Bir teknoloji sitesine yapılan haksızlık.

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
haykırış
30-01-2010, 02:31   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj

Öncelikle Chip - Online 'den her zaman birşeyler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum. Teşekkürler, Chip - Online ...

CHIP Online'dan zorunlu açıklama! adlı başlığınızın üçüncü ( 3. ) bölümünde bir teknoloji sitesine teknoloji sitesinin editörünü kastedip, uyarı niteliğinde bir yazınız yayınlandı.

Şunu vurgulamam gerekir, ortaya konan emeğe herkesin saygı göstermesi lazımdır. Haberi sitesine aktarıp kaynak belirtmemek büyük bir utanç kaynağıdır. Bu ister shifdelete.net olsun, isterse başka bir portal olsun, şık bir davranış değildir.

Chip - Online 'nin yayınladığı yazı ile bahsi geçen sitenin editörünün sunduğu haber temelde aynılık gösterebilir. Bazı ifadeler birbirine çok benzeyebilir. Ancak şunu iyi bilmek gerekir,  Chip - Online editörleri o yazılara ulaşacak bilgi birikimine sahipse, diğer site editörleride o beceriye sahiptir. Diğer teknoloji sitelerinden eksik bir tarafı yoktur. Chip - Online 'nin bu tutumunu doğru bulmuyorum.

Çünkü; Chip - Online diğer sitede yayınlanan bir haberi noktasına dokunmadan haber yaptıklarında gelen uyarılara kulak tıkadıklarını çok iyi biliyorum. Bu hassasiyeti o zaman göstermeyen Chip - Online neyin kavgasını veriyor, anlayamadım açıkcası...

İşte İspatı:

Diğer sitenin haberi
Chip - Online'nin ( copy - paste ) yapmış olduğu haber.

Not: ( Chip - Online yöneticilerinin bu konuda açıklamaları oldu. Ancak haberde yayınladıkları aşağıdaki resmin neden ortasından kırıldığını açıklayamadılar.  Aynı resim diğer sitede bulunuyor. Oranın yöneticisi resimi kendilerinin kırık bir şekilde eklediklerini söylemişlerdi. 

Gerçekten Chip - Online bunu izinsiz kopyalamadıysa, o kırık fotoğrafın olduğu kaynak siteyi buraya eklemelerini istiyorum. İspat istiyorum. )

Resmin  Linki

Ne ne kadar Chip - Online isim açıklanmamasını istediysede bunu herkes bilir hale geldi ve nette tartışılıyor. Bu sebeple ismin alenen duyrulmasında bir mahzur görmedim.

Kolay gelsin.

Son Düzenleme: haykırış ~ 30 Ocak 2010 02:32
hamann7725
30-01-2010, 02:52   |  #2  
hamann7725 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj

rahatsız mısın? başka işin yok mu?

haykırış
30-01-2010, 03:04   |  #3  
OP Taze Üye
2 mesaj
Alıntı: hamann7725  
rahatsız mısın? başka işin yok mu?
İddialara cevap vermek yerine neden suçlayıcı konuşuyorsunuz? Haklı insan delilini ortaya koyup ispata çalışmalıdır.

Evet, o kırılmış resmin asıl kaynağını Chip - Online verebilir mi? Bunu merak ediyorum.

Cem Sinanoğlu
30-01-2010, 04:08   |  #4  
Cem Sinanoğlu avatarı
CHIP Online
57 mesaj

Selamlar,

Öncelikle mesajınızdaki site ismini ve linkleri silmek zorunda kaldığım için özür dilerim, sözümüzün arkasındayız, bir siteyi hedef göstermek istemiyoruz ve ilgili yazımda bahsi geçen hiç bir sitenin adının, nereden gelirse gelsin, yayınlanmasını doğru bulmuyoruz.. Kaldı ki, haberimize gelen yorum ve tepkiler arasında, tek bir satır bile, savunduğunuz siteyi suçlayan bir cümleye rastlamadık, durduk yere kimsenin hedef tahtasına oturmasını istemiyoruz...

Kim olduğunuzu bilmiyorum ama kayıt tarihinizden, mesaj sayınızdan ve açtığınız konudan az çok tahmin edebilirim. Öncelikle söylemek istediğim, bir konuda bilgi sahibi olmadan yorum yapmak bizi bir yere götürmez. Parça parça gidelim:

1-
“Çünkü; Chip - Online ilgili sitede yayınlanan bir haberi noktasına dokunmadan haber yaptıklarında gelen uyarılara kulak tıkadıklarını çok iyi biliyorum. Bu hassasiyeti o zaman göstermeyen Chip - Online neyin kavgasını veriyor, anlayamadım açıkcası...”

***Öncelikle şunu bilin, yeni bir şey keşfetmediniz, bu konu konuşuldu ve halledildi 2 yıl önce. Yani bahsettiğiniz haberler 2 yıl öncenin haberleri. İki bağlantıdaki haberin tek ortak noktası kırık resim. Bu olay yaşandığında ilgili sitenin yöneticileri ile zaten görüşüldü ve onlar da çok iyi biliyor ki, haberi CHIP Online’a yazan editör sadece birkaç saat içerisinde görevden alındı. Kaldı ki, copy-paste ile konunun hiç bir alaksı yokken… Eğer copy-paste olsaydı, “ahoo.com.tr uzantılı e-posta hesabı satmak gibi denyo bir seçim dışında”, “Sen bakma Yahoo'yu  Türkiye'de sallamadıklarına” gibi tabirler bizim haberimizde de olurdu.
Burada yaşanan olay şuydu: Editörümüz haberi ilgili sitede görmüş, kendince uyanıklık yapıp oturup baştan yazmış, ama asla kabul etmeyeceğimiz bir biçimde bu sitedeki resmi almış. Ve CHIP Online da gerekli cezayı vererek editörü görevden almış. Dediğim gibi, bu durumdan ilgili sitenin yöneticileri de haberdar, herhalde siz gruba geç katılanlardansınız ve gerekli bilgiyi almadan buraya geldiniz.

