Bu sisteme vista kurulur mu?

erh_tun
05-02-2008, 18:53   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
35 mesaj

Bu tip başlıklar çok açılıyor farkındayım ama birçok yerde okudum, tam emin olamadım. Buraya sormaya karar verdim. Şu anda XP SP2 kullanıyorum ve Vista'ya geçmek istiyorum. Aşağıda yazmış olduğum sisteme Vista kurulur mu? Özellikle bu sisteme Vista kurup deneyen arkadaşlardan fikirlerini yazmalarını rica ediyorum. Ayrıca birkaç yerde bu anakartta onboard olan ses kartının sorun verdiğini okudum. Bu konu hakkında da bilgi verirseniz memnun olurum.

Anakart: ASUS P4P800S-X
İşlemci : Intel Pentium 4 3000MHz (15x200)
Ses Bağdaştırıcı : Analog Devices AD1888 @ Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller [A-2/A-3]
Ram : 1024MB (PC3200 DDR SDRAM)
Ekran Kartı : Nvidia GeForce FX 5200 (128 MB)
HDD 1 : SAMSUNG SP0802N (80GB, 7200RPM, Ultra-ATA/133)
HDD 2 : QUANTUM FIREBALLlct20 20  (19 GB, IDE
Optik Sürücü 1: SONY CD-RW  CRX230E  (52x/32x/52x CD-RW)
Optik Sürücü 2 :
TSSTcorp CD/DVDW SH-S182D  (DVD+R9:8x,      DVD-R9:8x, DVD+RW:18x/8x, DVD-RW:18x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM 16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
Ağ Bağdaştırıcısı : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC

Yazıcı : Xerox Phaser 3117
Monitör : Samsung SyncMaster 788DF/793DF(X)/793MB  [17" CRT]

uGuR.uK
05-02-2008, 19:38   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

hic gecme bence vistaya sen; ekran kartın zayıf, sabit diskin 80gb ama vista yaklasık 20GB yer kaplıyor ve düzgün calışabilmesi icinde en azından bi 10GB boş yer lazım yine aynı diskte, dolayısıyla diskinde sana eskisi kadar cok yerde kalmicak. anakartında dedigin gibi vistayla sorun yasayan bi model. sen böyle devam et, ilerde yeni sistem topladıgında gecersin.

nightsilver
05-02-2008, 19:59   |  #3  
Yıllanmış Üye
455 mesaj

gecmek sorun deil eger illa merak ettim gecmek istiyorum diyosan vista home basic kurarsın vista gereksinim olarak yeni arayüzü görüntülemek için 128 mb grafik belleği lazım 15 gb bos olan en az 40 gb lık hdd dediğim gecmek istesen gecersin ama ram ve işlemcin konusunda birşey diyemicem çünkü olaki ilerde tüm sürümlerinin özelliğini barındıran ultimate gecmek istersen o konuda söz veremem

stern
05-02-2008, 20:37   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,453 mesaj

vista advisor programını indirip sistemini hanig vista sürümü için uyumlu oldğunu kontrol edebilirsin

erh_tun
05-02-2008, 20:51   |  #5  
OP Yeni Üye
35 mesaj
stern
vista advisor programını indirip sistemini hanig vista sürümü için uyumlu oldğunu kontrol
Mesajımda belirtmeyi unutmuşum. Windows Vista Yükseltme Danışmanı ile taratmıştım.  Oradaki sonuçlarda donanım açısından hiçbir sorunun olmadığını ve Business sürümünün uygun olacağını yazıyordu. Ultimate ile Business arasında performans ve kullanım açısından çok bir fark var mıdır?

