BİOS sorunu (yardım)

immortals
06-12-2011, 05:45   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
146 mesaj

Arkadaşlar;

Bilgisayarımda power tusuna bastıgımda    klavyeden bikaç kez herhangi bi tuşa basmassam  pc acılmıyor.   Galiba biosta sorun var.

Bios güncellemek istiyorum ama google da yorumlara baktım acıkcası anakartın bidaha calısmaması riski beni korkuttu.

1-Bios güncellemek için program var mı?
2-Sitesinden indirip exe dosyasını calıstırdıgımda eger yanlıs dosya ise veya herhangi bir sorun cıkıpta işlem yarım kalırsa  sistemi geri kurtarma şansım varmı? Bunu nasıl yapabilirim.
3-Bios güncellerken sorun cıkma ihtimaline karşı yedek alma  şansımız varmı ? Nasıl yapılır?

dervipasa
06-12-2011, 07:10   |  #2  
Yıllanmış Üye
650 mesaj

ankart markasına göre degişir
gigabyte ve asus kendi sitelerinde bios yayınlıyor
bu iki anakartın kendi programları var
exe olarak windows üzerinden güncelleneleri de mevcut
diger anakrtları bilmiyorum

immortals
07-12-2011, 03:56   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
146 mesaj

peki bi sorun olurda işlem yarıda kalırsa veya yanlıs driver yüklemesi , elektrik kesintisi falan    anakart çalısmaz hale geliyomus   bunu önlemenin bi yolu varmı?

böyle bi durumla karsılasırsam yeni anakart mı almak gerekiyo yoksa kurtarma şansımız var mı?

ceku371
09-12-2011, 03:51   |  #4  
Taze Üye
6 mesaj
Alıntı: immortals  
Arkadaşlar;

Bilgisayarımda power tusuna bastıgımda    klavyeden bikaç kez herhangi bi tuşa basmassam  pc acılmıyor.   Galiba biosta sorun var.

Bios güncellemek istiyorum ama google da yorumlara baktım acıkcası anakartın bidaha calısmaması riski beni korkuttu.

1-Bios güncellemek için program var mı?
2-Sitesinden indirip exe dosyasını calıstırdıgımda eger yanlıs dosya ise veya herhangi bir sorun cıkıpta işlem yarım kalırsa  sistemi geri kurtarma şansım varmı? Bunu nasıl yapabilirim.
3-Bios güncellerken sorun cıkma ihtimaline karşı yedek alma  şansımız varmı ? Nasıl yapılır?

Aynı dertten muzdaribim, pc açılırken bir bios sinyali alıyorum ve sata sürücüsü bulanamadı devam etmek için F1 e basın  diye siyah bir ekran geliyor.

BU durumu nasıl aşarız bir fikri olan var mı?

Kapalı Hesap (221406)
09-12-2011, 08:54   |  #5  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 4
841 mesaj

arkadaşlar, biosun bi korkacak durumu yok,, direk olarak biosa giripte güncelleme yapmıyorsun zaten, indirdiğin ufak bi yazılım güncelleme yapmana yetiyor
anakartının markası nedir,, işletim sistemin nedir yaz buraya bulabilirsem link olarak sana vereyim ..yükle hemen

ceku371
09-12-2011, 16:09   |  #6  
Taze Üye
6 mesaj

intel p4  cpu 2.6 ghz  win 7 yüklü sistem modeli: dell optiplex gx270
bios: phoenix rom bios plus vercion 1.10 A02

Sorun özetle:
Yeni bir dvd sürücüsü taktım sistemsel sorunum yok hepsi çalısıyor aygıt yonetıcimde sıkıntı yok.
ama pc açılırken siyah bir ekranda ;
SATA primary drive 0 not found
secondary drive 0 not found

strike the F1 key to kontinue, F2 to run the setup utility

mesele böyle... 

Şimdiden teşekkür ederim.

Kapalı Hesap (221406)
09-12-2011, 17:04   |  #7  
Kapalı Hesap
841 mesaj

dostum  senin model A02 fakat sayfada
A03
A04
A05
A06  modelleri var belkide zaman içinde çeşitli değişiklikler olmuş olabilir,,mesela sayfadaki A03 bios modelini indir ve dene..
sayfaburada.. sayfaya girince senin anakart ile ilgili   Optiplex GX270 A03 System BIOS  modelini indir dene..uyum sağlayamazsan sırasıyla diğer A0 modelleride denersin..

ceku371
10-12-2011, 02:52   |  #8  
Taze Üye
6 mesaj

Denycem teşekkür eedrim umarım guncelleme sonrası duzelır. tekrar saol.

Kapalı Hesap (221406)
10-12-2011, 15:40   |  #9  
Kapalı Hesap
841 mesaj

çok ufak yazılımlar bunlar, sadece yükle ve reset at , okadar,

ceku371
12-12-2011, 21:13   |  #10  
Taze Üye
6 mesaj

Evet hocam bios güncellendi ve A07 oldu ama sorun da değişiklik yok açılırken yine F1 yardımıyla açılışı gerçekleştirebiliyorum:S Varmı bir fikrin?