2-
“Not: ( Chip - Online yöneticilerinin bu konuda açıklamaları oldu. Ancak haberde yayınladıkları bu resimin neden ortasından kırıldığını açıklayamadılar.  Aynı resim ilgili sitede bulunuyor. Oranın yöneticisi resimi kendilerinin kırık bir şekilde eklediklerini söylemişlerdi.
Gerçekten Chip - Online bunu izinsiz kopyalamadıysa, o kırık fotoğrafın olduğu kaynak siteyi buraya eklemelerini istiyorum. İspat istiyorum. )”

***Ben size diyorum ki, editörümüzü, copy-paste yaptığı için ya da haberi alıp baştan yazdığı için değil, sadece o resmi kopyaladığı için görevden aldık ve bunu herkes biliyor. Eğer resmi almasaymış, kimse de bu iki haber birbirinin aynı diyemezmiş. Ben o zaman da, şimdi de, Google görsel aramadan bulup almış adrese dikkat etmeden deseydim karşı çıkabilir miydiniz? Ama öyle bir şey demedik, gereken cezayı verdik. Neyin ispatını istiyorsunuz daha?

3-
“Chip - Online 'nin yayınladığı yazı ile ilgili sitenin editörünün sunduğu haber temelde aynılık gösterebilir. Bazı ifadeler birbirine çok benzeyebilir. Ancak şunu iyi bilmek gerekir,  Chip - Online editörleri o yazılara ulaşacak bilgi birikimine sahipse, diğer site editörleride o beceriye sahiptir. Diğer teknoloji sitelerinden eksik bir tarafı yoktur. Chip - Online 'nin bu tutumunu doğru bulmuyorum.”

***Bahsi geçen haberlerde temelde aynılık yok, haberin bizden alındığı açık ve net biçimde belli. Diyelim ki Ali Güngör haberi yazarken bire bir çeviri yaptı. Eğer öyle olsaydı bile, bu kadar benzerlik olması mümkün değil. Kaldı ki, biz yabancı kaynaktan alınan haberlerde araştırma yapıp farklı kaynaklardan ek bilgiler de ekliyoruz. Daha net anlatayım, buradaki olay şudur:

Bizim haberimizde düzen:
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ali Güngör’ün kendi eklediği bilgiler
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ali Güngör’ün kendi eklediği bilgiler

İlgili sitenin haberindeki düzen:
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ali Güngör’ün kendi eklediği bilgilerle neredeyse kelime kelime aynı şeyler
Ali Güngör’ün kendi eklediği bilgilerle neredeyse kelime kelime aynı şeyler

Yani birbirinden habersiz iki insan, aynı cümleleri kurmayı başarmakla kalmamış, araya eklenen bilgileri de aynı yerlere, aynı cümlelerle, aynı düzende monte etmeyi başarmış. Sizin iddianız bu herhalde…
Dediğim gibi, kim olduğunuzu bilmiyorum ama en azından tahmin edebiliyorum. Eğer haberi yazan yazarı tanıyorsanız benden ona bir tavsiye iletmenizi rica ediyorum, bundan sonra bu oyunlara baş vurmasın lütfen…

Bahsi geçen sitenin yöneticilerini tanıyorum, beraber de çalıştık zamanında. Onların bu tip olaylara hoş gözle bakmayacaklarını da biliyorum, bizim bakmadığımız gibi… Ama bahsettiğiniz “kırık resim aşırma” olayında, ilgili site bangır bangır yayın yaptı, isim ve adres vererek, bizi hırsız ilan ederek. Ama o zamandan bu zamana çok sular aktı, artık hem oradaki arkadaşlarımız, hem de biz daha profesyonel gözle bakabiliyoruz olaylara. Site ismi vermememizin nedeni de budur…

Son olarak bakın ben yazıyı nasıl bitirmişim:
Üstelik şunu da biliyoruz; aramıza yeni bir yazar katıldığında, her ne kadar ince eleyip sık dokusak da, aynı durum bizim de başımıza gelebilir, biz de gerekeni yaparız.

Ben burada, ilgili site özelinde konuşayım, siteyi suçlayan bir söz etmedim, ne de yöneticileri suçladım... Asla da yapmam bunu. Sadece yukarıdaki cümlemi okusanız bile bunu anlarsınız. İlgili sitenin, benim yazımda bahsi geçen sitelerden ayrı bir yeri var, çünkü orada bir editör suçu var, zamanında bizde olduğu gibi. Sadece editörü eleştirdim. Siz kulak tıkadık derken biz o zaman bile gerekeni yapmış, editörümüzü görevden almışız. Umarım sizin siteniz de gerekeni yapar…
Bu konuyu kilitliyorum, tartışmanın da uzamasını istemiyorum artık. Lütfen siz de yapılan bir hatayı savunmak uğruna, yapılan başka bir hatayı sunmayın ortaya. Aksi halde politikacılardan bir farkımız kalmaz, öyle değil mi…
Sevgiler…

Cem Sinanoğlu
CHIP Online
Yazı işleri müdürü