Bir akıllı saat kullanıcısıysanız, cihazın potansiyelini düşündüğünüzde bugün kolunuza giydiğiniz şeyin size bir prototip gibi görünmesi kuvvetle muhtemel. Yolun henüz başındaki bu teknolojiyle ilgili yeni bir ufuk, cihazların vücut sıvılarını analiz etmesinin mümkün hale gelmesiyle aşılıyor
The University of California, Berkeley’den bir grup araştırmacı tarafından geliştirilen yeni sensörler ter sıvısını analiz edebiliyor. Esnek ve giyilebilir bu sensörler hareket halindeyken salgılanan vücut sıvısını gerçek zamanlı olarak analiz edip, sonuçlarını akıllı telefonda gösterebiliyor.
Araştırmacıların The Nature dergisinde yayımladıkları bir makale ve YouTube üzerinden paylaştıkları bir videoyla bu sensörlerin kullanım alanı akıllı saatlerle sınırlı değil. Başa ya da vücudun herhangi bir bölümüne giyilebilen bu sensörlerin farklı fitness grupları tarafından denendiği ve ter sıvısı analizlerinin Android tabanlı bir akıllı telefona aktarıldığı görülebilir.
Ter sıvısının analizinde glukoz ve laktoz gibi metabolitler; sodyum ve potasyum iyonları gibi elektrolitlerin ölçümünün yapılabildiği belirtiliyor. Sensörler çalışma sırasında doğru analiz için belirli aralıklarla vücut ısısını da ölçüyorlar. Sensörlerin giyilebilir cihazlarda ve dolayısıyla dijital sağlık alanında bir mihenk taşı olabileceği söylenebilir. Araştırmacılarsa bir sonraki aşamada daha fazla sayıda kimyasalı ayrışmayı ve ter analizlerinin kişilerin psikolojik durumlarıyla ilgili ipuçları verip vermediğini anlamayı amaçlıyorlar.
Bakalım bu özelliği akıllı saatler de ilk hangi firma kullanacak merakla bekliyoruz...