Boşa giden gb sorunu

son_efendiniz
23-08-2007, 10:01   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
58 mesaj

C:\ içine girip gizli dosyalar  korunmuş dosyaları görünür halde iken hepsini seçiyorum mesela 10 gb diyor.

Ama C:\ diskine sağ click özellikler deyince  kullanılan aln 16 gb diyor neden?

testas
23-08-2007, 12:16   |  #2  
Yıllanmış Üye
138 mesaj

arkadaşım daha önce bunu hiç düşünmemiştim. zannedersem veri atıkları sabit disk üzerinde birikince baya bir alan oluşturuyor. bundan kaynaklanabilir. sen c'nin içinde boyuta baktığın zaman dosya boyutunu görüyorsun, özellikler kısmından baktığın zamanda geçici dosyalar ve veri atıları hepsini kapsadığı için farklı boyutta gözüküyor. bu senin yeni kurulumdan sonra geçen zamanla doğru orantıdadır. benim bildiğim bunlar.

müfit kiper
23-08-2007, 13:15   |  #3  
Üye
69 mesaj

gizli dosyaları  ve  korunmuş dosyaları gösterdiğin zaman şu yoldaki "C:\RECYCLER" yerin boyutuna bir bak derim . bende de  benzer problem vardı .  ama çözümü format  atmak oldu . bunun anlamı  fotmat ile düzelir  değil , benim format atmam gerekiyordu zaten . format  sonrası problem düzelmişti .

ThuG
23-08-2007, 17:24   |  #4  
Yıllanmış Üye
147 mesaj

çünkü sen bir dosya sildiğinde sadece dosyanın imajını silersin.dosyanın bilgileri hala sabit diskinde kalır.kaldığı içinde recovery programları dosyaları kurtarıyor.bu yüzden sabit diskte daha fazla gösteriyor.

ExCeLLiuM
23-08-2007, 18:24   |  #5  
ExCeLLiuM avatarı
Yıllanmış Üye
1,149 mesaj

Thug yanılıyorsun. Evet doğru söylüyorsun, dosyayı sildiğinde sabit diskten tam olarak silinmezler, ancak işletim sistemi tarafından silinmiş farz edilir ve orası boş bölge olarak belirlenir. Yani arkadaşın sorunu bundan kaynaklanmıyordur.

Klasör seçeneklerinden gizli dosyaları gösteri ve Korunan işletim sistemi dosyalarını gizleyi devre dışı bırakarak hangi klasörün bu alanı kullandığını öğreneilebilir. Sabit diskteki swap (takas) dosyası ve geri dönüşüm kutuları (recycler) bu alanı dolduruyor olabilir.

son_efendiniz
23-08-2007, 19:26   |  #6  
OP Üye
58 mesaj

ya arkadaşlar ccleanerle temizliyorum herşeyi
dahanice programları denedim olmuyor.

her formattan sonra 100 mb kaybedersin diyorlar ondan olmasın ben vista yüzünden çok format attın cevap bkliyorum

AğlıyorAğlıyorAğlıyorAğlıyorAğlıyorAğlıyorAğlıyor

XxXDaRKoXxX
23-08-2007, 19:45   |  #7  
Yıllanmış Üye
3,720 mesaj

ilk defa duydum ben 100MB yer kaybedersin diye duydum

bendeki kayba baktım 20 GB aşırı kaybım var o zaman

ExCeLLiuM
24-08-2007, 00:08   |  #8  
ExCeLLiuM avatarı
Yıllanmış Üye
1,149 mesaj

hayır, format sonrası kapasitede eksilme olmaz :)
Kapasitede eksilem ancak, bad sectör oluşursa meydana gelir. Fakat bu diskin toplam kapasitesinden düşer. Yani kullanılan alan olarak belirlenmez. Sende kapasite eksikliği yok. Onlar kullanılıyordur. Dediğim gibi yaparsan tek tek dosyaların ya daklasörlerin harcadığı alanı öğrenebilirsin. Mesela bende pagefile 1,10 GB olarak kullanılıyor. Bunun gibi sistem dosyaları kullanıyor işte. Sorun yok yani.

osa_bh
24-08-2007, 09:04   |  #9  
Yıllanmış Üye
335 mesaj

Merhaba

Disk temizleme veya Adwanced Windows Care2,Ccleaner programlarıyla  süprüntü dosya vs. şeylerden kurtulabilirsiniz.Ayrıca bunlar sabit diskinizi boşaltır ve daha fazla veri depolama imkanı verir.

İyi Günler..

Son Düzenleme: osa_bh ~ 24 Ağustos 2007 09:05
son_efendiniz
25-08-2007, 12:33   |  #10  
OP Üye
58 mesaj

f ye vista kurdum vistayla disk birleştirdim 3 gb kazandım

mhmtyylc
02-09-2007, 15:56   |  #11  
Taze Üye
5 mesaj

Arkadaşım sorun pagefile.sys (Sanal Bellek) ve hibernate.sys (Sistemi hazırda bekletme) için kullanılan dosyaların da C sürücüsünde olmasıdır. Ayrıca sistem geri yükleme özelliğini kapatırsan da diskte baya bi boş alan oluşacaktır. Çünkü windows sistemde yapılacak önemli değişiklikler öncesi sistemin yedeğini C:\Recycler klasörüne kaydeder.