P4C800 Deluxe Asus Anakartlı bilgisayarımın Bios unu güncellemek istiyorum. Güncellemenin nasıl yapıldığını
anlayabileceğim şekilde anlatan bilgileri nereden bulabilirim? En güncel yazılımın dosya adı nedir? nereden bulabilirim? Bios u güncellememin benim için bir avantajı var mı? Vereceğiniz bilgilere şimdikten teşekür eder sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
bios güncelleme nasıl yapılır
asus anakartlarda cd içinde asus update programı var onu kur update bios from internet seçeneği ile ilerle karşına çıkacak bios yazılımlarının tarihleri de var en yeni tarihe update yapabilirsin biosunu seçtikten sonra flash seçeneği ile biosunu güncelleştirebilirsin eski kaldırılıyor yeni yazılıyor gibi bi msj dan sonra pc yeniden başlayacak
mesela asus anakartlarda siyah ekran hatası var bu düzeltilebilir açılışta varolan problemler düzeltilir vs.
http://www.esupport.com/index.cfm?refererid=142
bu siteden ankartın ait olduğu ülkeyi seç ve bios markasını bul atiyorum ami bios seçtin saten içinde direk indir var, bilgisayarına çek exe dosyasını ve sonra dosa düş ve ordan exe dosyasını çalıştır zaten sonra exe dosyasının içinde yapman gerekenleri görürsün update falan yazar ordan takip edersin sonra yüklüyor zaten o kadar ancak dikkatli olman lazım yalnış bios günlecellemesini indirme yoksa kaç yapim derken göz çıkarırsın.:)) kolay gelsin.
BIOS NEDİR?
BIOS güncellemesi riskli bir istir. Adimlari dogru bir sekilde takip etmeniz gerekmektedir.
BIOS update islemi Asus anakartlarla birlikte gelmekte olan CD'nin içinde bulabileceginiz aflash.exe <;; programi ile gerçeklesebilmektedir. Programi ve anakartinizin modeline göre download etmis oldugunuz BIOS dosyasini (*.awd) hard diskinize veya bir diskete kopyalayiniz.Anakartiniz Asus ise yeni BIOS sürümünü http://www.cizgi.com.tr <../download.htm> adresinden bulabilirsiniz. Daha sonra sisteminizi DOS modunda (açilista F8 ile) ya da sistem disketiyle açip aflash.exe <;; yazarak enter'a basiniz.
AFLASH Programini çalistirdiginizda yanda görüldügü gibi anakartinizla ilgili BIOS bilgileri ekrana gelir.
Opsiyonel olan birinci seçenek, anakartinizin o an kullandigi BIOS versiyonunu herhangi bir probleme karsi yedeklemenizi saglar. "Please Enter File Name To Save:" komutuna herhangi bir isim vererek BIOS'unuzu yedekleyin. "BIOS Saved Successfuly" mesaji ile islem gerçeklesmis olur. ESC ile ana menüye dönebilirsiniz
İkinci seçenek seçildiginde program sizden yeni BIOS update dosyasinin ismini soracaktir. Bunu buraya girin (örnegin bx2b1009.awd) ve Return'e basin
Bundan sonra anakarta ait BIOS'u ve üzerine yazacaginiz yeni BIOS versiyonlarini gösteren asagidaki mesajlar çikacaktir. Ve Mesaji çiktiginda 'Y' tusuna bastiginizda, eger epromunuzda herhangi bir ariza yoksa BIOS'unuzun update islemi baslar.
5-10 snlik bir programlama süreci ardindan BIOS'unuz update edilmis olacaktir
Islem bittikten sonra BIOS'unuzu yeniden programlamak isteyip istemediginiz sorulacaktir. Hayir ile devam edebilirsiniz.
Son olarak ekranınıza islemin bitmis ve bilgisayari restart etmenizin gerekli olduguna dair bir yazi gelecektir. ESC ile programdan çikip, bilgisayarinizi restart ediniz. işlem tamam!
BİOS HATA MESAJLARI
1) Bir uzun iki kısa beep:
Ekran kartınızda bir sorun var. Ekran kartı kablosu yerinden çıkmış olabilir yada ekran kartınız bozuk.
2) Tek kısa beep:
Anakartın bellek tazeleme devresi sorunlu
3) CMOS Battery has failed:
CMOS pili zayıflamış. Değişmesi gerekir.
4) CMOS checksum error
CMOS'un bozulduğunu gösterir. (CMOS pili bozuk veya zayıf olabilir)
5) Disk boot failure, insert system disk and press enter
Sistem boot edemiyor. HDD bağlantısında sorun olabilir, HDD aktif partition tanımlanmamış olabilir, biostan HDD tanımlanmamış olabilir, HDD bozuk olabilir, HDD nizin system dosyaları silinmiş olabilir.
6) Keyboard error:
Sisteme bağlı bir klavye yok. Klavyenin kablosu hatalı takılmış olabilir, klavye bozuk olabilir, klavye girişinde sorun olabilir.
7) Primary Slave Failed:
Hatalı HDD tanıtımı. Yada daha önceden bilgisayara takılı olup daha sonra çıkarılan ve biostan kaldırılmayan hddler söz konusu olunca böyle yapar.
8) Floppy Disk Failed:
Disket sürücünüze erişelimiyor. Kablolarının düzgün takılıp takılmadığından emin olun. Eğer değiştrincede hata devam ediyorsa sürücünüzde sorun vardır.
9) Cache memmory bad, or not enabled cache !:
Cache bellek bozulmuş olabilir. Yada cache bellek anakart ile uyumsuz.
10) DMA Error:
Doğrudan Erişimli Bellek devrelerinde sorun var. Anakartı değiştirin