Arkadaşlar,foruma hemen hemen her gün işletim sisteminde problem olan arkadaşlar tarafından çözüm isteme adına sürekli konular açılıyor ve genelde sonuç "format" önerileriyle son buluyor.
Benim sorum şu; "sizce format herşeyi temizlermi?".Aslında cevabı gayet basit bir soru gibi görüyor ve aklınızdan "elbette temizler,adı üstünde format bu!" geçiriyorsunuzdur.Fakat kesin yargıya varmadan önce şimdi size başımdan geçen olayı anlatayım ve bu soruyu kendi kendinize tekrar yanıtlamaya çalışın.
1999 yılında çalıştığım firmada bir müşterimize Teac marka 4X CD Writer satmıştık.Tabi kutunun içinden bir sürü CD çıktı.CD 'lerden biri popüler bir müzik düzenleme yazlımı olan "Dance eJay 2+" idi.CD Writer 'ı müşterimizin bilgisayarına bağlayıp CD 'leri kendisine teslim ettik.Ben müşterimizden kullanmayacaksa CD 'yi bana vermesini rica ettim.Kullanmayacağını söyleyip CD 'yi bana verdi.Program 30 günlük trial'dı.Programı yükleyip çalıştırdığınızda karşınıza iki seçenek çıkıyordu."Purchase (satın al)" ve "Try (dene)"."Try" seçeneğini seçerek programı bütün özellikleriyle sorunsuz olarak kullanabiliyordunuz.30 gün sonunda "Try" seçeneği pasif görünüyor sadeec "Purchase" seçeneği aktif olarak duruyordu.Benimde yaptığım mix henüz bitmediğinden mix 'i tamamlayabilmek için programı uninstall edip tekrar kurdum.Sonuç değişmedi."Try" hala pasifti.Mix 'i bitirmeyi kafaya taktığım için 8 Gb 'lık tek partition olan diskimi formatlayıp Windows 98 'i tekrar kurdum.HİÇBİR YEDEK ALMADIM çünkü bilgisayarımda yedek almayı gerektirecek belge yoktu.YEDEKLEME yapmadan direk dos altından "deltree" komutu ile "Windows" ve "Program Files" klasörünü silerek windowsu tekrar kurdum.Kurulumdan hemen sonra HİÇBİR ekstra program yüklemeden "Dance eJay 2+" programını kurdum.Çalıştırdım.Birde baktım "anaaaa"..."Try" hala pasif ve kalan gün kısmında "0 days" yazıyor."Herhalde bir yerde yanlış yaptım" diyerek bu sefer C 'ye direk "fdisk" çekip "format" attım.Windows 98 'i tekrar kurdum.Kurulumdan hemen sonra "Dance eJay 2+" programını kurduğumda "Try" seçeneğini HALA pasif ve kalan gün sayıdını "0 days" görünce kafayı sıyıracaktım.O zaman 1 yıldır bilgisayar işindeydim.15 yıldır bilgisayar işinde olan ağabeylerime durumu anlattım.Bana verdikleri cevap netti "asla öyle birşey olamaz,format attıysan diski tamamen sıfırlamışsındır ve programın çalışmaması imkansız...".Fakat ben bu olayı kendim yaşamıştım ve kimseyi buna inandıramadım.Hala da sebebini çözebilmiş değilim.
Bir ara bir arkadaşım bana belkide bios 'a veya ekran kartının bios 'una kendini yazıyordur demişti.Tabi o zaman acemi olduğum için inanıp bios 'u resetledim,formatladım,sonuç değişmedi.Ekran kartını değiştirdim,yine sonuç değişmedi.En son başka bir arkadaşımdan 2 Gb 'lık bir disk alıp denediğimde bu sefer olmuştu.Acaba benim 8 Gb 'lık diskimmi bozuk diye düşündüm.Kendi diskimi o arkadaşımın bilgisayarında denediğimizde sorunsuz olarak çalıştığını görünce,deyim yerindeyse "kafayı oynattık".Kendi diskimi geri alıp tekrar bilgisayarıma bağladım,yine çalışmadı.İnanması belki imkansız ama bu GERÇEK.Taa ki 8 Gb 'lık diski bir arkadaşıma verip yerine 10 Gb 'lık 7200 Rpm 'lık bir disk aldığım zaman Mix 'i bitirebildim...
Şimdi en başta sorduğum soruyu tekrar yanıtlamaya çalışın;"Sizce format herşeyi siler mi..."
NOT: O 8 Gb Seagate 5400 Rpm 'lik disk şu anda başka bir arkadaşımda ve hala sorunsuz olarak çalışıyor...