1ol3irol
05-02-2008, 21:13   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,714 mesaj

o vista yükseltme danışmanına inanmayın. 1.8ghz,1.5gb ram,80gb 4200rpm hdd,128mb ekran kartıyla bana ultimate kurabilirsin dedi.. home premium'da işkence çekio makine..

uGuR.uK
05-02-2008, 21:56   |  #7  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
1ol3irol
o vista yükseltme danışmanına inanmayın. 1.8ghz,1.5gb ram,80gb 4200rpm hdd,128mb ekran kartıyla bana ultimate kurabilirsin dedi.. home premium'da işkence çekio makine..
doğrudur, o danışman sallıyor biraz. ayrıca home basic kurcagına hic gecme derim ben. Vista'nın adam gibi sürümü Ultimate hiç tartışmasız. home premium benzio falan deniliyor ama pekte deil aslında. Ultimate sürümünün cekirdek yapısı otekilerden daha farklı biraz, buda otekilerden daha farklı bi calısma sunmakta. Siz hic denedinizmi bilmiyorum ama ultimate home premium'dan daha hızlı çalışmakta, ben kendi bilgisayarımda bunu cok bariz bir sekilde gozlemledim. ayrıca vista icin güvenebileceginiz bir test istiyorsanız buyrun:

Son Düzenleme: uGuR.uK ~ 05 Şubat 2008 21:57
erh_tun
07-02-2008, 19:35   |  #8  
OP Yeni Üye
35 mesaj

Şu anda Vista Ultimate'yi kurdum. Tüm gerekli programlarımı da kurdum. Güncellemeler de tam. Hız bakımından XP ye göre yavaş ama internet ve program açarken hızlanma olmuş gibi geldi. Kısacası şimdilik memnunum. Fakat bir sorun var.

Soundmax ses kartını ilk yüklememde tanımamıştı. Güncellemeleri yapınca ses kartını tanıdı. Bu sorunu da yeni farkettim. Winamp ya da Media Player açıkken çalan müziği durdurup youtube tarzı sitelerde video izlemeye çalıştığımda videodan ses alamıyorum. Bundan sonra winamp'ı çalıştırmayı denediğimde ondan da ses alamıyorum. Oturum kapatınca düzeliyor. Ayrıca oturum kapatırken windows sesini de duyabiliyorum. Buradan diriverlarda sorun olmadığını anlıyorum. Sorunun flash playerdan ya da kodeklerden kaynaklandığını düşünüyorum. Firefox kullanıyorum. Flash playerı hem firefox hem de explorer için kuruyorum. Sorunu çözemiyorum. Kodek olarak da K-Lite Codec Mega Codec kullanıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

silenceandsilence
07-02-2008, 23:47   |  #9  
Yıllanmış Üye
275 mesaj

sistem nerdeyse aynı tek fark benim 160 gb (80 + 80) harddiskim var pek sorunum yok ama ekran kartından cok cekiyorum vistayla alakası yok benim ekran artık gitti galiba markası bile chimera garantiden bunu gönderdiler neyse benim hiç bir şikayetim yok ve yaklaşık 7 aydır vista ultimate kullanıyorum tek problem olarak ekran kartının yeni sürücüsünü çıkartmıyorlar (eger sende 96.85'ten yenisi varsa bana gönderirisen sevinirim 97 lü bir sürücü var o pek bir işe yaramıyor ya vistanınkini kullan ya da 96.85'i) ses kartına gelince analog devices ve asus sürücü yayınlamadıgı için vista sürücüsü yok o yüzden ses kontrolünü kendin yapacaksın kurulan sürücü 2 veya 3(veya daha fazla) sesli program bir arada çalısınca kararsız kalıyor ve sesi kesiyor o yüzden birden fazla program çalıştırmayacaksın birinden diğerine gecerken ilkini kapatman gerekiyor problemler sadece bunlar başka bir sorun yok bunlar da vistaya alışınca sorun gibi bile durmuyor çünkü çok rahatım xp kullanınca garip geliyor o kadar ki eskiden donmalara formatlara alısıktım şimdi başka yerde xp kullanırken donma olunca veya biri format atacagım deyince cok garip geliyor cidden cok rahatım xp ye döneyim mi diyorum ama insan rahata alışınca olmuyor artık vista kullanmak değil de xp kullanmak gözümü korkutuyor

