Teknolojik gelişme tabiki engellenemez. Özellikle Bilgisayar donanımı alanındaki yeni gelişmeler, ürünler göz alıcı. Bunlardan biri side optik medyalar olan DVD yazıcılar. Şu an ülkemizde bir çok insan hala CD writer kullanıyor ( yada Sadece CDrom). Bu işle ciddi ilgilenenler ise çoktan DVD Writer aldı ve 4,7 GB'lık medyalara tatlı kayıtlar yapmakla meşgül. DVD medyalar özellikle her iki yüzden de kaplı oldukları için çok dayanıklı gözüküyorlar ve iyi bir arşivleme yolu. Çift katmanlı DVD medyalar hala çok pahalıyken teknolojiye yön veren dev firmalar şimdide örneğin Blu-ray'i piyasaya sürme hazırlığındalar.
Blu-ray ve şimdiki 4,7 GB'lık DVD medyalar
buürünler uzunsüre piyasada kendilerine alıcı bulamazlar kim ne yapsın 50 GB cd yi
Evet dediğin gibi teknoloji durmadan gelişiyor.
Fakat Türkiye koşullarında gelişen teknolojiyi yakından takip etmek maalesef herkes açısından mümkün değil.
Biz (genel çoğunluk) teknolojide 1 basamak geriden geliyoruz.CDRW'ler çıktığı zaman CDROM kullanıyorduk.
DVDRW'ler çıktı CDRW'lere geçtik.Şimdi ise BlueRay veya HDDVD çıkmaya başladı bizde otomatikman DVDRW'lere geçiş yaptık.Tamam 1 basamak geriden geliyoruz ama bu basamakların sayısı 2'ye çıkarsa oldukça uzak kalmış oluruz.
Yeni bir kayıt ortamı doğarsa eskinin pabucu dama atılacak ve fiyatlar düşecektir bizde o zaman BlueRay teknolojisi ile tanışmış oluruz
Ne gerek var biraz yanlış bir yaklaşım olur arkadaşım.Çünkü 50 GB boş medya kısa vadede gereksiz görünse de sana kullanacağın yeni alanları da sundukları yeni sürücüyle beraber sunacaklardır.Bu kesin!Sen de uzun vadede gerek oyun oynamak,gerek filim seyretmek vs. için şimdi olmasa da ileride teknolojiden geri kalmamak için buna ayak uydurup,bunlardan bir tane edineceksin,yani yüksek ihtimalle.Hep böyle olmadı mı?
Vallahi, öyle veya böyle cebime uydurunca ben blu-ray e geçerim.Hele bi türkiye'ye gelsin, az ucuzlasın, 400 $ çok fazla, ama şöyle 100 $ filan bile inse alırım ben. Arşivci insanlar da kaçırmaz bence.Ama soracak olursanız bence suni bir zorunluluk maddesi koydurmalı çaktırmadan.Mesela Dvd nin türkiyeye gelişi cd sürücülerin dvd okuyamayışlarından kaynaklanıyordu ve dvd leri insanlar genelde film izlemek için kullanıyorlardı.Blu-Ray ler için de böyle bir bahane bulunabilirse bence Türkiye'ye gelmesi çok uzun sürmez.Mesela Ps-3 için blu-ray kullanılacak denmişti.Bu bile bir bahanedir bence...
En az 1 sene lazım, bu teknolojinin piyasaya ısınması için biraz vakit gerekiyor. DVD henüz yaygınlaşıyorken yeni bir sistemle karşı karşıyayız. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum, ama fiyatların düşmesi için bayağı bi bekleyeceğiz.
Hem fiyatların düşmesini, hem de Blu-ray veya HD DVD`den hangisinin daha çok kabul göreceğini beklememiz gerekecek..
buyuktacik`in "ben hemen Blu-ray`e geçerim" demesi gerçekten yanlış ve riskli bir karar gibi gözüküyor..
Ps3 blu-ray destekleyecegi icin ben ona daha cok sans tanıyorum.Zaten firmalarda yavas yavas her iki medyayi destekleyen ürünler tanıtmaya basladı ama bence ister 25 gb ister 50 gb olsun bu bizim icin iyi oldu.Dvd üretimi ucuzladı ve artık her dergi dvd veriyo.Bunlare piyasaya girdiginde dvd ler daha da ucuzlayacak.Ayrıca eskiden cd nasıl dolar diyorduk gorduk ki dvd de doluyo.Benim hard disk 160 gb.Dusunun win ve birkac seyi cıkarın 3 cd ye tüm harddiskim cebimde. Yedek almak icin ne guzel kolay bir yol.
Birde dvd nin icini doldurmak icin roportajlar,kamera arkası goruntuler vs koymaya basladılar simdide okudugum bir yazıya gore icini doldurmak icin mini oyunlar,filmin soundtragi filan koymayı dusunuyorlarmıs.Yani gene bize yarıyor :)
CU_GS7Hem fiyatların düşmesini, hem de Blu-ray veya HD DVD`den hangisinin daha çok kabul göreceğini beklememiz gerekecek..İtiraf etmek gerekirse ben blu-ray in alternatifini unutmuşum.Dergide sanırım görmüştüm ama bir an unutmuşuz.tabi ki alternatifler arasında en iyi değerlendirmeyi yapmak lazım.buyuktacik`in "ben hemen Blu-ray`e geçerim" demesi gerçekten yanlış ve riskli bir karar gibi gözüküyor..
Hatırlattığınız için teşekkürler...
Arkadaşlar şunu herkes kabul etsin türkiyede neden yüksek kapasiteye ihtiyaç duymurouz çünkü bağlantı hızmız düşük ve pahalı.Öğrenğin ben şu anda DVD ye verilerimi sığdıramıyorum nedeni ne? 20.000k bir Uydu bağlantısının elimin altında olması (Trakya Üniversitesi)Bir gecede inen veri miktarı 10 GB!!İş böyle olunca DVD yetmiyor..Yani sorun internette...Avrupada artık insanlar DVDRip (1.4 GB/700 MB)yerine DVD nin kendisini indiriyor (4.5Gb)Bu adam bunu CD ye yazamaz ya DVD gerekiyor.Daha geçende 250 GB a tefi ettim SATA 2 3 hafta sonra boş yer 10 Gb kaldı...
Yani bazı şeylerin koordine ilerlemesi lazım..Dırın bakalım kıpırdamalar var.Süperonline WİMAX forum a katıldı...Mecliste bir milletvekili herlkese geniş bant için öneri sundu...Vadafone yakında başlar herhalde...Turkcell i konuşmayın bile yolacak kaz arıyor...