Kapalı Hesap (221406)
12-12-2011, 21:38   |  #11  
Kapalı Hesap
841 mesaj
Alıntı: ceku371  
Evet hocam bios güncellendi ve A07 oldu ama sorun da değişiklik yok açılırken yine F1 yardımıyla açılışı gerçekleştirebiliyorum:S Varmı bir fikrin?
biosunu güncelledik fakat.. şu phonix  bios ayarlarından pek çakmıyorum ama bios ayarlarında bi problem var senin, aslında en baştanda öyle olduğu kanısındayım..biosa girdiğinde /advanced bios features/ menüsünün altında başlama seçenekleri var  ,orayı bi incele ,biosunla ilgili açılış seçeneklerini iyice araştır..yanlış bişey söyleyip yanıltmak istemiyorum.vaktimde yok ,yarın bakabilirsem yardımcı olacağım söz , iyi akşamlar

ceku371
15-12-2011, 00:36   |  #12  
Taze Üye
6 mesaj
Alıntı: sayraxx  
biosunu güncelledik fakat.. şu phonix  bios ayarlarından pek çakmıyorum ama bios ayarlarında bi problem var senin, aslında en baştanda öyle olduğu kanısındayım..biosa girdiğinde /advanced bios features/ menüsünün altında başlama seçenekleri var  ,orayı bi incele ,biosunla ilgili açılış seçeneklerini iyice araştır..yanlış bişey söyleyip yanıltmak istemiyorum.vaktimde yok ,yarın bakabilirsem yardımcı olacağım söz , iyi akş
Peki teşekkür ederim mesele değil... Bu arada son durum şu:) biosun altını üstünü getirdim (kendimce) yani yanlış bir değişiklik yapıp pc yi taşımak istemiyorum öteye beriye onnun için kendim halledeyım diyorum ama yok:S hala aynı uyarı... benim şüphelendiğim aslında sürücü yani bir dvd sürücü bağladım pc ye sata kablosu çektim eskisi sata değildi sonrasında açtım pc yi pat bu ekran:S ve forum fotum dolanıyorum şimdi:))

Kapalı Hesap (221406)
15-12-2011, 09:55   |  #13  
Kapalı Hesap
841 mesaj

biosunu default ayarlarını normal yani ''default yap ''

çok yavaş ve dikkat ederek kasayı aç /anakartı esnetmeden ve biryere herhangi bi metal bişiyle dokanmadan , bios pilini bul ve çıkar yerinden  / 30 saniye kadar bekle ve eynı dikatle tekrardan bios pilini  yerine tak / sonra bilgisayarı aç / karşına başlangış ayarı gerektiren bişiyler çıkarsa HDD  ile başlayan seçnekleri seç bence / veya default sonrası fabrika ayarlarına göre zaten hdd  dende başlayabilir.inşallah bi faydası olur .

root1907
15-12-2011, 13:13   |  #14  
root1907 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
231 mesaj

bu sorunun biostan kaynaklandığınıda nerden çıkardın, bu anakartın ile alakalı bir sorun anakartın üzerinde claer jump die bir jumper var bu bios pilinin yakınlarında biryerlerde olur onun üzeri boştur bir jumper bulup o iki iğnenin üzerine tak ve bilgisayarını çalıştır pcde açılmıcaktır bölece anakartı resetlemiş oldun şimdi o jumper çıkart ve pc aç sorun çözülücektir. eğerki çözülmezse ps2 girişli kavye kullanıyorsan kendine bir usb klavye al, eğer klavyen zaten usb ise kasadan takılı olan yuvasını değiştir, sorun bu ihtimallet doğrultusunda.

Kapalı Hesap (221406)
15-12-2011, 14:54   |  #15  
Kapalı Hesap
841 mesaj
Alıntı: root1907  
bu sorunun biostan kaynaklandığınıda nerden çıkardın, bu anakartın ile alakalı bir sorun anakartın üzerinde claer jump die bir jumper var bu bios pilinin yakınlarında biryerlerde olur onun üzeri boştur bir jumper bulup o iki iğnenin üzerine tak ve bilgisayarını çalıştır pcde açılmıcaktır bölece anakartı resetlemiş oldun şimdi o jumper çıkart ve pc aç sorun çözülücektir. eğerki çözülmezse ps2 girişli kavye kullanıyorsan kendine bir usb klavye al, eğer klavyen zaten usb ise kasadan takılı olan yuvasını değiştir, sorun bu ihtimallet doğrultusunda.
bak bunu bilmiyordum, dur bakalım bi denesin şunu ne olcak..

masre
17-12-2011, 08:25   |  #16  
Taze Üye
18 mesaj

hacı biosa standard var en başta orda 1/4a var orayı disapledn yap f10 yap çık

fbli
17-12-2011, 09:24   |  #17  
fbli avatarı
Yıllanmış Üye
1,158 mesaj

Yazdığın mesajdan anladığım kadarıyla bilgisayarın önyükleme yapmıyor. Bunu aşmak için BIOS ta Boot diye bir kısım olacak. Onu bulduktan sonra "First Boot Device" olarak HDD ni ilk sıraya al ve ayarları kaydedip çık.

ceku371
29-01-2012, 17:44   |  #18  
Taze Üye
6 mesaj

Arkadaşlar öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim ama bios dan bu sorunu çözemedim kasayı açtım sata kablosunun yerini değiştirdim okadar... sorun çozuldu.

muratmaske
23-02-2012, 16:22   |  #19  
Yeni Üye
22 mesaj

slm arkadaşşlar aynı sorunu bende yaşadım ve malesef çare bulamadım usb takım mass storage (!) işreti verek tanımıyodu en sonunda hariciyi soktüm ve dahili olarak bağladım makinaya anca o zmn çalıştı aklınızda olsun çözüm olarak :)

06_kazim
18-10-2012, 01:58   |  #20  
Taze Üye
1 mesaj

selam benim windovs hiç açılmıyor f 2 basılıyo setup ayarları çıkıyo ne yapacağımı bilemiyorum anakartım  (  dell dimension 4600 i series  2.40 ghz