erh_tun
08-02-2008, 00:31   |  #10  
OP Yeni Üye
35 mesaj
silenceandsilence
sistem nerdeyse aynı tek fark benim 160 gb (80 + 80) harddiskim var pek sorunum yok ama ekran kartından cok cekiyorum vistayla alakası yok benim ekran artık gitti galiba markası bile chimera garantiden bunu gönderdiler neyse benim hiç bir şikayetim yok ve yaklaşık 7 aydır vista ultimate kullanıyorum tek problem olarak ekran kartının yeni sürücüsünü çıkartmıyorlar (eger sende 96.85'ten yenisi varsa bana gönderirisen sevinirim 97 lü bir sürücü var o pek bir işe yaramıyor ya vistanınkini kullan ya da 96.85'i) ses kartına gelince analog devices ve asus sürücü yayınlamadıgı için vista sürücüsü yok o yüzden ses kontrolünü kendin yapacaksın kurulan sürücü 2 veya 3(veya daha fazla) sesli program bir arada çalısınca kararsız kalıyor ve sesi kesiyor o yüzden birden fazla program çalıştırmayacaksın birinden diğerine gecerken ilkini kapatman gerekiyor problemler sadece bunlar başka bir sorun yok bunlar da vistaya alışınca sorun gibi bile durmuyor çünkü çok rahatım xp kullanınca garip geliyor o kadar ki eskiden donmalara formatlara alısıktım şimdi başka yerde xp kullanırken donma olunca veya biri format atacagım deyince cok garip geliyor cidden cok rahatım xp ye döneyim mi diyorum ama insan rahata alışınca olmuyor artık vista kullanmak değil de xp kullanmak gözümü
Daha önceki mesajlarında okuduğum kadarı ile sistemlerin aynı olduğunu farkettim ve sana özel mesaj göndermiştim. Sen buradan cevaplamışsın. Ekran kartının 96,85 driverinden başka bulamadım. Videolarda da sorunum olunca Nvidia'nın sitesinde driver öneren bir java uygulaması yapmışlar. Onunla tarattım. En son driverın yüklü olduğu mesajını aldım . Winamp'taki ses sorunundan sonra sitelerdeki media player ile yayınlanan videolarda da yavaş ilerleme meydana geldi. Ben de kullandığım k-lite codec pack i silip yerine microsoftun yayınladığı vista codec pack yükledim. Ama sorun yine devam etti. Ben de senin gibi winamp ı kapatıp denediğimde sorunsuz çalıştı. Bu sorunu da böyle halledince başka sorun kalmadı sanırım. Ayrıca sende hangi kodec pack kullandığını öğrenebilir miyim?

PcMaKeR
08-02-2008, 14:29   |  #11  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

rami 2 gb ve ekran kartını 8000 serisi bir ekran kartı yada 7000 serisi nvidia ekran kartı takarak vista ultimate ye kadar kurarsın

black_flood
09-02-2008, 08:40   |  #12  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj

işlemci fena değil ama asus anakartın o serisinde vista kağnı arabası gibi çalışıyor bios vista uyumlu değil.bunun yerine gidip en ucuzundan bir athlon 1900le yada 1600 le cpu abit anakart ram takviyeli bir sistem ile ultimate vistanın tüm özelliklerini vede görselliklerini açıp birçok oyunuda açabilirsin ge-force 7020 256 mb vga var anakartta.bu anakart tam bir vista canavarı işlemci desen tek çekirdek ama yeni cache belleği 1mb ve 4200+ dualcore işlemcilerden daha stabil görebildiğim kadarı ile 4200+ ve le serisi 1900 var çünkü kullandığım.

