYTE ise işlemci AMD olsun INTEL olsun fark etmez Bu program ile güncelleme yapabilirsiniz..!!!

Fakat Tekrar üstüne basabasa söylüyorum İNTEL anakart diye tabir ediyorsunuz Bu bios programı ile INTEL MARKA anakartlara bios güncellemesi yapamazsınız.. INTEL MARKA anakartların BIOS programı hepsi kendine özgüdür..

Ek bilgi İNTEL işlemci üretimi haricinde TAMAMEN kendi üretimi olan Anakartlar üretmektedir.. ve piyasada oldukça kaliteli anakartları bulunmaktadır...

Fatih_ARMAĞAN
08-08-2008, 23:13   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

bu açık bulma işi değildir konuyu farklı yöne çekmeyin bunu dikkate alıp INTEL anakartını bios update edebilecek kişinin sorumluluğu alıyorsanız evet öyle yapıyorum ben.. eleştriye açık değilseniz yapacak bişeyim yok kesinlikle yanlış bilgilendirmedir konunun açık yakalamakla ilgisi yok...

lütfen konuyu kişiselleştirmeyin..

yanlış ve eksik bilgilendirmeyi bu şekilde izah etmeye çalıştım.. ve tepkim belki başlangıç olarak sert ama verilen bilgi çok yanlış bir bilgi olduğunu düşündüğüm için.. sizinle kişisel bir sorun değildir. lütfen yapmayın bu şekilde davranızsanız üzülürüm...

Fattur
09-08-2008, 14:03   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

floppy hakkında arkadaş türkçe bilgiyi vermemiş bunu söyleseydi daha çabuk anlayacanızı umuyorum.
Floppy Disket sürcüdür. 1,44 mb lık Eğer bir kırtasiye gidip disket isterseniz size verecektir disketlerin görünümü böyle dir


hakkında bilgi:


disket sürüclerin ise genel görünümü böyledir:


deadly_saw000
09-08-2008, 17:13   |  #18  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
487 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

tartışmanızı böldüm ama everest'in trial versiyonundan rapor oluşturdum ve anakart özelliklerim aşağıda;
Anakart:
CPU Türü:Mobile Intel Pentium M 740, 1733 MHz (13 x 133)                                       
Anakart Adı:Quanta inc MW1/HW1
Anakart Çipseti:Mobile Intel Alviso-G i915G
Sistem Belleği: [ TRIAL VERSION ]
DIMM3:[ TRIAL VERSION ]
BIOS Türü:Phoenix (09/07/05)
ve BİOS özellikleri;
Sağlayıcı:QCI
Sürüm:Q3B61
Yayım Tarihi:09/07/05
Boyut:1024 KB
Açılış Sürücüleri:Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM
Yetenekler:Flash BIOS, Shadow BIOS, BBS, Smart Battery
Desteklenen Standardlar:DMI, ACPI, ESCD, PnP
Genişleme Yeteneği:ISA, PCI, PCMCIA, USB

Bu durumda benim ana kartım intel mi oluyor;Quanta inc mi?birde everestten Bios a girdiğimde ekran şöyle;

yani bu resme göre ben biosumu güncellerken http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40'a mı gireceğim.
Saygılarımla cevaplarınızı bekliyorum.Bu arada tartışmaya da gerek yok arkadaşlar.Birbirimizi kırmaya değmez.!
-----
bu arada verdiğim resimde görüntü biosu da var bios güncellediğimde o da güncellenir değil mi?

Son Düzenleme: deadly_saw000 ~ 09 Ağustos 2008 17:20
Fatih_ARMAĞAN
09-08-2008, 21:14   |  #19  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Biosagent e girmenize gerek yok..

Cihazınız Notebook.. Notebooklarda Anakart modeline göre bios update yapılamaz.
Yapılsa bile sağlıklı olmaz.

Notebook markanız hangisi ise O markanın Resmi websitesine girip gerekli Cihaz modelini seçersiniz ve site size cihazınızın gerekli olan güncel yazlımları ve  güncel bios yüklemesi var ise size döküman şeklinde sıralar. ve sizde bu dosyaları bilgisayrınıza indirir bios güncellemenizi yaparsınız..

Görüntü bios u da bir çok cihazda yapılamıyor.. oda aynı şekilde Kullandıgınız Notebook markasının resmi websitesinde buluyor ise yapabilirsiniz.

gerekli dökümanlar genelde websitesinde yayınlanır.

Görüntü bios u genellikle Masaistü pclerde daha çok yapılmaktadır.. fakat biraz riskli bir konudur Genelde MSdos ortamında yapılır konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir..

Tabi normal Anakartlar için bios güncellemeside aynı derecede risk taşır..

Eğer Cihazınızın Marka ve modelini tam olarak yazarsanız size gerekli güncellemenizin olup olmadıgını iletmeye çalışırım..

iyi akşamlar.

deadly_saw000
12-08-2008, 17:37   |  #20  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
487 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

kardeş ben tam olarak modelini bilmiyorum ama dediğin gibi notebook.garanti belgesinde şöyle yazıyor;
markası: Casper
cinsi: Notebook
Modeli: CPS1700-7604B
internetten baktım.dediğin gibi vermişler.ama ben bu modeli bulamadım yardımcı olursan sevinirim.yedek almama gerek var mı bu arada?kullanma kılavuzunda da bakıntım bulamadım bir kez daha bakarım...

Fatih_ARMAĞAN
12-08-2008, 18:03   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008
deadly_saw000
kardeş ben tam olarak modelini bilmiyorum ama dediğin gibi notebook.garanti belgesinde şöyle yazıyor;
markası: Casper
cinsi: Notebook
Modeli: CPS1700-7604B
internetten baktım.dediğin gibi vermişler.ama ben bu modeli bulamadım yardımcı olursan sevinirim.yedek almama gerek var mı bu arada?kullanma kılavuzunda da bakıntım bulamadım bir kez daha bakarım...
casper marka notebookların ben şahsen hiçbir bios update dosyasına rastlamadım nette veya casper ında sitesinde olduğunu sanmıyorum. casper teknik servisini arayarak danışmanızda fayda var.