Bir zamanların efsane virüsü 10 yaşında

CHIP Online
01-04-2009, 12:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bugün herkes Conficker zararlısının peşinde; ama 10 yıl önce farklı bir isim nette terör estiriyordu

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Bir- ... -yasinda_11805.html

Resimlerle: Zararlı yazılım canlandırması: İşte PC-virüsleri böyle gözüküyor

Dünyanın en ünlü 10 virüsü... Tıklayın...

"İşte istediğin doküman... Başka kimseye gösterme ;-)". Bu cümle şu an pek çoğumuza sıradan bir e-posta başlığı gibi gelse de, 10 yıl önce anlamı çok farklıydı. Eklentisinde 80 farklı pornografik sitenin giriş şifreleri bulunan LIST.doc, Melissa olarak bilinen virüsü taşıyor ve alıcının Outlook 97 ve 98'indeki ilk 50 kişiye kendisini göndererek yayılıyordu. 4 farklı varyasyonu ortaya çıkan Melissa, Windows sistem dosyalarını silerek ortaya çıktığı yıl 80 milyon dolarlık zarara yol açtığını tahmin ediliyor. Yazarı 31 yaşındaki David Smith ise 2002 yılında açılan davada 20 ay hapis ve 5000 dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Zamanında bir milyondan fazla PC'ye bulaşmış olan Melisa, 1999 yılının Mart ayında ilk kez ortaya çıkmıştı ve pek çok kişi tarafından türünün ilk örneği olduğu kabul edilir. MessageLabs adlı güvenlik firması bugün bile hala kendilerine her ay en az 10 tane Melisa virüsü şikayeti geldiğini söylüyor. İnternet sayesinde virüslerin büyük hasarlara yol açabileceğinin ilk somut örneği kabul edilen Melisa, aynı zamanda virüs yazarlarını cesaretlendirdiği ve farklı virüsler yazmaya motive ettiği tahmin ediliyor.

İlk bilgisayar virüsü olaran kabul edilen Creeper ise daha eskiye, 1970'lere dayanıyor. 1992'de ortaya çıkan Michelangelo, 1998'deki CIH ve 10 milyar dolar hasara yol açtığı tahmin edilen "ILOVEYOU" virüsü tarihteki diğer önemli virüsler.

Tüm konu: Bir zamanların efsane virüsü 10 yaşında

Resimlerle: Zararlı yazılım canlandırması: İşte PC-virüsleri böyle gözüküyor

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce gelmiş geçmiş en tehlikeli virüs hangisi?