blue_dragon
09-02-2008, 19:08   |  #13  
Yeni Üye
34 mesaj

benim makine intel pentium D 3.00 GHZ işlemci,     2x512 (1024) ram, 160 gb seagate sata2 sabit disk,   MSI P4M890 anakart, 256 mb onboard ekran kartı, lite on dvd rw, logitech 2+1 ses, crea 19" LCD monitör, samsung ml-1610 printer       bu makineye windows vista ultimate işletim sistemini kurdum ve rahatlıkla kullanıyorum ne kasma var ne bşe ayrıca pc de microsoft office enterprise 2007, nero 8, adobe photoshop cs2  ve norton antivirüs 2008 yüklü  gayet güzel çalışıyr. ayrıca windows kenar çubuğunada ki cpu ölçer le ram e baktığımda cpu %10 la %50 arasında gidip gelyor.ram de ise %60, pc boştayken % 5-9 arası. işlemci ısısına baktığımda sürekli 30 ile 38 derece arasında. AMA OYUN OYNAYAMIYORUM. TABİKİ BU EKRAN KARTIYLA XP DEDE OYUN OYNAYAMAZSIN. ati 3850 ekran kartı almayı düşünüyorum ekran kartını alınca ramide 2 gb yaptımmı çok daha iyi olacak.   sen bence home premium yükle. tabi ekran kartının aero özelliğini desteklemesi lazım.eğer performansından bir verim alamazsan  home basic yükle.

silenceandsilence
11-02-2008, 22:17   |  #14  
Yıllanmış Üye
275 mesaj

Ben codec olarak k lite mega codec kullanıyorum ben kurarken 4. seçeneği lots of stuff seçiyorum tam kurulum oluyor şimdiye kadar çalıştıramadığım format yok flash real filan tek codec paketiyle hepsinden kurtuldum sık sık güncelleyince pek sorun kalmıyor gayet memnunum dediğim gibi birini kapatıp birini açacaksın ekran kartı sürücüsü için nvida ya desteklediği halde neden fx serisi için vista sürücüsü çıkartmadığını e-postayla sordum ama tahmin etmişsindir cevap yok bizi sevmezler bir aldıgımız parçayı uzun süre kullanıyoruz benim sana sormak istediğim senin ekranda herhangi bir sorun var mı bulanıklık gölgelenme gibi benim ekran bazen düzeliyor bazen bozuluyor galiba ekran artı gitti ya da monitör ben de bilmiyorum

erh_tun
11-02-2008, 23:22   |  #15  
OP Yeni Üye
35 mesaj
silenceandsilence
Ben codec olarak k lite mega codec kullanıyorum ben kurarken 4. seçeneği lots of stuff seçiyorum tam kurulum oluyor şimdiye kadar çalıştıramadığım format yok flash real filan tek codec paketiyle hepsinden kurtuldum sık sık güncelleyince pek sorun kalmıyor gayet memnunum dediğim gibi birini kapatıp birini açacaksın ekran kartı sürücüsü için nvida ya desteklediği halde neden fx serisi için vista sürücüsü çıkartmadığını e-postayla sordum ama tahmin etmişsindir cevap yok bizi sevmezler bir aldıgımız parçayı uzun süre kullanıyoruz benim sana sormak istediğim senin ekranda herhangi bir sorun var mı bulanıklık gölgelenme gibi benim ekran bazen düzeliyor bazen bozuluyor galiba ekran artı gitti ya da monitör ben de
Ekran kartında hiç sorunum yok şu an. Görüntü de mükemmel. Tek sorun ses var bende onun da çözümü senin yazdığın gibi.  Bir şey farkettim saatin yanındaki ses simgesine bir kez tıklayınca gelen ayar penceresinde karıştırıcı seçeneği var. Bu seçenek ile o an çalışan ses ile ilgili programların vereceği ses miktarını ayarlayabiliyorsun. Sanırım burada bir hata oluşuyor. İnşallah SP1 ile bu sorun düzelir.